Reklama

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA na týchto zákuskoch je dokonalá: A zakaždým iná!

Rezy Bohémka.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Ak ste sa od mamy naučili pripraviť polevu na zákusky rozpustením várovej čokolády so stuženým tukom, zabudnite! Ukážte jej, že sa to dá robiť aj inak.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    PETRA TÓTHOVÁ v krásnej kašmírovej kuchyni: Tajná špajza aj ŽĹTKOVÉ REZY!

    Rezy Bohémka

    15 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 10-13 MINÚT

    POTREBUJETE:

    Na cesto:

    • 5 bielkov
    • štipka soli
    • 150 g krupicového cukru
    • 100 g mletých lieskových orechov
    • 40 g kakaa holandského typu

    Na krém:

    • 80 ml smotany na šľahanie
    • 120 g krupicového cukru
    • 35 g kakaa holandského typu
    • 50 g 70-percentnej čokolády
    • 200 g masla

    Na polevu:

    • 100 g tmavej čokolády (aspoň 60 -percentnej)
    • 20 g masla
    Anketa

    Akú polevu na zákusky pripravujete najradšej?

    • Klasickú z rozpustenej čokolády a stuženého tuku10%
    • Najradšej ganache zo smotany a čokolády90%

    Hlasovanie bolo ukončené

    POSTUP:

    1. Ako prvé pripravte plnku: Smotanu s cukrom nechajte zohriať pod bod varu. Horúcou smotanou zalejte kakao, nasekanú čokoládu a dobre premiešajte, aby zmes ostala hladká. Nechajte vychladnúť a odložte na noc do chladničky.
    2. Na korpus dajte do misy bielky, štipku soli a začnite šľahať. Keď sa vytvorí pena, začnite postupne prisypávať cukor. Vyšľahajte pevný a hladký sneh. Nakoniec pridajte mleté orechy a preosiate kakao. Už len ručne zapracujte. Zmes rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 10-13 minút. Korpus vyberte a nechajte vychladnúť.
    3. Z chladničky vyberte základ plnky, pridajte maslo izbovej teploty a vyšľahajte na lesklý, jemný krém.
    4. Vychladnutý korpus rozkrojte na tretiny. Prvý plát položte na podnos, natrite polovicou krému, položte druhý plát a potrite druhou polovicou krému. Nakoniec prikryte posledným plátom korpusu a jemne pritlačte. Koláč uložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
    5. Nad vodnou parou roztopte čokoládu s maslom a po krátkom chladnutí polejte povrch koláča. Nechajte zatuhnúť a nakrájajte na kocky nožom, ktorý ste predtým namočili do horúcej vody.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Nezabudnuteľné VEĽKONOČNÉ RETRO ZÁKUSKY: Tieto piekla mama každý rok!

      Nanukové rezy

      20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15-20 MINÚT

      POTREBUJETE:

      Na cesto:

      • 5 vajec
      • 200 g práškového cukru
      • 7 lyžíc čiernej silnej kávy
      • 200 g hrubej múky
      • 110 g mletých vlašských orechov
      • 7 g kypriaceho prášku
      • štipka sódy bikarbóny

      Na krém:

      • 500 ml mlieka
      • 3 žĺtky
      • 60 g hladkej múky
      • 130 g krupicového cukru
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 250 g masla

      Na polevu:

      • 150 g čokolády na varenie
      • 100 ml šľahačkovej smotany

      POSTUP:

      1. Najprv pripravte krém: Do hrnca vlejte polovicu mlieka a dajte zohrievať pod bod varu. V mise premiešajte zvyšné mlieko, žĺtky, múku, cukor a vanilkový extrakt. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávajte do žĺtkovej zmesi. Potom všetko prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Puding preložte do druhej misy a zakryte ho fóliou tak, aby sa dotýkala pudingu. Nechajte vychladnúť.
      2. Kým sa krém chladí, vyšľahajte žĺtky s cukrom a kávou na svetlú penu. Pridajte múku zmiešanú s orechmi, kypriacim práškom a so sódou bikarbónou. Nakoniec už len zľahka zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejte a rovnomerne rozotrite na plech s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie alebo vymastili maslom a vysypali hrubou múkou. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15-20 minút. Po upečení zoškriabte pomocou nožíka vrchnú vrstvu korpusu, krém na korpuse bude lepšie držať.
      3. Dokončite krém: Maslo izbovej teploty vyšľahajte na penu a po lyžiciach pridávajte vychladnutú žĺtkovo-pudingovú hmotu. Dobre zapracujte. Krém rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus a vložte aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.
      4. Na polevu zohrejte šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejte ňou nasekanú čokoládu. Minútku nechajte povoliť a následne rozmiešajte do hladka. Polejte krémovú vrstvu, pekne rozotrite a vložte späť do chladničky, aby čokoládová poleva spevnela. Ozdobte nasekanými orechmi.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Prečo máme pár dní pred menštruáciou chuť na sladké?

        Rezy Karolína

        120 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

        POTREBUJETE:

        Na cesto:

        • 8 žĺtkov + 8 bielkov
        • 6 lyžíc kryštálového cukru
        • 2 lyžice kakaového prášku
        • 4 lyžice hrubej múky
        • 1 lyžica kypriaceho prášku

        Na krém:

        • 250 m mlieka
        • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
        • 200 g masla
        • 200 g mletých vlašských orechov
        • 150 g práškového cukru

        Na polevu:

        • 300 g práškového cukru
        • 100 ml vody
        • 150 g masla
        • 3 lyžice kakaového prášku + na posypanie

        POSTUP:

        1. Žĺtky a cukor vymiešajte ručným elektrickým šľahačom do penista. Pridajte kakao, premiešajte a po lyžiciach primiešajte múku s kypriacim práškom. Nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
        2. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 10 minút. 
        3. Krém: Z mlieka a vanilkového prášku uvarte hustý puding. Do horúceho vsypte mleté orechy a za občasného miešania nechajte vychladnúť. Medzitým dobre vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte do vychladnutej pudingovo-orechovej masy a dobre premiešajte. Krém natrite na vychladnutý upečený plát, zarovnajte a dajte na
        4.  Poleva: Práškový cukor s vodou varte na niť asi 20 minút. Do hlbokého taniera nakrájajte maslo a nasypte kakao, vlejte uvarený hustý cukrový sirup. Keď je poleva rozpustená, za občasného miešania ju nechajte mierne vychladnúť, aby mala hustejšiu konzistenciu. Čo najrýchlejšie ju lejte na stuhnutý krém a zarovnajte špachtľou alebo nožom. Rezy nechajte stuhnúť cez noc v chladničke.

        Upečte tiež: