Reklama

Neviditeľné hrozby v kuchyni: 5 vecí, ktoré z vás môžu spraviť obeť otravy jedlom

Aké omyly v kuchyni robíte vy?

Zdroj: Midjourney/Norbert Skoupa

Reklama

Nesprávne skladovanie potravín, nesprávna hygiena či opätovné zohrievanie niektorých jedál môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Pozrite sa, či aj vy nerobíte niektorú z týchto častých chýb!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Musíme počas užívania antibiotík, brať aj probiotiká?

    Zdroj: shutterstock

    Do chladničky si dajte malý biely tabuľový štítok, kde si môžete zapisovať, kedy ste niečo otvorili alebo dokedy treba jedlo spotrebovať.

    Nesprávne skladovanie potravín v chladničke

    Chladnička je základom každej kuchyne, no nie každý vie, že potraviny by v nej mali byť správne usporiadané. Ak ich ukladáte na nesprávne miesta, riskujete nielen ich rýchlejšie pokazenie, ale aj kontamináciu baktériami. Surové mäso nechávame na horných policiach, kde môže kvapkať na ostatné potraviny.

    Mliečne výrobky a vajcia skladujeme vo dverách, kde teplota kolíše najviac. Príliš plná chladnička bráni cirkulácii vzduchu, čo môže viesť k rýchlejšiemu kazeniu jedla.

    Zdroj: Shutterstock

    Niektoré druhy potravín nám vedia v chladničke spraviť nepríjemné páchnuce prekvapenie.

    Ako to robiť správne?

    Surové mäso vždy skladujte na spodnej poličke, najlepšie v uzavretej nádobe. Vajcia a mliečne výrobky ukladajte do strednej časti chladničky, kde je stabilná teplota. Ovocie a zeleninu ukladajte do špeciálnych zásuviek, kde si udržia dlhšiu čerstvosť.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Staráte sa o dosky správne?

    Používanie tej istej doštičky na mäso aj zeleninu

    Ak pri príprave jedla používate jednu doštičku na všetko – od surového mäsa až po čerstvú zeleninu – zvyšujete riziko krížovej kontaminácie. Prečo je to problém? Baktérie ako Salmonella alebo E. coli sa môžu zo surového mäsa ľahko preniesť na zeleninu, ktorú už tepelne neupravujete. To môže spôsobiť nepríjemné tráviace problémy a dokonca aj otravu jedlom.

    Zdroj: pinterest/delish.com

    Staráte sa o dosky správne?

    Ako to robiť správne?

    Používajte samostatnú doštičku na mäso a inú na ovocie a zeleninu. Po každom použití doštičky dôkladne umyte horúcou vodou a saponátom. Plastové doštičky sa ľahšie dezinfikujú ako drevené, no aj tie je dobré pravidelne meniť.

    Zdroj: shutterstock

    Dávate aj vy TOTO do mikrovlnky? HAZARDUJETE aj s vlastným zdravím! Čo do nej ROZHODNE nepatrí?

    Opätovné zohrievanie rizikových potravín

    Nie všetky jedlá sú vhodné na opakované zohrievanie! Niektoré potraviny môžu pri nesprávnom skladovaní a následnom ohreve produkovať škodlivé toxíny. Čo je nebezpečné?
    Ryža – Ak ju necháte pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny, môže sa v nej množiť baktéria Bacillus cereus, ktorá môže spôsobiť otravu jedlom.
    Zemiaky – Ak sú skladované pri izbovej teplote, môžu sa v nich tvoriť toxické látky.
    Huby a špenát – Obsahujú dusičnany, ktoré sa môžu pri opätovnom zohrievaní premeniť na zdraviu škodlivé zlúčeniny.

    Zdroj: Shutterstock

    k musíte jedlo ohrievať, urobte to len raz.

    Ako to robiť správne?

    Uvarenú ryžu a zemiaky vždy rýchlo schlaďte a skladujte v chladničke. Huby a špenát konzumujte radšej čerstvé, bez opätovného zohrievania. Ak musíte jedlo ohrievať, urobte to len raz a vždy na dostatočne vysokú teplotu.

    Autor článku

    Začínala na webe pre Plus JEDEN DEŇ a po ukončení vysokej školy nastúpila ako webová editorka pre Nový Čas pre ženy. Časom si okrem ženských tém vyskúšala aj prácu na hobby weboch Dobré jedlo či Lepšie bývanie a zapáčilo sa jej to. Rada píše o všetkom, čo ju zaujíma.