Reklama

Domáci MARHUĽOVÝ DŽEM od najznámejšieho pestovateľa z Duloviec: Super RECEPT, ktorý sa dedí!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáci MARHUĽOVÝ DŽEM pestovateľa z Duloviec: Super RECEPT!
    Zdroj: NMH
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Marhuľky sú aj tento rok vypiplané. Prežili jarné mrazy a je na čo tešiť sa! Keď ich nazberáte, uvarte si tento fantastický džem podľa receptu od najznámejšieho pestovateľa marhúľ na Slovensku.

    A sú aj super zdravé! „Je to tak, marhule výrazne znižujú obsah cholesterolu, zlepšujú krvný obraz, podporujú peristaltiku čriev a vďaka veľkému množstvu minerálov a vitamínov pôsobia antistresovo,“ hovorí uznávaný pestovateľ marhúľ Dušan Szabó.

    V rodinnom sade Pannonia Fruit Dulovce neďaleko Komárna, ktorý pred viac ako dvadsiatimi rokmi založil jeho otec, piplú marhuľky integrovaným spôsobom s láskou a vysokým dôrazom na ochranu zdravia ľudí aj životného prostredia. Všetky stromy majú kvapkovú závlahu.

    „Pevne verím, že žezlo takto poctivého pestovania raz prevezme aspoň jedno z našich troch detí,“ vyznáva sa farmár.

    Keď nazberáte tohtoročné voňavé a sladučké marhuľky, uvarte si džem podľa jeho rodinného receptu. Neobanujete!

    Zdroj: Archív D.S.

    Známy pestovateľ marhúľ z Duloviec Dušan Szabó.

    Dušana sme sa opýtali aj na tohtoročnú úrodu...

    Aká bude tohtoročná úroda marhúľ? Potrápili ich jarné mrazy?

    Po sezóne 2023, keď nám jarné mrazy zničili až 80 percent úrody, to, chvalabohu, tento rok vyzerá na bohatú a hlavne veľmi kvalitnú úrodu! Pripravte sa, že marhule budú o tri týždne skôr, pretože február bol mimoriadne teplý.

    Nevieme sa dočkať samozberov! Ako marhule odtŕhať tak, aby sme nepoškodili stromy?

    Dávajte pozor najmä na konáre, aby sa nepolámali. Ohrozilo by to budúcoročnú sezónu. Vždy zberajte už dozreté a vyfarbené plody, ktoré majú najlepšie chuťové vlastnosti. Do košíkov ich pekne ukladajte, nie hádžte.

    Ako ich skladovať tak, aby nám doma vydržali v top forme čo najdlhšie?

    V závislosti od odrody vydržia pri izbovej teplote minimálne 3 až 5 dní, v chladničke ešte dlhšie. Pokiaľ si však naoberáte marhule ešte nie celkom zrelé, môžete svoj džem variť až o pár dní neskôr. U nás doma putujú aj na milovaný posúch alebo do tradičného dulovského kysnutého koláča s orechovou plnkou. Sladučké marhule sa kladú navrch. Vyskúšajte!

    Zdroj: Shutterstock

    Marhuľový džem z Duloviec.

    Marhuľový džem z Duloviec

    8 POHÁROV, PRÍPRAVA 50 MINÚT + ODSTÁTIE, VARENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 2 kg neprezretých marhúľ
    • 1 kg kryštálový cukor


    POSTUP:

    1. Umyté marhule odkôstkujte a rozpoľte. Po vrstvách ich dávajte do väčšej nádoby a presýpajte cukrom. Dajte do druhého dňa na chladné miesto.
    2. Na druhý deň po menších množstvách a za stáleho miešania varte, kým hmota neprestane peniť.
    3. Potom hmotu preložte do väčšieho hrnca a varte, kým nevznikne hustý džem. Naplňte ním poháre, uzatvorte a na pol hodiny obráťte hore dnom. Hotovo!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.