Reklama

Parádny ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ z Telgártu: Extra šťavnatý RECEPT, budete sa zalizovať!

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Pani Anka Hríbiková vlastní v Telgárte, raji lesných čučoriedok, Penzión u Hanky. Čučoriedky miluje a v rukáve má iks receptov na dobroty z nich. Tento je dokonalý - určite ho doma vyskúšajte!

Anketa

Aj vy ľúbite ČUČORIEDKY?

  • Áno81%
  • Nie2%
  • Úplne ich zbožňujem!15%

Hlasovanie bolo ukončené

Čučoriedky odporúčajú výživoví špecialisti, lebo sú bohaté na antioxidanty, najmä na flavonoidy a antokyány. Tie pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čo môže znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby aj rakovina.

Sú nízkokalorické a majú nízky glykemický index, takže sú vhodné pre tých, ktorí chcú pár kíl zhodiť alebo majú problémy s hladinou cukru v krvi. A dokonca spomaľujú starnutie. Antokyány v čučoriedkach podporujú zdravie očí, zlepšujú tiež nočné videnie a chránia pred poškodením sietnice.

Dobrá správa je, že od polovice júla dozrievajú už aj úžasné lesné čučoriedky. Milujeme ich vďaka obsahu zdravých antioxidantov aj farbiva, ktoré dodáva koláčomdezertom osobitý šmrnc!

Určite si doma upečte tento Ankin koláč, plný čučoriedok, môžete doň použiť akékoľvek čučoriedky. Bude skvelý!

Zdroj: Shutterstock

Fantastický koláč s čučoriedkami.

Čučoriedkový koláč

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 150 g ovsených vločiek
  • 120 g polohrubej múky
  • 160 g trstinového cukru
  • pol lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 1 rozmixovaný banán
  • 120 g masla
  • 500 g čučoriedok
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžice červeného vína

POSTUP:

  1. Na cesto v jednej mise zmiešajte vločky, múku, trstinový cukor, sódu, soľ a škoricu. Pridajte rozmixovaný banán a rozpustené maslo. Zvyšné suroviny priveďte do varu a varte, kým zmes nezhustne. Potom nechajte vychladnúť.
  2. Dve tretiny cesta preložte do tortovej formy s papierom na pečenie a pečte pri 170 °C asi 20 minút. Potom naň vylejte čučoriedkovú hmotu a zakryte zvyšným cestom. Koláč dopekajte ďalších 20 minút. Dobrú chuť!

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.