Reklama

Nepremeškajte špargľovú sezónu! Tipy a triky ako správne očistiť a uvariť špargľu

Špargľa je bohatá na vitamíny (A, C, E, K), minerály (draslík, folát) a vlákninu. Je tiež nízkokalorická, podporuje trávenie a má silné antioxidačné účinky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Špargľa je lahodná a výživná zelenina, ktorá je plná vitamínov a minerálov. Jej príprava môže byť jednoduchá, ak viete, ako na to. Tu sú tipy a triky, ako správne očistiť a uvariť špargľu.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte túto delikatesu!

    Sezóna špargle začína zvyčajne v polovici apríla a trvá až do sviatku svätého Jána, 24. júna. Aj keď sa špargľa dá v niektorých obchodoch nájsť počas celého roka, ide o dovozovú špargľu, ktorá rozhodne zaostáva chuťou aj vôňou. Špargľa je nielen chutná, ale aj plná histórie, tradícií a výživových benefitov. Jej sezóna je obľúbená medzi milovníkmi zdravého stravovania a kulinárskymi nadšencami, ktorí vedia, že jej výnimočná chuť a textúra z nej robia skutočnú delikatesu. Naučte sa ju priravoať a vychutnajte si jej benefity!

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Špargľa je rastlina, ktorá vydrží na jednom mieste až 20 rokov. Počas prvých 2-3 rokov sa zberáva minimálne, aby si rastlina mohla vybudovať silný koreňový systém, čo zabezpečuje úrodu na dlhé roky. To je dôvod, prečo je špargľa považovaná za investíciu do záhrady.

    Zdravotné prínosy špargle

    Špargľa je skutočná výživová bomba, plná dôležitých vitamínov ako A, C, E a K, ktoré prispievajú k zdravému imunitnému systému, zdravému zraku a silným kostiam. Obsahuje aj minerály, ako draslík, ktorý podporuje zdravý krvný tlak, a folát, ktorý je kľúčový pre správnu funkciu buniek. Vláknina v špargli zlepšuje trávenie a podporuje pravidelnosť. Navyše je nízkokalorická, čo ju robí ideálnou potravinou pre tých, ktorí sa snažia udržiavať zdravú hmotnosť. Má tiež silné antioxidačné účinky, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, a funguje ako prírodné diuretikum, čo znamená, že pomáha telu zbavovať sa nadbytočnej vody a podporuje detoxikáciu.

    5 najzaujímavejších faktov o špargli

    1. História špargle
      Špargľa je jednou z najstarších pestovaných zelenín na svete. Už starí Egypťania ju používali na liečebné účely a ako luxusnú pochúťku. V starovekom Ríme bola špargľa považovaná za symbol bohatstva a prestíže, pretože jej pestovanie si vyžaduje špeciálne podmienky.
    2. Rôzne druhy špargle
      Existujú tri hlavné typy špargle: biela, zelená a fialová. Zelená špargľa je najbežnejšia a najznámejšia, pričom má silnejšiu chuť. Biela špargľa je jemnejšia, a to preto, že sa pestuje pod zemou a neprechádza fotosyntézou. Fialová špargľa je menej rozšírená, ale veľmi sladká a má intenzívnejšiu chuť.
    3. Rýchlosť rastu
      Špargľa je známa tým, že rastie veľmi rýchlo. Môže vyrásť až o 15 cm za deň, čo ju robí fascinujúcou rastlinou. Preto sa zberá niekoľkokrát denne počas sezóny, aby sa zachovala jej čerstvosť.
    4. Kultúra špargle
      Špargľa je považovaná za delikatesu, najmä počas svojej sezóny, a je oslavovaná v Európe a Severnej Amerike. V Nemecku a Holandsku sa dokonca organizujú špargľové festivaly, kde sa špargľa predáva v rôznych formách a pripravuje na rôzne spôsoby.
    5. Špargľa v kulinárstve
      Špargľa je veľmi univerzálna. Dá sa variť, grilovať, piecť alebo pridať do polievok, šalátov, do omelety,.. . Tradičné francúzske jedlo "asparagus a la hollandaise" je jedným z najznámejších spôsobov, ako si ju vychutnať – špargľa sa podáva s lahodnou vajíčkovou omáčkou.

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.