Potraviny plné emulgátorov, stabilizátorov a vysokého obsahu cukru či soli by na sebe mali mať rovnaké varovania ako cigarety, hovoria viacerí odborníci. Sú bežnou súčasťou našich jedálničkov, ale ich nezdravosť si mnohí neuvedomujeme...
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Dôvody prečo jesť červenú kapustu: Chutná a superzdravá!
Brazílsky profesor a odborník na výživu Carlos Monteiro sa zasadzuje o to, aby ultraspracované potraviny (USP) boli zakázané na školách a v nemocniciach, dokonca by na ne dal varovania pred ich škodlivosťou. Špecialistka na závislosť Vera Tarmanová s jeho názorom súhlasí, píše TREND. Z dlhodobého hľadiska totiž zomiera viac ľudí na chronické choroby spôsobené vysokou spotrebou ultraspracovaných potravín než na drogy. Ich nadmerná konzumácia súvisí s rozvojom obezity, cukrovky 2. typu, srdcových chorôb a rakoviny. Ktoré bežne konzumované UPS sú najnezdravšie?
Zdroj: Shutterstock
Reštrukturované mäsové produkty
Medzi takzvané reštrukturované mäsové produkty patria hotdogy, kuracie nugety a šunky, keďže sú často vyrábané z pást alebo tekutého mäsa v kombinácii s emulgátormi a inými potravinárskymi prísadami. „Aj keď si už bez nich grilovačku nevieme predstaviť, spracované červené mäso má súvis so vznikom rakoviny,“ varuje odborník na zdravie a výživu Andrew Isaac. V roku 2015 dokonca Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny klasifikovala spracované mäso ako jednoznačný karcinogén, čo ho radí do rovnakej skupiny ako fajčenie a alkohol.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Je pravda, ze s bielkovinami schudneme a budeme mať viac svalov?
Sladené nealkoholické nápoje
Zdroj: Shutterstock
Štúdia z dielne Harvardovej univerzity dokazuje, že denná konzumácia nealkoholických nápojov s pridaným cukrom môže významne zvyšovať riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Pravidelné pitie koly a energetických nápojov je spájané so stukovatením pečene či rozvojom cukrovky 2. typu, ako aj s problémami súvisiacimi so zubnou hygienou, akými sú zubný kaz a ochorenia ďasien.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Tromfla špenát aj citróny: Toto je NAJZDRAVŠIA POTRAVINA na svete! Zdroj: NMH
Ochutené sladkosti a čipsy
Zdroj: Shutterstock
Mnohé z týchto potravín sú navrhnuté tak, aby atakovali všetky zmysly kombináciou intenzívnych chutí, farieb a chrumkavých textúr, ktoré sa v prírode nevyskytujú. Vysoký príjem soli súvisí s rozvojom chronických chorôb, akými sú kardiovaskulárne ochorenia a vysoký krvný tlak. Priemyselné prísady vrátane emulgátorov, stabilizátorov a konzervačných látok narúšajú črevnú mikroflóru a zvyšujú výskyt zápalov v tele.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Je to také jednoduché - urobte si domáce cereálne tyčinky
Raňajkové cereálie
Zdroj: shutterstock
Mnohí výrobcovia síce tvrdia, že ich raňajkové cereálie sú zdravé a plné vlákniny, podľa expertov patria medzi najhoršie USP. „Často obsahujú emulgátory, umelé farbivá a príchute. Dokonca aj cereálie, ktoré vyzerajú byť zdravé, môžu byť ultraspracované,“ varuje Isaac. Pri výbere v obchode si teda dávať dobrý pozor na zloženie!