Veľká Napoleonova pochúťka: Žiadna obyčajná omeleta! Náš recept dostane aj vás
25. 3. 2025, 6:02

Zdroj: Shutterstock
Jednoduché, sýte a variabilné jedlo, ktoré vás zachráni, keď neviete čo rýchlo navariť. Omeletu mal rád aj Napoleon. So špargľou by mu chutila ešte viac.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Omeleta s pečenými paradajkami a bazalkou.
Kde sa vzala omeleta?
Slovo „omelette“ pochádza z francúzštiny a jeho význam vychádza z francúzskeho „lemelle“ alebo latinského „lamella“, čo označuje tenký plech. Naň sa omeleta pri troche fantázie trocha podobá... Základom sú rozšľahané vajíčka a ostatné je na vašej chuti.
Anketa
Máte radi omeletu?
Nápadne podobné obľúbené jedlo z rozšľahaných vajec pripravovali už starovekí Rimania, ktorí doň pridávali med. Moderná verzia omelety vznikla údajne v 16. storočí vo Francúzsku, no preslávil ju Napoleon Bonaparte, ktorý ju pri jednej zo svojich ciest ochutnal v hostinci v južnom Francúzsku. Tak mu zachutila, že nariadil urobiť pochúťku z vajíčok pre celú svoju armádu. Tým sa zaviedla tradícia „obrovskej omelety“, ktorá sa každoročne pripravuje v meste Bessières. Ďalšie miesto, ktoré je s omeletou historicky spojené, je kláštor Mont-Saint-Michel. V 19. storočí tu Annette Poulard, hostinská v slávnom hostinci La Mère Poulard, pripravovala ľahké, nadýchané omelety pre pútnikov a cestovateľov. Jej špeciálna technika šľahania vajec a pomalého pečenia na otvorenom ohni jej priniesla veľkú slávu. Dodnes je táto Omelette de la Mère Poulard jednou z turistických atrakcií.
Zdroj: Shutterstock
Omeleta so špargľou a paradajkami.
Omeleta so špargľou
1 porcia, príprava 10 minút, pečenie 5 minút
POTREBUJETE:
-
3 až 5 zelených šparglí
-
olivový olej
-
2 vajcia
-
2 až 3 lyžice mlieka
-
štipka strúhaného muškátového orieška
-
1 lyžica nasekaných čerstvých alebo sušených byliniek
- cherry paradajky
-
1 lyžica strúhaného parmezánu
-
soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
-
Špargľu naspodku odrežte, umyte a 2 minúty varte vo vriacej osolenej vode. Následne ju ponorte do studenej vody. Namiesto varenia ju môžete opiecť krátko na oleji.
-
V miske rozšľahajte vajcia s mliekom. Pridajte štipku soli, korenia, muškátového orieška a ochuťte bylinkami.
-
Na panvici rozohrejte trocha oleja a pridajte vajíčkovú zmes. Na strednom ohni pečte omeletu. Keď začína tuhnúť, uložte do nej špargľu, prípadne cherry paradajky a posypte parmezánom. Nechajte dôjsť dotuha na miernom ohni a podávajte teplú.