Špičkové HALÁSZLÉ od šéfkuchára Imreho Bindicsa: Lepšie ste nejedli!
16. 8. 2023, 9:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Uvarte si ho vonku pri vode alebo vo svojej kuchyni. Chutiť bude vám aj vašim hosťom tak či tak!
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Kuchyňa Žitného ostrova bola vždy veľmi pestrá, hoci naše babky nemali veľa peňazí. Vedeli vykúzliť veľa z mála,“ hovorí šéfkuchár Imre Bindics.
Z malého veľa
Bravčová masť, cibuľa, kvalitná mletá paprika. „Bez týchto surovín by som nevaril,“ usmieva sa uznávaný šéfkuchár Imre. Práve stojíme pred pecou, ktorú vo Ville Rosa postavili šikovní majstri z Békešskej Čaby podľa jeho inštrukcií. „Každý deň v nej pečieme chlieb, koláče, ale aj mäso z nášho chovu. K reštaurácii patrí farma s mangalicami, ryby odoberáme od poctivých miestnych rybárov. Po ovocie, zeleninu zas chodíme do vlastného sadu. Vždy som sníval, že raz budem variť ako naši predkovia, absolútne sezónne, regionálne. Podarilo sa.“ A chutí to všetko rovnako ako jeho halászlé… božsky.
Halászlé
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Halászle podľa Imreho Bindicsa.
6-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT
Potrebujete:
- rôzne druhy našich rýb (kapor, sumec, zubáč, ostriež, šťuka, karas, pleskáč)
- 1 cibuľa
- mletá červená paprika
- soľ, korenie
- bravčová masť
- chlieb ako príloha
POSTUP:
- Ryby zbavte šupín, umyte a nakrájajte na kúsky alebo podkovy. Odložte ich bokom.
- Zo zvyškov mäsa, z hláv, plutiev, ikier a mlieča pripravte silný vývar: Cibuľu nakrájanú na plátky a rybacie odrezky zalejte studenou vodou. Pomaly priveďte do varu. Nesoľte. Keď voda začína vrieť, pridajte do nej 3-4 lyžice mletej papriky a vývar varte na miernom ohni 60 minút alebo tak dlho, kým sa cibuľa takmer nerozvarí.
- Vývar preceďte, odrezky vyhoďte. Na rozpálenej masti opečte odložené „pekné“ kúsky ryby a podkovy. Potom ich zalejte precedeným vývarom. Polievku rýchlo uveďte do varu a varte 10 až 15 minút. Nemiešajte, iba potriasajte hrncom, aby sa mäso nepripálilo. Podľa chuti osoľte, pridajte ešte mletú papriku alebo okoreňte. Halászlé podávajte s čerstvým chlebom.
Dobrý tip šéfkuchára
„Najlepšie halászlé uvaríte zo siedmich druhov rýb. Z kapra však nezabudnite odstrániť pažerákový zub. Veľa ľudí o ňom ani len netuší a potom im halászlé nepríjemne zhorkne,“ radí Imre.