Chutné RECEPTY z mrkvy si obľúbite: To sú ale nápady!
4. 4. 2024, 19:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Karotku môžeme pre jej výraznú oranžovú farbu a osviežujúcu chuť pokojne nazvať kráľovnou jari. Inšpirujte sa našimi receptmi a začnite si užívať novú sezónu plnými priehrštiami.
Zdroj: Dobré jedlo/ Lýdia Czakó
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
POLIEVKA Z PEČENEJ MRKVY
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Polievka z pečenej mrkvy.
Potrebujete:
- 4 veľké paradajky
- 1 cibuľa
- 3 veľké mrkvy
- 250 g cherry paradajok
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ, korenie
- 1 lyžica talianskeho korenia
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml šľahačkovej smotany
Na podávanie
- balzamový ocot
- bazalkové listy
- žeruchové výhonky
POSTUP:
- Veľké paradajky a cibuľu nakrájajte na štvrtiny, mrkvu na menšie kúsky a všetko uložte na plech. Pridajte cherry paradajky, cesnak a všetko pokvapkajte olejom, osoľte a okoreňte.
- Posypte zmesou talianskeho korenia a vložte do rúry vyhriatej na 210 °C. Pečte 20 až 25 minút, aby zelenina bola mäkká.
- Upečenú zeleninu preložte do mixéra, pridajte zeleninový vývar a rozmixujte. Zjemnite smotanou a podávajte ozdobené balzamovým octom, bazalkou a žeruchovými výhonkami.
MRKVOVÉ KARÍ
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Mrkvové karí.
Potrebujete:
- 1 lyžica masla ghí
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 10 stredne veľkých mrkiev
- 1 tyčinka citrónovej trávy
- 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžica červenej karí pasty
- 200 ml kokosového mlieka
- 300 ml zeleninového vývaru
- soľ, korenie";i:10;s:18:"čili podľa chuti";i:11;s:19:"čerstvý koriander";i:12;s:11:"chlieb pita

POSTUP:
- Do kastróla dajte ghí, pridajte nasekanú šalotku, cesnak a osmažte. Vsypte očistenú mrkvu nakrájanú na plátky, citrónovú trávu rozkrojenú napoly, zázvor, karí pastu a 2 minúty povarte.
- Vlejte kokosové mlieko, vývar, osoľte a okoreňte podľa chuti. Varte približne 30 minút, do zmäknutia mrkvy. Pridajte čili, posypte čerstvým koriandrom a podávajte s chlebom pita.
MRKVOVÝ TART
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Mrkvový tart.
Potrebujete:
- 1 lístkové cesto
- 650 g karotky
- 200 g kyslej smotany
- 100 g hustého jogurtu
- 100 g parmezánu
- 2 vajcia
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica celozrnnej horčice
- soľ, korenie
- 1 lyžička tymianu

POSTUP:
- Formu na koláč s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Uložte rozvaľkané lístkové cesto a zakryte listom papiera na pečenie a vysypte fazuľami. Pečte 15 minút pri 175 °C. Potom papier aj fazule odstráňte.
- Očistené mrkvy nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky a vhoďte do vriacej osolenej vody. Varte 5 až 8 minút a sceďte.
- Zmiešajte smotanu, jogurt, parmezán nastrúhaný najemno, vajcia, horčice, soľ, korenie a tymian. Zmes vylejte na predpečený korpus. Na zmes do kruhu ukladajte plátky mrkvy.
- Vložte do rúry a pečte pri 190 °C približne 25 minút, aby okraje cesta získali zlatú farbu. Koláč podávajte teplý, pokojne aj ako prílohu k mäsu.
MRKVOVÉ GNOCCHI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Mrkvové gnocchi.
Potrebujete:
Na gnocchi:
- 3 stredne veľké uvarené mrkvy
- 4 stredne veľké uvarené zemiaky
- 200 g polohrubej múky + na posypanie
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- štipka muškátového orieška
Na omáčku:
- 100 g prerastenej slaniny
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 200 g mascarpone
- 2 lyžice šľahačkovej smotany
- 100 g cherry paradajok
- soľ, korenie
- 1 mozzarella
- 1 lyžica nasekanej bazalky
- pol lyžičky lístkov tymianu

POSTUP:
- Uvarenú mrkvu a zemiaky pretlačte alebo rozmixujte. Pridajte múku, vajce, soľ, muškátový oriešok a vypracujte hladké cesto.
- Cesto rozdeľte na 4 časti. Z každej časti vytvarujte valec a rozkrájajte na vankúšiky hrubé 2 cm. Povrch každého jemne pritlačte vidličkou, aby sa vytvorili drážky.
- Gnocchi vsypte do vriacej osolenej vody a varte približne 2 minúty, potom ich sceďte.
- Na panvici osmažte slaninu nakrájanú nadrobno, pridajte pretlačený cesnak a prehrejte. Pretlačte cesnak, pridajte pretlak a orestujte. Vložte mascarpone, smotanu, osoľte a okoreňte podľa chuti. Vsypte uvarené gnocchi a paradajky nakrájané na polovice.
- Nakoniec pridajte kúsky mozzarelly, bazalku, tymian a rovno podávajte.
MRKVOVÉ PLACKY S JOGURTOVÝM DIPOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 24 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Mrkvové placky s jogurtovým dipom.
Potrebujete:
Na placky:
- 220 g nastrúhanej mrkvy
- 1 vajce
- 4 lyžice hladkej múky
- 1 strúčik pretlačeného cesnaku
- pol lyžičky mletej rímskej rasce
- 2 lyžice koriandrovej vňate
- soľ, korenie
Na jogurtový dresing:
- 5 lyžíc hustého jogurtu
- 2 sardelové filety
- 1 strúčik cesnaku
- 3 lyžice petržlenovej vňate
- citrónová šťava
- soľ, korenie

POSTUP:
- V mise zmiešajte všetky suroviny, aby sa spojili. Ak bude zmes ešte stále vlhká, pridajte trochu múky.
- Rúru zapnite na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a poukladajte naň mrkvové kôpky. Tie jemne sploštite a pečte 12 minút, potom ich otočte a pečte ďalších 12 minút. Ak chcete, môžete mrkvové placky vysmažiť na troche oleja.
- Kým sa pečú mrkvové placky, do mixéra dajte všetky suroviny na dresing a rozmixujte ich. Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením. Placky podávajte s jogurtovým dresingom.