Reklama

Chutné RECEPTY z mrkvy si obľúbite: To sú ale nápady!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutné RECEPTY z mrkvy si obľúbite: To sú ale nápady!
    Reklama
    Veronika Kollárová

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Karotku môžeme pre jej výraznú oranžovú farbu a osviežujúcu chuť pokojne nazvať kráľovnou jari. Inšpirujte sa našimi receptmi a začnite si užívať novú sezónu plnými priehrštiami.

    POLIEVKA Z PEČENEJ MRKVY

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Polievka z pečenej mrkvy.

    Potrebujete:

    • 4 veľké paradajky
    • 1 cibuľa
    • 3 veľké mrkvy
    • 250 g cherry paradajok
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžica olivového oleja
    • soľ, korenie
    • 1 lyžica talianskeho korenia
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 200 ml šľahačkovej smotany

    Na podávanie

    POSTUP:

    1. Veľké paradajky a cibuľu nakrájajte na štvrtiny, mrkvu na menšie kúsky a všetko uložte na plech. Pridajte cherry paradajky, cesnak a všetko pokvapkajte olejom, osoľte a okoreňte.
    2. Posypte zmesou talianskeho korenia a vložte do rúry vyhriatej na 210 °C. Pečte 20 až 25 minút, aby zelenina bola mäkká.
    3. Upečenú zeleninu preložte do mixéra, pridajte zeleninový vývar a rozmixujte. Zjemnite smotanou a podávajte ozdobené balzamovým octom, bazalkou a žeruchovými výhonkami.

    MRKVOVÉ KARÍ

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 lyžica masla ghí
    • 1 šalotka
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 10 stredne veľkých mrkiev
    • 1 tyčinka citrónovej trávy
    • 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
    • 1 lyžica červenej karí pasty
    • 200 ml kokosového mlieka
    • 300 ml zeleninového vývaru
    • soľ, korenie";i:10;s:18:"čili podľa chuti";i:11;s:19:"čerstvý koriander";i:12;s:11:"chlieb pita
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Je zdravšia surová alebo varená mrkva? Všetko čo potrebujete vedieť o ovocí a zelenine!

      POSTUP:

      1. Do kastróla dajte ghí, pridajte nasekanú šalotku, cesnak a osmažte. Vsypte očistenú mrkvu nakrájanú na plátky, citrónovú trávu rozkrojenú napoly, zázvor, karí pastu a 2 minúty povarte.
      2. Vlejte kokosové mlieko, vývar, osoľte a okoreňte podľa chuti. Varte približne 30 minút, do zmäknutia mrkvy. Pridajte čili, posypte čerstvým koriandrom a podávajte s chlebom pita.

      MRKVOVÝ TART

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

      Potrebujete:

      • 1 lístkové cesto
      • 650 g karotky
      • 200 g kyslej smotany
      • 100 g hustého jogurtu
      • 100 g parmezánu
      • 2 vajcia
      • 1 lyžica dijonskej horčice
      • 1 lyžica celozrnnej horčice
      • soľ, korenie
      • 1 lyžička tymianu
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Manuál do kuchyne: Váženie bez váhy šálkou či lyžicou

        POSTUP:

        1. Formu na koláč s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Uložte rozvaľkané lístkové cesto a zakryte listom papiera na pečenie a vysypte fazuľami. Pečte 15 minút pri 175 °C. Potom papier aj fazule odstráňte.
        2. Očistené mrkvy nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky a vhoďte do vriacej osolenej vody. Varte 5 až 8 minút a sceďte.
        3. Zmiešajte smotanu, jogurt, parmezán nastrúhaný najemno, vajcia, horčice, soľ, korenie a tymian. Zmes vylejte na predpečený korpus. Na zmes do kruhu ukladajte plátky mrkvy.
        4. Vložte do rúry a pečte pri 190 °C približne 25 minút, aby okraje cesta získali zlatú farbu. Koláč podávajte teplý, pokojne aj ako prílohu k mäsu.

        MRKVOVÉ GNOCCHI

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

        Zdroj: Laura Witteková

        Mrkvové gnocchi.

        Potrebujete:

        Na gnocchi:

        • 3 stredne veľké uvarené mrkvy
        • 4 stredne veľké uvarené zemiaky
        • 200 g polohrubej múky + na posypanie
        • 1 vajce
        • 1 lyžička soli
        • štipka muškátového orieška

        Na omáčku:

        • 100 g prerastenej slaniny
        • 2 strúčiky cesnaku
        • 1 lyžica paradajkového pretlaku
        • 200 g mascarpone
        • 2 lyžice šľahačkovej smotany
        • 100 g cherry paradajok
        • soľ, korenie
        • 1 mozzarella
        • 1 lyžica nasekanej bazalky
        • pol lyžičky lístkov tymianu
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Najlepšie fašírky: Zabudnite na klasiku, NOVÉ chute vás dostanú!

          POSTUP:

          1. Uvarenú mrkvu a zemiaky pretlačte alebo rozmixujte. Pridajte múku, vajce, soľ, muškátový oriešok a vypracujte hladké cesto.
          2. Cesto rozdeľte na 4 časti. Z každej časti vytvarujte valec a rozkrájajte na vankúšiky hrubé 2 cm. Povrch každého jemne pritlačte vidličkou, aby sa vytvorili drážky.
          3. Gnocchi vsypte do vriacej osolenej vody a varte približne 2 minúty, potom ich sceďte.
          4. Na panvici osmažte slaninu nakrájanú nadrobno, pridajte pretlačený cesnak a prehrejte. Pretlačte cesnak, pridajte pretlak a orestujte. Vložte mascarpone, smotanu, osoľte a okoreňte podľa chuti. Vsypte uvarené gnocchi a paradajky nakrájané na polovice.
          5. Nakoniec pridajte kúsky mozzarelly, bazalku, tymian a rovno podávajte.

          MRKVOVÉ PLACKY S JOGURTOVÝM DIPOM

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 24 MINÚT

          Zdroj: Laura Witteková

          Mrkvové placky s jogurtovým dipom.

          Potrebujete:

          Na placky:

          • 220 g nastrúhanej mrkvy
          • 1 vajce
          • 4 lyžice hladkej múky
          • 1 strúčik pretlačeného cesnaku
          • pol lyžičky mletej rímskej rasce
          • 2 lyžice koriandrovej vňate
          • soľ, korenie

          Na jogurtový dresing:

          • 5 lyžíc hustého jogurtu
          • 2 sardelové filety
          • 1 strúčik cesnaku
          • 3 lyžice petržlenovej vňate
          • citrónová šťava
          • soľ, korenie
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Tip na RÝCHLY OBED? Kukuričné PLACKY sú stávka na istotu!

            POSTUP:

            1. V mise zmiešajte všetky suroviny, aby sa spojili. Ak bude zmes ešte stále vlhká, pridajte trochu múky.
            2. Rúru zapnite na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a poukladajte naň mrkvové kôpky. Tie jemne sploštite a pečte 12 minút, potom ich otočte a pečte ďalších 12 minút. Ak chcete, môžete mrkvové placky vysmažiť na troche oleja.
            3. Kým sa pečú mrkvové placky, do mixéra dajte všetky suroviny na dresing a rozmixujte ich. Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením. Placky podávajte s jogurtovým dresingom.

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.