Reklama

Večera (aj) pre histaminikov: Zemiakovo-batatová baba od známej blogerky!

Zemiakovo-batatová baba pre histaminikov.

Zdroj: Hit je zdravo žiť/ Patrícia Molnárová Turiničová

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Blogerka Patrícia Molnárová Turiničová je niekoľko rokov histaminička. Odvtedy vymýšľa jedlá pre antihistamínovú diétu. Skúste napríklad jej skvelú babu!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Reďkovky v ŠALÁTE: Máme SUPER RECEPT pre HISTAMINIKOV, chutí ale všetkým! Teaser
    Zdroj: NMH

    Patrícia je zástankyňou zdravej, pestrej a vyváženej stravy, dbá na výber kvalitných surovín a ich správne kombinácie. Keďže sa kedysi venovala cukrárstvu, k pečeniu i vareniu mala vždy blízko. Nakoľko dostupných informácií o histamínovej intolerancii bolo veľmi málo, založila blog Hit je zdravo žiť, v ktorom opisuje svoje skúsenosti s týmto zdravotným problémom a pridáva chutné recepty. Hitom je aj jej úspešná kniha "HIT je zdravo žiť – Môj život s histamínovou intoleranciou". Nájdete v nej veľa dobrého a zdravého jedla.

    Anketa

    Máte problém s histamínovou intoleranciou?

    Čo je histamín?

    Histamín je chemická látka, ktorá sa prirodzene nachádza v tele aj v rôznych potravinách. Podieľa sa na mnohých telesných funkciách, ako je regulácia imunity a zápalových reakcií.

    Čo je histamínová intolerancia?

    Ide o stav, pri ktorom organizmus nedokáže správne odbúravať histamín. Ak ho telo nedokáže správne rozložiť (napríklad kvôli nedostatku enzýmu nazývaného diamínoxidáza), môže dôjsť k hromadeniu histamínu, čo vedie k rôznym nepríjemným symptómom: bolesť hlavy alebo migréna, tráviace problémy (napríklad nadúvanie, hnačka), kožné vyrážky alebo svrbenie, opuchy, dýchacie ťažkosti, prípadne nízky tlak krvi.

    Zdroj: Shutterstock

    Zrejúce syry nie sú vhodnými potravinami pre histaminikov.

    Zakázané potraviny


    Ľudia s touto intoleranciou by mali obmedziť konzumáciu potravín, ktoré majú vysoký obsah histamínu, ako sú napríklad zrejúce syry, údeniny, víno, droždie, fermentované potraviny vrátane kvasenej kapusty, kimči, víno, pivo, sójová omáčka, plody mora a niektoré druhy rýb - najmä údené a konzervované.

    Zdroj: Shutterstock

    Histaminici môžu konzumovať len niektoré druhy zeleniny, najlepšie čerstvej. Patrí k nim aj mrkva a kel.

    Aké potraviny sú vhodné a dovolené?

    • Čerstvé ryby Pstruh, treska... Ideálne je pripraviť a konzumovať ich ihneď po nákupe, pretože histamín sa v rybách rýchlo tvorí.
    • Čerstvé mäso Kuracie, morčacie, teľacie, jahňacie. Neúdené, nefermentované a nekonzervované.
    • Zelenina Najlepšie čerstvá, bez fermentácie. Uhorky, cuketa, paradajky (niekedy môžu spôsobovať problémy, preto je lepšie sledovať individuálnu reakciu). Mrkva, brokolica, špenát, paprika, kel.
    • Ovocie Bez nadmernej zrelosti, čerstvé jablká, hrušky, melóny, čučoriedky, broskyne. Kivi a banány môžu byť citlivé pre niektorých ľudí.
    • Biela ryža, quinoa, zemiaky Čerstvé a pripravené bez ingrediencií, ktoré môžu obsahovať histamín.
    • Mliečne výrobky Čerstvé a nezrejúce. Mlieko, čerstvý jogurt bez pridaných živých kultúr, maslo v menších množstvách.
    • Vajcia Čerstvé, varené alebo inak jednoducho pripravené.
    • Nízko histamínové tuky Olivový olej, kokosový olej, v primeranom množstve.

      Na ďalšej strane nájdete recept na babu >>>

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!