Svieža a nadýchaná: Slaná mrkvová roláda vás nadchne! S fotopostupom ju zvládnete raz-dva
15. 3. 2025, 19:01 (aktualizované: 1. 4. 2025, 11:12)

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo
Hľadáte slané veľkonočné pohostenie? Mrkvová roláda so špenátom a bylinkami vás nadchne svojou nadýchanou konzistenciou a sviežou chuťou. Vyskúšajte Veronikin recept, neoľutujete!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Pochváľte sa a vyhrajte!
Pošlite nám fotografie svojich vegetariánskych alebo vegánskych dobrôt s heslom VEGGIE S VERONIKOU a my vyberieme jedného z vás, ktorého odmeníme hriankovačom Ariete Positano 155/PO, v hodnote 60,90 eura. Dizajnový hriankovač z radu Positano pripraví perfektne prepečené hrianky. Vďaka 6 úrovniam opekania vám ich prichystá presne tak, ako to máte radi. Fotografie posielajte do 6. apríla na dobrejedlo@newsandmedia.sk.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Mladá mrkva je plná vitamínov.
Ak premýšľate, čím oživiť veľkonočný stôl, mrkvová roláda so špenátom a bylinkami je skvelou voľbou. Táto lahodná, jemná a nadýchaná pochúťka vás nadchne svojou krásnou farbou a sviežou chuťou.
Roláda pozostáva z nadýchaného mrkvového cesta, ktoré je ľahké, vláčne a krásne kontrastuje so špenátovou náplňou plnou čerstvých byliniek. Je ideálna na slávnostné pohostenie, no rovnako dobre poslúži aj ako ľahká večera či netradičný predkrm.
Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo
Roláda je nielen chutná ale aj efektná!
Mrkvová roláda so špenátom a bylinkami
4 AŽ 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, CHLADENIE
POTREBUJETE
Na roládu:
- 500 g mrkvy
- 50 g masla
- soľ, čierne korenie
- 4 vajcia
- 1 lyžica hrubozrnnej horčice
Na tvarohovú náplň:
- 250 g jemného tučného tvarohu
- 200 g smotanového syra
- 100 g syra pecorino
- 2 lyžice pažítky
- 1 lyžica kôpru
- 50 g čerstvých špenátových listov
- soľ, čierne korenie
POSTUP
1. Očistenú mrkvu nastrúhajte na jemnej časti strúhadla.
2. Do panvice vložte maslo, nechajte zohriať a pridajte mrkvu, soľ, korenie. Restujte približne 10 minút, aby mrkva zmäkla a vyparila sa z nej vlhkosť. Odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.
3. Žĺtky zmiešajte s horčicou, pridajte vychladnutú mrkvu a premiešajte. Nakoniec jemne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov
4. Zmes rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 20 x 25 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie.
5. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20 mi-nút. Po upečení preložte korpus upečenou časťou na čistú utierku. Na dve minúty prikryte druhou utierkou a následne stiahnite papier. Korpus nechajte vychladnúť.
6. V mise si zatiaľ vymiešajte všetky suroviny na náplň. Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
7. Na korpus rovnomerne rozotrite polovicu náplne, tú prikryte čerstvými špenátovými listami. Na listy rozotrite druhú časť náplne a korpus stočte do rolády.
8. Vložte na hodinu do chladničky, aby náplň trochu stuhla a roláda sa tak bude lepšie krájať.