Reklama

Naše obľúbené RECEPTY na REZY musíte vyskúšať: Mrkvové, makové, karamelové aj medové sú mňam!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Obľúbené REZY: Recepty na ZÁKUSKY vyskúšajte už tento víkend!
    Reklama
    Veronika Kollárová

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Upečte si niektorý z našich lahodných rezov, rodina a priatelia vás ocenia prázdnymi taniermi. Recepty cukrárky Veroniky si obľúbite.

    MRKVOVÉ REZY S PENOU Z BIELEJ ČOKOLÁDY

    15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 25 AŽ 30 MINÚT, CHLADENIE

    Zdroj: Laura Witteková

    Mrkvové rezy s penou z bielej čokolády.

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 200 g nastrúhanej mrkvy
    • 30 g citrónovej šťavy
    • kôra z polovice pomaranča
    • 1 vajce L
    • 70 g slnečnicového oleja
    • 100 g medu
    • 65 g hladkej múky
    • 50 g celozrnnej pšeničnej múky
    • štipka soli
    • štvrť lyžičky kypriaceho prášku";i:10;s:30:"pol lyžičky sódy bikarbóny";i:11;s:29:"pol lyžičky mletej škorice

    Na oranžové želé:

    • 5 g práškovej želatíny
    • 30 ml vody
    • 210 g dužiny pomaranča – 3 až 4 pomaranče
    • 30 g cukru

    Na penu z bielej čokolády:

    • 5 g práškovej želatíny
    • 30 ml vody
    • 3 žĺtky
    • 20 g krupicového cukru
    • 110 g mlieka
    • 100 g bielej čokolády
    • 180 ml šľahačkovej smotany

    Na dekoráciu:

    • 100 g hustej smotany
    • 30 g práškového cukru

    POSTUP:

    1. Rúru zohrejte na 175 °C. Dno formy s rozmerom 20 x 20 cm vyložte papierom na pečenie.
    2. V miske zmiešajte najemno nastrúhanú mrkvu, citrónovú šťavu, pomarančovú kôru, vajce, olej a med. Pridajte preosiate múky, soľ, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu a všetko dobre premiešajte. Hmotu vylejte do formy a vložte do rúry. Pečte približne 25 až 30 minút. Urobte test špajľou. Korpus nechajte vychladnúť.
    3. Na pomarančové želé nechajte v studenej vode 10 minút napučať želatínu. Zatiaľ si očistite pomaranče od kôry aj od bielych častí, takže ostanú iba čisté plátky dužiny. Dužinu vložte do hrnca spolu s cukrom a priveďte do varu. Počas varenia plátky pomaranča jemne rozdeľte na malé kúsky. Odstavte a nechajte schladnúť na približne 50 °C, potom pridajte želatínu a dobre rozmiešajte. Zmes vylejte na vychladnutý korpus a vložte na hodinu do chladničky.
    4. Do studenej vody nasypte želatínu a nechajte 10 minút napučať. V miske zmiešajte žĺtky, cukor a dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Mlieko zohrejte pod bod varu a následne ho za stáleho miešania vlejte k žĺtkom. Potom zmes prelejte späť do hrnca a varte, kým nedosiahne 80 °C a nezačne jemne hustnúť. Odstavte, vsypte nasekanú bielu čokoládu a rozmiešajte. Teraz pridajte aj napučanú želatínu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Zakryte fóliou, tak aby sa dotýkala krému, a nechajte vychladnúť. Šľahačku vyšľahajte a jemne zapracujte do krému. Zmes preložte na pomarančovú vrstvu, rovnomerne rozotrite a opäť vložte do chladničky aspoň na 4 až 5 hodín.
    5. Koláč nakrájajte na rezy a ozdobte šľahačkou vyšľahanou s cukrom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Krémové JARNÉ ZÁKUSKY: Svieže RECEPTY od našej cukrárky nemajú konkurenciu!

      MAKOVÉ REZY S VIŠŇOVÝM DŽEMOM

      Zdroj: Laura Witteková

      Makové rezy s višňovým džemom.

      30 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, CHLADENIE

      Potrebujete:

      Na tri vanilkové korpusy:

      • 9 vajec
      • 180 g trstinového cukru
      • 1 a pol lyžičky vanilkového extraktu
      • 180 g hladkej múky
      • 21 g kypriaceho prášku
      • 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny

      Na dva makové korpusy:

      • 6 vajec
      • 120 g krupicového cukru
      • 120 g hladkej múky
      • 14 g kypriaceho prášku
      • 1 lyžička sódy bikarbóny
      • 4 lyžice celého maku
      • 400 g višňového džemu

      Na polevu:

      • šťava z troch citrónov
      • 400 g práškového cukru

      POSTUP:

      1. Prvý vanilkový korpus pripravte vyšľahaním 3 vajíčok so 60 g cukru a pol lyžičkou vanilkového extraktu na svetlú penu. Potom pridajte 60 g preosiatej múky, 7 g kypriaceho prášku, pol lyžičky sódy bikarbóny a jemne zamiešajte. Zmes vylejte na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 12 minút. Takto pripravte ešte aj ďalšie dva vanilkové korpusy. Nechajte vychladnúť.
      2. Na prvý makový korpus vyšľahajte 3 vajíčka so 60 g cukru na svetlú penu. Pridajte 60 g preosiatej múky, 7 g kypriaceho prášku, pol lyžičky sódy bikarbóny, 2 lyžice maku a jemne zamiešajte. Zmes vylejte na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 12 minút. Takto pripravte ešte jednej makový korpus. Nechajte vychladnúť.
      3. Z vychladnutých korpusov odstráňte papier na pečenie. Ako prvý na čistý podnos uložte vanilkový korpus a potrite tenučkou vrstvou višňového džemu. Prikryte makovým korpusom. Makový korpus potrite hrubou vrstvou džemu a opäť prikryte vanilkovým korpusom. Na vanilkový korpus natrite tenučkú vrstvu džemu a pridajte makový korpus. Teraz natrite poslednú hrubú vrstvu džemu a zakryte posledným vanilkovým korpusom.
      4. Jemne korpusy popritláčajte po celej ploche a uložte na chladné miesto, aspoň na 2 hodiny, aby sa korpusy spojili.
      5. Na polevu vymiešajte citrónovú šťavu s cukrom a rovnomerne polejte celý povrch koláča. Nechajte polevu 10 minút zatuhnúť a môžete krájať.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        DOMÁCE ŠAMROLE: Rozsýpajú sa v ústach. A tá nadýchaná pena!

        ČOKOLÁDOVO-KARAMELOVÉ REZY

        15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT, CHLADENIE

        Zdroj: Laura Witteková

        Čokoládovo-karamelové rezy.

        Potrebujete:

        Na korpus:

        • 120 g hladkej múky
        • 80 g práškového cukru
        • 50 g strúhaného kokosu
        • 125 g roztopeného masla

        Na karamelovú vrstvu:

        • 125 g masla
        • 80 g trstinového cukru
        • 1 kondenzované mlieko
        • 200 g čokolády 54 % + na ozdobenie
        • 1 lyžica masla

        POSTUP:

        1. Do misy vsypte múku, cukor, kokos, pridajte roztopené maslo a zmiešajte. Zmes preložte do formy s rozmerom 22 x 22 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie a utlačte na dno formy. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 15 minút.
        2. V hrnci rozpustite maslo, pridajte cukor a miešajte, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Potom opatrne vlejte kondenzované mlieko, priveďte do varu a ešte 3 minúty povarte. Následne karamelovú zmes vylejte na predpečený korpus a vložte späť do rúry. Pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
        3. V ohňovzdornej miske nad vodnou parou nechajte rozpustiť čokoládu s maslom. Čokoládu vylejte na vychladnutú karamelovú vrstvu, rovnomerne rozotrite a nechajte stuhnúť.
        4. Koláč rozkrájajte na menšie rezy a podávajte ozdobené čokoládou.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Nebesky dobrý CHEESECAKE: Vyberte si podľa vašej chuti

          MEDOVÝ KRÉMEŠ

          15 AŽ 20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, CHLADENIE

          Zdroj: Laura Witteková

          Medový krémeš.

          Potrebujete:

          Na medové pláty:

          • 500 g hladkej múky
          • 60 g masla izbovej teploty
          • 150 g práškového cukru
          • 1 lyžička vanilkovej pasty
          • 4 lyžice medu
          • 1 lyžička sódy bikarbóny
          • 1 vajce
          • 2 žĺtky
          • práškový cukor na posypanie

          Na vanilkový krém:

          • 1 l mlieka
          • 4 žĺtky
          • 2 balíčky Zlatého klasu
          • 120 g krupicového cukru
          • 1 lyžička vanilkového extraktu
          • 250 g šľahačkovej smotany

          POSTUP:

          1. Suroviny na medové pláty dajte do misy a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
          2. Oddýchnuté cesto rozdeľte na polovicu. Každé cesto rozvaľkajte na veľkosť plechu s rozmerom 25 x 30 cm. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 10 minút. Oba pláty nechajte vychladnúť.
          3. Na krém vlejte dve tretiny mlieka do kastróla a zohrejte pod bod varu. Zvyšné mlieko dajte do misky, pridajte žĺtky, Zlatý klas, cukor, vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávajte do žĺtkovej zmesi. Všetko potom vlejte späť do kastróla a uvarte hustý krémový puding. Preložte ho do misy a zakryte fóliou, tak aby sa dotýkala pudingu. Nechajte vychladnúť.
          4. Keď je puding vychladnutý, vyšľahajte šľahačku a jemne ju do pudingu zapracujte. Pôjde to lepšie, ak puding pred tým prešľaháte.
          5. Na podnos položte prvý medový plát a rovnomerne rozotrite vanilkový krém. Prikryte druhým medovým plátom, jemne popritláčajte, aby sa všetko spojilo a odložte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

          Dobrý tip: Cesto môžete rozvaľkať aj medzi dvoma plátmi papiera na pečenie. Nemusíte tak k cestu pridávať ďalšiu múku na podsypanie.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Lahodné koláče bez vajec? Tieto RECEPTY sa bez nich zaobídu!

            MONARSKÉ REZY

            20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 25 AŽ 30 MINÚT, CHLADENIE

            Potrebujete:

            Na korpus:

            • 5 bielkov
            • štipka soli
            • 200 g opražených lieskových orieškov + na ozdobenie
            • 160 g práškový cukor

            Na čokoládový krém:

            • 5 žĺtkov
            • 130 g práškového cukru
            • 100 g masla izbovej teploty
            • 80 g čokolády

            POSTUP:

            1. Bielky so soľou vyšľahajte na pevné špičky. Pridajte zomleté oriešky zmiešané s cukrom a jemne zapracujte. Hmotu vylejte do formy s rozmerom 24 x 24 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte 25 až 30 minút. Urobte tesť špajľou. Nechajte vychladnúť.
            2. Na krém vyšľahajte žĺtky s cukrom na penu a postupne pridávajte zmäknuté maslo. Nakoniec už len ručne zamiešajte roztopenú a vychladnutú čokoládu. Krém rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus. Nechajte stuhnúť približne 2 hodiny a môžete krájať pekné malé kocky, ktoré ozdobte nasekanými orieškami.

            Vyskúšajte ďalšie sladké recepty z Dobrého jedla:

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.