Čudné finty pri VARENÍ VAJEC: S čím pomôže citrón alebo zápalka?
30. 3. 2024, 15:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Shutterstock
Kto by doma z času na čas nevaril vajíčka? Sú skvelé ako súčasť jedál, takisto sa hodia na stôl pre hostí a keďže tu aktuálne máme Veľkú noc, varíme ich ostošesť. Nie všetci to však robia rovnako...

Pri varení vajec existujú množstvo návodov a rád, základ však postáva rovnaký - priviesť do varu, stíšiť a nechať variť určitú dobu podľa toho, aký stav vajíčka chcete dosiahnuť. Možno ste však ešte nepočuli o babských fintách, ktoré vedia veľmi pomôcť.
PLÁTOK CITRÓNA
Tušíte, prečo niekto hádže do vody k vajíčkam plátok citróna? Nejde o vôňu ani chuť, ale o následné šúpanie vajíčka. Citrón napomáha zmäkčiť membránu, ktorá niekedy robí problémy pri lúpaní škrupinky. Vďaka citrónu by to malo ísť výrazne hladšie.
Zdroj: Shutterstock
Varené vajcia.
SÓDA BIKARBÓNA alebo SOĽ
Podobne ako citrón by mala fungovať sóda bikarbóna a takisto soľ. Prisypávajú sa do vody počas varenia, a to práve kvôli šúpaniu. Nakoľko pri kúpe vajec nevieme, či sú staršie alebo mladšie, pomocou triku pri varení docielime, že čistenie bude zakaždým jednoduché.

Zdroj: Tatiana Kubicová/Dobré jedlo
OCOT
Do vody s vajciami možno priliať aj trochu octu. Prečo? Kyselina octová dokáže rozložiť hydrogénuhličitan vápenatý, ktorý sa nachádza vo vaječných škrupinách, čo následne pomáha k ľahšiemu lúpaniu. Škrupina je jemnejšia a menej odolná.
Zdroj: Shutterstock
Varené vajcia.
ZÁPALKY
Dokonca sme sa dočítali, že staré mamy hádzali do hrnca s vajciami vypálené zápalky. Prečo? Nikto to nevie úplne vysvetliť, ale ak to urobíte, zabránite prasknutiu škrupinky počas varenia. Zápalky by mali byť vypálené preto, aby sa vo vode s vajíčkami nevyvárala síra. Už ste tento trik skúšali?
VIAC Z DOBRÉHO JEDLA: