Reklama

Čudné finty pri VARENÍ VAJEC: S čím pomôže citrón alebo zápalka?

Varené vajcia.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Kto by doma z času na čas nevaril vajíčka? Sú skvelé ako súčasť jedál, takisto sa hodia na stôl pre hostí a keďže tu aktuálne máme Veľkú noc, varíme ich ostošesť. Nie všetci to však robia rovnako...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rady, čím nahradiť VAJÍČKO pri pečení: Možností je viac

    Pri varení vajec existujú množstvo návodov a rád, základ však postáva rovnaký - priviesť do varu, stíšiť a nechať variť určitú dobu podľa toho, aký stav vajíčka chcete dosiahnuť. Možno ste však ešte nepočuli o babských fintách, ktoré vedia veľmi pomôcť.

    PLÁTOK CITRÓNA

    Tušíte, prečo niekto hádže do vody k vajíčkam plátok citróna? Nejde o vôňu ani chuť, ale o následné šúpanie vajíčka. Citrón napomáha zmäkčiť membránu, ktorá niekedy robí problémy pri lúpaní škrupinky. Vďaka citrónu by to malo ísť výrazne hladšie.

    Zdroj: Shutterstock

    Varené vajcia.

    SÓDA BIKARBÓNA alebo SOĽ

    Podobne ako citrón by mala fungovať sóda bikarbóna a takisto soľ. Prisypávajú sa do vody počas varenia, a to práve kvôli šúpaniu. Nakoľko pri kúpe vajec nevieme, či sú staršie alebo mladšie, pomocou triku pri varení docielime, že čistenie bude zakaždým jednoduché.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tradičná VEĽKONOČNÁ HRUDKA: Ako pripraviť lahodný SYREK? Takto jednoducho!
      Zdroj: Tatiana Kubicová/Dobré jedlo

      OCOT

      Do vody s vajciami možno priliať aj trochu octu. Prečo? Kyselina octová dokáže rozložiť hydrogénuhličitan vápenatý, ktorý sa nachádza vo vaječných škrupinách, čo následne pomáha k ľahšiemu lúpaniu. Škrupina je jemnejšia a menej odolná.

      Zdroj: Shutterstock

      Varené vajcia.

      ZÁPALKY

      Dokonca sme sa dočítali, že staré mamy hádzali do hrnca s vajciami vypálené zápalky. Prečo? Nikto to nevie úplne vysvetliť, ale ak to urobíte, zabránite prasknutiu škrupinky počas varenia. Zápalky by mali byť vypálené preto, aby sa vo vode s vajíčkami nevyvárala síra. Už ste tento trik skúšali?

      VIAC Z DOBRÉHO JEDLA: