Nepremeškajte špargľovú sezónu! Tipy a triky ako správne očistiť a uvariť špargľu
29. 3. 2025, 6:01

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Špargľa je lahodná a výživná zelenina, ktorá je plná vitamínov a minerálov. Jej príprava môže byť jednoduchá, ak viete, ako na to. Tu sú tipy a triky, ako správne očistiť a uvariť špargľu.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Sezóna špargle začína zvyčajne v polovici apríla a trvá až do sviatku svätého Jána, 24. júna. Aj keď sa špargľa dá v niektorých obchodoch nájsť počas celého roka, ide o dovozovú špargľu, ktorá rozhodne zaostáva chuťou aj vôňou. Špargľa je nielen chutná, ale aj plná histórie, tradícií a výživových benefitov. Jej sezóna je obľúbená medzi milovníkmi zdravého stravovania a kulinárskymi nadšencami, ktorí vedia, že jej výnimočná chuť a textúra z nej robia skutočnú delikatesu. Naučte sa ju priravoať a vychutnajte si jej benefity!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Špargľa je rastlina, ktorá vydrží na jednom mieste až 20 rokov. Počas prvých 2-3 rokov sa zberáva minimálne, aby si rastlina mohla vybudovať silný koreňový systém, čo zabezpečuje úrodu na dlhé roky. To je dôvod, prečo je špargľa považovaná za investíciu do záhrady.
Zdravotné prínosy špargle
Špargľa je skutočná výživová bomba, plná dôležitých vitamínov ako A, C, E a K, ktoré prispievajú k zdravému imunitnému systému, zdravému zraku a silným kostiam. Obsahuje aj minerály, ako draslík, ktorý podporuje zdravý krvný tlak, a folát, ktorý je kľúčový pre správnu funkciu buniek. Vláknina v špargli zlepšuje trávenie a podporuje pravidelnosť. Navyše je nízkokalorická, čo ju robí ideálnou potravinou pre tých, ktorí sa snažia udržiavať zdravú hmotnosť. Má tiež silné antioxidačné účinky, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, a funguje ako prírodné diuretikum, čo znamená, že pomáha telu zbavovať sa nadbytočnej vody a podporuje detoxikáciu.
5 najzaujímavejších faktov o špargli
- História špargle
Špargľa je jednou z najstarších pestovaných zelenín na svete. Už starí Egypťania ju používali na liečebné účely a ako luxusnú pochúťku. V starovekom Ríme bola špargľa považovaná za symbol bohatstva a prestíže, pretože jej pestovanie si vyžaduje špeciálne podmienky. - Rôzne druhy špargle
Existujú tri hlavné typy špargle: biela, zelená a fialová. Zelená špargľa je najbežnejšia a najznámejšia, pričom má silnejšiu chuť. Biela špargľa je jemnejšia, a to preto, že sa pestuje pod zemou a neprechádza fotosyntézou. Fialová špargľa je menej rozšírená, ale veľmi sladká a má intenzívnejšiu chuť. - Rýchlosť rastu
Špargľa je známa tým, že rastie veľmi rýchlo. Môže vyrásť až o 15 cm za deň, čo ju robí fascinujúcou rastlinou. Preto sa zberá niekoľkokrát denne počas sezóny, aby sa zachovala jej čerstvosť. - Kultúra špargle
Špargľa je považovaná za delikatesu, najmä počas svojej sezóny, a je oslavovaná v Európe a Severnej Amerike. V Nemecku a Holandsku sa dokonca organizujú špargľové festivaly, kde sa špargľa predáva v rôznych formách a pripravuje na rôzne spôsoby. - Špargľa v kulinárstve
Špargľa je veľmi univerzálna. Dá sa variť, grilovať, piecť alebo pridať do polievok, šalátov, do omelety,.. . Tradičné francúzske jedlo "asparagus a la hollandaise" je jedným z najznámejších spôsobov, ako si ju vychutnať – špargľa sa podáva s lahodnou vajíčkovou omáčkou.