Reklama

Veľká Napoleonova pochúťka: Žiadna obyčajná omeleta! Náš recept dostane aj vás

Omeleta so špargľou a paradajkami.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jednoduché, sýte a variabilné jedlo, ktoré vás zachráni, keď neviete čo rýchlo navariť. Omeletu mal rád aj Napoleon. So špargľou by mu chutila ešte viac.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Omeleta s pečenými paradajkami a bazalkou.

Kde sa vzala omeleta?

Slovo „omelette“ pochádza z francúzštiny a jeho význam vychádza z francúzskeho „lemelle“ alebo latinského „lamella“, čo označuje tenký plech. Naň sa omeleta pri troche fantázie trocha podobá... Základom sú rozšľahané vajíčka a ostatné je na vašej chuti.

Anketa

Máte radi omeletu?

Nápadne podobné obľúbené jedlo z rozšľahaných vajec pripravovali už starovekí Rimania, ktorí doň pridávali med. Moderná verzia omelety vznikla údajne v 16. storočí vo Francúzsku, no preslávil ju Napoleon Bonaparte, ktorý ju pri jednej zo svojich ciest ochutnal v hostinci v južnom Francúzsku. Tak mu zachutila, že nariadil urobiť pochúťku z vajíčok pre celú svoju armádu. Tým sa zaviedla tradícia „obrovskej omelety“, ktorá sa každoročne pripravuje v meste Bessières. Ďalšie miesto, ktoré je s omeletou historicky spojené, je kláštor Mont-Saint-Michel. V 19. storočí tu Annette Poulard, hostinská v slávnom hostinci La Mère Poulard, pripravovala ľahké, nadýchané omelety pre pútnikov a cestovateľov. Jej špeciálna technika šľahania vajec a pomalého pečenia na otvorenom ohni jej priniesla veľkú slávu. Dodnes je táto Omelette de la Mère Poulard jednou z turistických atrakcií.

Zdroj: Shutterstock

Omeleta so špargľou a paradajkami.

Omeleta so špargľou

1 porcia, príprava 10 minút, pečenie 5 minút

POTREBUJETE:

  • 3 až 5 zelených šparglí

  • olivový olej

  • 2 vajcia

  • 2 až 3 lyžice mlieka

  • štipka strúhaného muškátového orieška

  • 1 lyžica nasekaných čerstvých alebo sušených byliniek

  • cherry paradajky
  • 1 lyžica strúhaného parmezánu

  • soľ, mleté čierne korenie

 

POSTUP:

  1. Špargľu naspodku odrežte, umyte a 2 minúty varte vo vriacej osolenej vode. Následne ju ponorte do studenej vody. Namiesto varenia ju môžete opiecť krátko na oleji.

  2.  V miske rozšľahajte vajcia s mliekom. Pridajte štipku soli, korenia, muškátového orieška a ochuťte bylinkami.

  3.  Na panvici rozohrejte trocha oleja a pridajte vajíčkovú zmes. Na strednom ohni pečte omeletu. Keď začína tuhnúť, uložte do nej špargľu, prípadne cherry paradajky a posypte parmezánom. Nechajte dôjsť dotuha na miernom ohni a podávajte teplú. 

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!