Reklama

Potraviny, ktoré škodia viac ako cigarety: Jedávate ich aj vy?

Hot Dog Ivana nejedla už roky...

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Potraviny plné emulgátorov, stabilizátorov a vysokého obsahu cukru či soli by na sebe mali mať rovnaké varovania ako cigarety, hovoria viacerí odborníci. Sú bežnou súčasťou našich jedálničkov, ale ich nezdravosť si mnohí neuvedomujeme...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dôvody prečo jesť červenú kapustu: Chutná a superzdravá!

    Brazílsky profesor a odborník na výživu Carlos Monteiro sa zasadzuje o to, aby ultraspracované potraviny (USP) boli zakázané na školách a v nemocniciach, dokonca by na ne dal varovania pred ich škodlivosťou. Špecialistka na závislosť Vera Tarmanová s jeho názorom súhlasí, píše TREND. Z dlhodobého hľadiska totiž zomiera viac ľudí na chronické choroby spôsobené vysokou spotrebou ultraspracovaných potravín než na drogy. Ich nadmerná konzumácia súvisí s rozvojom obezity, cukrovky 2. typu, srdcových chorôb a rakoviny. Ktoré bežne konzumované UPS sú najnezdravšie?

    Zdroj: Shutterstock

    Reštrukturované mäsové produkty

    Medzi takzvané reštrukturované mäsové produkty patria hotdogy, kuracie nugety a šunky, keďže sú často vyrábané z pást alebo tekutého mäsa v kombinácii s emulgátormi a inými potravinárskymi prísadami. „Aj keď si už bez nich grilovačku nevieme predstaviť, spracované červené mäso má súvis so vznikom rakoviny,“ varuje odborník na zdravie a výživu Andrew Isaac. V roku 2015 dokonca Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny klasifikovala spracované mäso ako jednoznačný karcinogén, čo ho radí do rovnakej skupiny ako fajčenie a alkohol.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Je pravda, ze s bielkovinami schudneme a budeme mať viac svalov?

      Sladené nealkoholické nápoje

      Zdroj: Shutterstock

      Štúdia z dielne Harvardovej univerzity dokazuje, že denná konzumácia nealkoholických nápojov s pridaným cukrom môže významne zvyšovať riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Pravidelné pitie koly a energetických nápojov je spájané so stukovatením pečene či rozvojom cukrovky 2. typu, ako aj s problémami súvisiacimi so zubnou hygienou, akými sú zubný kaz a ochorenia ďasien.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Tromfla špenát aj citróny: Toto je NAJZDRAVŠIA POTRAVINA na svete!
        Zdroj: NMH

        Ochutené sladkosti a čipsy

        Zdroj: Shutterstock

        Mnohé z týchto potravín sú navrhnuté tak, aby atakovali všetky zmysly kombináciou intenzívnych chutí, farieb a chrumkavých textúr, ktoré sa v prírode nevyskytujú. Vysoký príjem soli súvisí s rozvojom chronických chorôb, akými sú kardiovaskulárne ochorenia a vysoký krvný tlak. Priemyselné prísady vrátane emulgátorov, stabilizátorov a konzervačných látok narúšajú črevnú mikroflóru a zvyšujú výskyt zápalov v tele.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Je to také jednoduché - urobte si domáce cereálne tyčinky

          Raňajkové cereálie

          Zdroj: shutterstock

          Mnohí výrobcovia síce tvrdia, že ich raňajkové cereálie sú zdravé a plné vlákniny, podľa expertov patria medzi najhoršie USP. „Často obsahujú emulgátory, umelé farbivá a príchute. Dokonca aj cereálie, ktoré vyzerajú byť zdravé, môžu byť ultraspracované,“ varuje Isaac. Pri výbere v obchode si teda dávať dobrý pozor na zloženie!