ČOKOLÁDOVÁ POLEVA na týchto zákuskoch je dokonalá: A zakaždým iná!
23. 3. 2024, 10:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Ak ste sa od mamy naučili pripraviť polevu na zákusky rozpustením várovej čokolády so stuženým tukom, zabudnite! Ukážte jej, že sa to dá robiť aj inak.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Petra Bošanská
Galéria k článku

Rezy Bohémka
15 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 10-13 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Rezy Bohémka.
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 5 bielkov
- štipka soli
- 150 g krupicového cukru
- 100 g mletých lieskových orechov
- 40 g kakaa holandského typu
Na krém:
- 80 ml smotany na šľahanie
- 120 g krupicového cukru
- 35 g kakaa holandského typu
- 50 g 70-percentnej čokolády
- 200 g masla
Na polevu:
- 100 g tmavej čokolády (aspoň 60 -percentnej)
- 20 g masla
Anketa
Akú polevu na zákusky pripravujete najradšej?
- Klasickú z rozpustenej čokolády a stuženého tuku10%
- Najradšej ganache zo smotany a čokolády90%
Hlasovanie bolo ukončené
POSTUP:
- Ako prvé pripravte plnku: Smotanu s cukrom nechajte zohriať pod bod varu. Horúcou smotanou zalejte kakao, nasekanú čokoládu a dobre premiešajte, aby zmes ostala hladká. Nechajte vychladnúť a odložte na noc do chladničky.
- Na korpus dajte do misy bielky, štipku soli a začnite šľahať. Keď sa vytvorí pena, začnite postupne prisypávať cukor. Vyšľahajte pevný a hladký sneh. Nakoniec pridajte mleté orechy a preosiate kakao. Už len ručne zapracujte. Zmes rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 10-13 minút. Korpus vyberte a nechajte vychladnúť.
- Z chladničky vyberte základ plnky, pridajte maslo izbovej teploty a vyšľahajte na lesklý, jemný krém.
- Vychladnutý korpus rozkrojte na tretiny. Prvý plát položte na podnos, natrite polovicou krému, položte druhý plát a potrite druhou polovicou krému. Nakoniec prikryte posledným plátom korpusu a jemne pritlačte. Koláč uložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Nad vodnou parou roztopte čokoládu s maslom a po krátkom chladnutí polejte povrch koláča. Nechajte zatuhnúť a nakrájajte na kocky nožom, ktorý ste predtým namočili do horúcej vody.

Nanukové rezy
20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15-20 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
NANUKOVÉ REZY
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 5 vajec
- 200 g práškového cukru
- 7 lyžíc čiernej silnej kávy
- 200 g hrubej múky
- 110 g mletých vlašských orechov
- 7 g kypriaceho prášku
- štipka sódy bikarbóny
Na krém:
- 500 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 60 g hladkej múky
- 130 g krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 g masla
Na polevu:
- 150 g čokolády na varenie
- 100 ml šľahačkovej smotany
POSTUP:
- Najprv pripravte krém: Do hrnca vlejte polovicu mlieka a dajte zohrievať pod bod varu. V mise premiešajte zvyšné mlieko, žĺtky, múku, cukor a vanilkový extrakt. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávajte do žĺtkovej zmesi. Potom všetko prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Puding preložte do druhej misy a zakryte ho fóliou tak, aby sa dotýkala pudingu. Nechajte vychladnúť.
- Kým sa krém chladí, vyšľahajte žĺtky s cukrom a kávou na svetlú penu. Pridajte múku zmiešanú s orechmi, kypriacim práškom a so sódou bikarbónou. Nakoniec už len zľahka zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejte a rovnomerne rozotrite na plech s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie alebo vymastili maslom a vysypali hrubou múkou. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15-20 minút. Po upečení zoškriabte pomocou nožíka vrchnú vrstvu korpusu, krém na korpuse bude lepšie držať.
- Dokončite krém: Maslo izbovej teploty vyšľahajte na penu a po lyžiciach pridávajte vychladnutú žĺtkovo-pudingovú hmotu. Dobre zapracujte. Krém rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus a vložte aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.
- Na polevu zohrejte šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejte ňou nasekanú čokoládu. Minútku nechajte povoliť a následne rozmiešajte do hladka. Polejte krémovú vrstvu, pekne rozotrite a vložte späť do chladničky, aby čokoládová poleva spevnela. Ozdobte nasekanými orechmi.

Rezy Karolína
120 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 8 žĺtkov + 8 bielkov
- 6 lyžíc kryštálového cukru
- 2 lyžice kakaového prášku
- 4 lyžice hrubej múky
- 1 lyžica kypriaceho prášku
Na krém:
- 250 m mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 200 g masla
- 200 g mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
Na polevu:
- 300 g práškového cukru
- 100 ml vody
- 150 g masla
- 3 lyžice kakaového prášku + na posypanie
POSTUP:
- Žĺtky a cukor vymiešajte ručným elektrickým šľahačom do penista. Pridajte kakao, premiešajte a po lyžiciach primiešajte múku s kypriacim práškom. Nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
- Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 10 minút.
- Krém: Z mlieka a vanilkového prášku uvarte hustý puding. Do horúceho vsypte mleté orechy a za občasného miešania nechajte vychladnúť. Medzitým dobre vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte do vychladnutej pudingovo-orechovej masy a dobre premiešajte. Krém natrite na vychladnutý upečený plát, zarovnajte a dajte na
- Poleva: Práškový cukor s vodou varte na niť asi 20 minút. Do hlbokého taniera nakrájajte maslo a nasypte kakao, vlejte uvarený hustý cukrový sirup. Keď je poleva rozpustená, za občasného miešania ju nechajte mierne vychladnúť, aby mala hustejšiu konzistenciu. Čo najrýchlejšie ju lejte na stuhnutý krém a zarovnajte špachtľou alebo nožom. Rezy nechajte stuhnúť cez noc v chladničke.
Upečte tiež: