Reklama

Potraviny, ktoré škodia viac ako cigarety: Jedávate ich aj vy?

Hot Dog Ivana nejedla už roky...

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Potraviny plné emulgátorov, stabilizátorov a vysokého obsahu cukru či soli by na sebe mali mať rovnaké varovania ako cigarety, hovoria viacerí odborníci. Sú bežnou súčasťou našich jedálničkov, ale ich nezdravosť si mnohí neuvedomujeme...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dôvody prečo jesť červenú kapustu: Chutná a superzdravá!

    Brazílsky profesor a odborník na výživu Carlos Monteiro sa zasadzuje o to, aby ultraspracované potraviny (USP) boli zakázané na školách a v nemocniciach, dokonca by na ne dal varovania pred ich škodlivosťou. Špecialistka na závislosť Vera Tarmanová s jeho názorom súhlasí, píše TREND. Z dlhodobého hľadiska totiž zomiera viac ľudí na chronické choroby spôsobené vysokou spotrebou ultraspracovaných potravín než na drogy. Ich nadmerná konzumácia súvisí s rozvojom obezity, cukrovky 2. typu, srdcových chorôb a rakoviny. Ktoré bežne konzumované UPS sú najnezdravšie?

    Zdroj: Shutterstock

    Reštrukturované mäsové produkty

    Medzi takzvané reštrukturované mäsové produkty patria hotdogy, kuracie nugety a šunky, keďže sú často vyrábané z pást alebo tekutého mäsa v kombinácii s emulgátormi a inými potravinárskymi prísadami. „Aj keď si už bez nich grilovačku nevieme predstaviť, spracované červené mäso má súvis so vznikom rakoviny,“ varuje odborník na zdravie a výživu Andrew Isaac. V roku 2015 dokonca Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny klasifikovala spracované mäso ako jednoznačný karcinogén, čo ho radí do rovnakej skupiny ako fajčenie a alkohol.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Je pravda, ze s bielkovinami schudneme a budeme mať viac svalov?

      Sladené nealkoholické nápoje

      Zdroj: Shutterstock

      Štúdia z dielne Harvardovej univerzity dokazuje, že denná konzumácia nealkoholických nápojov s pridaným cukrom môže významne zvyšovať riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Pravidelné pitie koly a energetických nápojov je spájané so stukovatením pečene či rozvojom cukrovky 2. typu, ako aj s problémami súvisiacimi so zubnou hygienou, akými sú zubný kaz a ochorenia ďasien.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Tromfla špenát aj citróny: Toto je NAJZDRAVŠIA POTRAVINA na svete!
        Zdroj: NMH

        Ochutené sladkosti a čipsy

        Zdroj: Shutterstock

        Mnohé z týchto potravín sú navrhnuté tak, aby atakovali všetky zmysly kombináciou intenzívnych chutí, farieb a chrumkavých textúr, ktoré sa v prírode nevyskytujú. Vysoký príjem soli súvisí s rozvojom chronických chorôb, akými sú kardiovaskulárne ochorenia a vysoký krvný tlak. Priemyselné prísady vrátane emulgátorov, stabilizátorov a konzervačných látok narúšajú črevnú mikroflóru a zvyšujú výskyt zápalov v tele.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Je to také jednoduché - urobte si domáce cereálne tyčinky

          Raňajkové cereálie

          Zdroj: shutterstock

          Mnohí výrobcovia síce tvrdia, že ich raňajkové cereálie sú zdravé a plné vlákniny, podľa expertov patria medzi najhoršie USP. „Často obsahujú emulgátory, umelé farbivá a príchute. Dokonca aj cereálie, ktoré vyzerajú byť zdravé, môžu byť ultraspracované,“ varuje Isaac. Pri výbere v obchode si teda dávať dobrý pozor na zloženie!