Reklama

Je čas na zdravú PAŽÍTKU: Pozrite, ako veľmi prospieva aj vašim očiam!

Pažítka vám výborne dochutí nielen akýkoľvek chlieb s nátierkou.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Pozrite, ako pažítka prispieva k celkovému dobrému zdraviu, dokonca pôsobí preventívne proti rakovine. Pestujete si doma vlastnú?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Super BRYNDZOVÁ POLIEVKA: Tento recept si zamilujete!
    Zdroj: NMH
    Anketa

    Pestujete si vlastnú pažítku?

    • Áno80%
    • Nie19%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Tu je 5 dôvodov, prečo by ste pažítku mali vo svojej kuchyni používať často:

    1. Vysoký obsah vitamínov a minerálov

    Pažítka je bohatá na vitamíny A, C, K a B6, ako aj na minerály ako vápnik, železo, draslík a mangán. Tieto živiny sú dôležité pre zdravý metabolizmus, silné kosti, a podporujú imunitný systém.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Aj vy môžete mať DOMÁCE VAJCIA: Začnite chovať sliepky!
      Zdroj: NMH

      2. Nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny

      Pažítka je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú hmotnosť. Obsahuje málo kalórií, ale veľa vlákniny, čo pomáha udržiavať pocit sýtosti, podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť s kontrolou hladiny cukru v krvi.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Fantastické PIROHY Janky Majeskej z Dunaja: Rodinný RECEPT nemá chybu!
        Zdroj: NMH

        3. Antioxidačné vlastnosti

        Pažítka obsahuje antioxidanty, ako sú flavonoidy a karotenoidy, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Toto môže pomôcť pri prevencii rôznych chorôb, vrátane srdcových ochorení a niektorých typov rakoviny.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Aké mäso je vhodné pre diabetikov? Toto odporúča odborníčka!
          Zdroj: NMH

          4. Podpora zdravia očí

          Vďaka vysokému obsahu vitamínu A a luteínu má pažítka prospešné účinky na zrak. Tieto živiny môžu pomôcť chrániť oči pred degeneratívnymi ochoreniami, ako je napríklad makulárna degenerácia, a udržiavať zdravé zrakové funkcie.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Recepty BEZ LAKTÓZY: Ak ju neznášate, máme pre vás SUPER TIPY od odborníčky!
            Zdroj: NMH

            5. Obsahuje zdravé tuky

            Pažítka obsahuje zdravé tuky, ako je napríklad omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre zdravie mozgu, srdca a kardiovaskulárneho systému. Pravidelná konzumácia pažítky môže pomôcť znížiť zápal v tele a zlepšiť celkové zdravie.

            Vyskúšajte chutné jarné recepty z Dobrého jedla:

            Autor článku

            Katarína Brunovská

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.