objednať časopis
všetky kategórie

V lete ich milujeme najviac na svete! Koláče s poriadnou dávkou ovocia alebo zeleniny ulahodia chuťovým bunkám a našich hladošov aspoň na chvíľu opäť zasýtia. Vyskúšajte tento skvelý s paradajkami - poslúži ako super obed alebo večera.

Tento fantastický recept máme od kolegyne z českého magazínu Gurmet Veroniky Weigertovej. My sme si ho zamilovali... dopadnete narovnako!

Slaný koláč s paradajkami

Slaný koláč s paradajkami
Slaný koláč s paradajkami
Zdroj: FOTO MAREK BARTOŠ,

4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 a pol hrnčeka polohrubej múky
  • pol hrnčeka mletých vlašských orechov
  • 2 lyžice ľanových semiačok
  • sušený cesnak
  • 1 vajce
  • 6 lyžíc mlieka
  • 8 lyžičiek vody
  • štvrť lyžičky morskej soli
  • 2 lyžice olivového oleja
  • suchá fazuľa na zaťaženie cesta

Na plnku:

  • 1 hrnček pomletých kešu
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček vody
  • 3 lyžice lahôdkového droždia
  • 2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 3 lyžičky dijonskej horčice
  • 4 nakrájané cherry paradajky
  • pol lyžičky soli

Navrch:

  • 150 cherry paradajok (mix)
  • za hrsť čerstvej bazalky
  • za hrsť čerstvého oregana
  • morská soľ, korenie
  • olivový olej
Kávovo ríbezľový koláč s medovkou.
Čítajte viac
3 HRNČEKOVÉ KOLÁČE, ktoré pečieme celé leto: Aha, máte ich RAZ-DVA!

POSTUP:

  1. Pripravte cesto: Vo väčšej mise zmiešajte múku, orechy, ľanové semiačka, cesnak a soľ. Postupne pridávajte vajce, mlieko, vodu a olej. Vypracujte hladké cesto. Utlačte ho na dno formy (25 cm) aj po okrajoch, popichajte vidličkou a zakryte papierom na pečenie. Cesto nakoniec zaťažte fazuľou a dajte na 15 minút do chladničky. Potom formu preložte do rúry vyhriatej na 180 °C a cesto pečte 10 minút.       
  2. Urobte plnku: Iba dobre zmiešajte všetky suroviny. Hotovú plnku rozložte na predpečené cesto a dajte znova piecť na 15 minút.
  3. Zatiaľ nakrájajte mix cherry paradajok na kolieska. Koláč vyberte z rúry, pekne naň rozložte pripravené paradajky, osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť ešte na 15 minút. 
  4. Koláč je hotový, keď cesto po okrajoch krásne chrumká a paradajky sú skaramelizované. Pred podávaním ho posypte bazalkou a oreganom. Dobrú chuť!

Tipy na rýchly obed alebo večeru zo zdravých a šťavnatých paradajok sú aj v našej GALÉRII: Kliknite SEM!

Už ste počuli náš podcast?

Kategórie