Parádny ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ z Telgártu: Extra šťavnatý RECEPT, budete sa zalizovať!
8. 7. 2024, 15:00 (aktualizované: 23. 7. 2024, 8:53)
Pani Anka Hríbiková vlastní v Telgárte, raji lesných čučoriedok, Penzión u Hanky. Čučoriedky miluje a v rukáve má iks receptov na dobroty z nich. Tento je dokonalý - určite ho doma vyskúšajte!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Anketa
Aj vy ľúbite ČUČORIEDKY?
- Áno81%
- Nie2%
- Úplne ich zbožňujem!15%
Hlasovanie bolo ukončené
Čučoriedky odporúčajú výživoví špecialisti, lebo sú bohaté na antioxidanty, najmä na flavonoidy a antokyány. Tie pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čo môže znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby aj rakovina.
Sú nízkokalorické a majú nízky glykemický index, takže sú vhodné pre tých, ktorí chcú pár kíl zhodiť alebo majú problémy s hladinou cukru v krvi. A dokonca spomaľujú starnutie. Antokyány v čučoriedkach podporujú zdravie očí, zlepšujú tiež nočné videnie a chránia pred poškodením sietnice.
Dobrá správa je, že od polovice júla dozrievajú už aj úžasné lesné čučoriedky. Milujeme ich vďaka obsahu zdravých antioxidantov aj farbiva, ktoré dodáva koláčom a dezertom osobitý šmrnc!
Určite si doma upečte tento Ankin koláč, plný čučoriedok, môžete doň použiť akékoľvek čučoriedky. Bude skvelý!
Zdroj: Shutterstock
Fantastický koláč s čučoriedkami.
Čučoriedkový koláč
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 150 g ovsených vločiek
- 120 g polohrubej múky
- 160 g trstinového cukru
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 1 lyžica mletej škorice
- 1 rozmixovaný banán
- 120 g masla
- 500 g čučoriedok
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžice červeného vína
POSTUP:
- Na cesto v jednej mise zmiešajte vločky, múku, trstinový cukor, sódu, soľ a škoricu. Pridajte rozmixovaný banán a rozpustené maslo. Zvyšné suroviny priveďte do varu a varte, kým zmes nezhustne. Potom nechajte vychladnúť.
- Dve tretiny cesta preložte do tortovej formy s papierom na pečenie a pečte pri 170 °C asi 20 minút. Potom naň vylejte čučoriedkovú hmotu a zakryte zvyšným cestom. Koláč dopekajte ďalších 20 minút. Dobrú chuť!