Reklama

Je lepšie použiť pri pečení kypriaci prášok alebo sódu bikarbónu? Už v tom budete mať jasno!

Vyskúšajte aj takúto bublaninu.

Zdroj: Veronika Kollárová/Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vďaka nim sú vaše koláče, dezerty či nákypy krásne nadýchané. Pri ktorých je však lepšie použiť prášok a kedy sódu?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Moderný KRÉMEŠ cukrárky Veroniky Bušovej: SUPER RECEPT!
    Zdroj: NMH

    Kypriaci prášok a sóda bikarbóna sú dve základné chemické kypriace činidlá, ktoré sa používajú pri pečení sladkých aj slaných dobrôt, pričom zabezpečujú ich nadýchanosť. Tu je krátke porovnanie oboch pomôcok pri pečení.

    Kypriaci prášok

    • Obsahuje zmes kyseliny a zásady (napríklad kyselinu citrónovú a sódu bikarbónu), ktoré reagujú, keď sú zmiešané s tekutinou alebo v teple.
    • Okamžite reaguje pri kontakte s tekutinou a teplom, čo spôsobuje nadýchanie cesta.
    • Zvyčajne je bez chuti a má konzistentné výsledky, čo ho robí jednoduchším na použitie.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Fantastické PIROHY Janky Majeskej z Dunaja: Rodinný RECEPT nemá chybu!
      Zdroj: NMH

      Na tieto dezerty

      1. Biskvitové koláče: Kypriaci prášok je vynikajúci pre biskvitové koláče, pretože pomáha zabezpečiť pekné nadýchané cesto. Používa sa najmä pri príprave klasických biskvitových tort.
      2. Mafiny a cupcakes: Kypriaci prášok je nevyhnutnou zložkou pre pečenie mafinov a cupcakes, pretože týmto malým koláčikom pomáha "vystúpiť do výšky" a získať ich charakteristický nadýchaný tvar.
      3. Palacinky a wafle: Pri príprave palaciniek, lievancov a waflov je kypriaci prášok neoceniteľným pomocníkom. Pomáha zabezpečiť, aby tieto pokrmy boli pekné a nadýchané.
      4. Buchty a briošky: Kypriaci prášok je tiež často používaný pri príprave buchiet a briošiek, čím zabezpečuje, že budú mať peknú a nadýchanú štruktúru.
      5. Koláče s ovocím: V niektorých prípadoch sa kypriaci prášok používa aj pri príprave koláčov s ovocím, ako sú napríklad jablkový alebo broskyňový koláč.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Krémové JARNÉ ZÁKUSKY: Svieže RECEPTY od našej cukrárky nemajú konkurenciu!

        Sóda bikarbóna

        • Jedná sa o čistú zásadu (hydrogenuhličitan sodný), ktorá tiež reaguje s kyselinou v recepte, najčastejšie s kyselinou citrónovou. Často sa používa napríklad v perníkoch.
        • Ak sa použije sóda bikarbóna, je potrebné mať v recepte aj dostatočné množstvo kyseliny, aby došlo k reakcii a vytvoreniu CO2, čo zabezpečí nadýchanie dezertu.
        • Sóda bikarbóna môže zanechať mierne horkú alebo špecifickú chuť v ceste, ak sa nepoužije v správnom množstve alebo nie je správne vyvážená s kyselinou.

        Vo všeobecnosti sa tak pri pečení nadýchaných koláčov častejšie používa kypriaci prášok, pretože je jednoduchší na použitie a má konzistentné výsledky. Sóda bikarbóna sa často používa v receptoch, ktoré obsahujú kyselinu alebo kyslé ovocie, ako sú citróny či jogurt, pretože reaguje so zložkami receptu a prispieva k nadýchaniu cesta.

        V konečnom dôsledku však voľba medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou závisí od konkrétneho receptu a preferencií chutí.

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.