Reklama

Naše obľúbené RECEPTY na REZY musíte vyskúšať: Mrkvové, makové, karamelové aj medové sú mňam!

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Upečte si niektorý z našich lahodných rezov, rodina a priatelia vás ocenia prázdnymi taniermi. Recepty cukrárky Veroniky si obľúbite.

MRKVOVÉ REZY S PENOU Z BIELEJ ČOKOLÁDY

15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 25 AŽ 30 MINÚT, CHLADENIE

Zdroj: Laura Witteková

Mrkvové rezy s penou z bielej čokolády.

Potrebujete:

Na korpus:

  • 200 g nastrúhanej mrkvy
  • 30 g citrónovej šťavy
  • kôra z polovice pomaranča
  • 1 vajce L
  • 70 g slnečnicového oleja
  • 100 g medu
  • 65 g hladkej múky
  • 50 g celozrnnej pšeničnej múky
  • štipka soli
  • štvrť lyžičky kypriaceho prášku";i:10;s:30:"pol lyžičky sódy bikarbóny";i:11;s:29:"pol lyžičky mletej škorice

Na oranžové želé:

  • 5 g práškovej želatíny
  • 30 ml vody
  • 210 g dužiny pomaranča – 3 až 4 pomaranče
  • 30 g cukru

Na penu z bielej čokolády:

  • 5 g práškovej želatíny
  • 30 ml vody
  • 3 žĺtky
  • 20 g krupicového cukru
  • 110 g mlieka
  • 100 g bielej čokolády
  • 180 ml šľahačkovej smotany

Na dekoráciu:

  • 100 g hustej smotany
  • 30 g práškového cukru

POSTUP:

  1. Rúru zohrejte na 175 °C. Dno formy s rozmerom 20 x 20 cm vyložte papierom na pečenie.
  2. V miske zmiešajte najemno nastrúhanú mrkvu, citrónovú šťavu, pomarančovú kôru, vajce, olej a med. Pridajte preosiate múky, soľ, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu a všetko dobre premiešajte. Hmotu vylejte do formy a vložte do rúry. Pečte približne 25 až 30 minút. Urobte test špajľou. Korpus nechajte vychladnúť.
  3. Na pomarančové želé nechajte v studenej vode 10 minút napučať želatínu. Zatiaľ si očistite pomaranče od kôry aj od bielych častí, takže ostanú iba čisté plátky dužiny. Dužinu vložte do hrnca spolu s cukrom a priveďte do varu. Počas varenia plátky pomaranča jemne rozdeľte na malé kúsky. Odstavte a nechajte schladnúť na približne 50 °C, potom pridajte želatínu a dobre rozmiešajte. Zmes vylejte na vychladnutý korpus a vložte na hodinu do chladničky.
  4. Do studenej vody nasypte želatínu a nechajte 10 minút napučať. V miske zmiešajte žĺtky, cukor a dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Mlieko zohrejte pod bod varu a následne ho za stáleho miešania vlejte k žĺtkom. Potom zmes prelejte späť do hrnca a varte, kým nedosiahne 80 °C a nezačne jemne hustnúť. Odstavte, vsypte nasekanú bielu čokoládu a rozmiešajte. Teraz pridajte aj napučanú želatínu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Zakryte fóliou, tak aby sa dotýkala krému, a nechajte vychladnúť. Šľahačku vyšľahajte a jemne zapracujte do krému. Zmes preložte na pomarančovú vrstvu, rovnomerne rozotrite a opäť vložte do chladničky aspoň na 4 až 5 hodín.
  5. Koláč nakrájajte na rezy a ozdobte šľahačkou vyšľahanou s cukrom.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krémové JARNÉ ZÁKUSKY: Svieže RECEPTY od našej cukrárky nemajú konkurenciu!

    MAKOVÉ REZY S VIŠŇOVÝM DŽEMOM

    Zdroj: Laura Witteková

    Makové rezy s višňovým džemom.

    30 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, CHLADENIE

    Potrebujete:

    Na tri vanilkové korpusy:

    • 9 vajec
    • 180 g trstinového cukru
    • 1 a pol lyžičky vanilkového extraktu
    • 180 g hladkej múky
    • 21 g kypriaceho prášku
    • 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny

    Na dva makové korpusy:

    • 6 vajec
    • 120 g krupicového cukru
    • 120 g hladkej múky
    • 14 g kypriaceho prášku
    • 1 lyžička sódy bikarbóny
    • 4 lyžice celého maku
    • 400 g višňového džemu

    Na polevu:

    • šťava z troch citrónov
    • 400 g práškového cukru

    POSTUP:

    1. Prvý vanilkový korpus pripravte vyšľahaním 3 vajíčok so 60 g cukru a pol lyžičkou vanilkového extraktu na svetlú penu. Potom pridajte 60 g preosiatej múky, 7 g kypriaceho prášku, pol lyžičky sódy bikarbóny a jemne zamiešajte. Zmes vylejte na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 12 minút. Takto pripravte ešte aj ďalšie dva vanilkové korpusy. Nechajte vychladnúť.
    2. Na prvý makový korpus vyšľahajte 3 vajíčka so 60 g cukru na svetlú penu. Pridajte 60 g preosiatej múky, 7 g kypriaceho prášku, pol lyžičky sódy bikarbóny, 2 lyžice maku a jemne zamiešajte. Zmes vylejte na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 12 minút. Takto pripravte ešte jednej makový korpus. Nechajte vychladnúť.
    3. Z vychladnutých korpusov odstráňte papier na pečenie. Ako prvý na čistý podnos uložte vanilkový korpus a potrite tenučkou vrstvou višňového džemu. Prikryte makovým korpusom. Makový korpus potrite hrubou vrstvou džemu a opäť prikryte vanilkovým korpusom. Na vanilkový korpus natrite tenučkú vrstvu džemu a pridajte makový korpus. Teraz natrite poslednú hrubú vrstvu džemu a zakryte posledným vanilkovým korpusom.
    4. Jemne korpusy popritláčajte po celej ploche a uložte na chladné miesto, aspoň na 2 hodiny, aby sa korpusy spojili.
    5. Na polevu vymiešajte citrónovú šťavu s cukrom a rovnomerne polejte celý povrch koláča. Nechajte polevu 10 minút zatuhnúť a môžete krájať.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      DOMÁCE ŠAMROLE: Rozsýpajú sa v ústach. A tá nadýchaná pena!

      ČOKOLÁDOVO-KARAMELOVÉ REZY

      15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT, CHLADENIE

      Zdroj: Laura Witteková

      Čokoládovo-karamelové rezy.

      Potrebujete:

      Na korpus:

      • 120 g hladkej múky
      • 80 g práškového cukru
      • 50 g strúhaného kokosu
      • 125 g roztopeného masla

      Na karamelovú vrstvu:

      • 125 g masla
      • 80 g trstinového cukru
      • 1 kondenzované mlieko
      • 200 g čokolády 54 % + na ozdobenie
      • 1 lyžica masla

      POSTUP:

      1. Do misy vsypte múku, cukor, kokos, pridajte roztopené maslo a zmiešajte. Zmes preložte do formy s rozmerom 22 x 22 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie a utlačte na dno formy. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 15 minút.
      2. V hrnci rozpustite maslo, pridajte cukor a miešajte, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Potom opatrne vlejte kondenzované mlieko, priveďte do varu a ešte 3 minúty povarte. Následne karamelovú zmes vylejte na predpečený korpus a vložte späť do rúry. Pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
      3. V ohňovzdornej miske nad vodnou parou nechajte rozpustiť čokoládu s maslom. Čokoládu vylejte na vychladnutú karamelovú vrstvu, rovnomerne rozotrite a nechajte stuhnúť.
      4. Koláč rozkrájajte na menšie rezy a podávajte ozdobené čokoládou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Nebesky dobrý CHEESECAKE: Vyberte si podľa vašej chuti

        MEDOVÝ KRÉMEŠ

        15 AŽ 20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, CHLADENIE

        Zdroj: Laura Witteková

        Medový krémeš.

        Potrebujete:

        Na medové pláty:

        • 500 g hladkej múky
        • 60 g masla izbovej teploty
        • 150 g práškového cukru
        • 1 lyžička vanilkovej pasty
        • 4 lyžice medu
        • 1 lyžička sódy bikarbóny
        • 1 vajce
        • 2 žĺtky
        • práškový cukor na posypanie

        Na vanilkový krém:

        • 1 l mlieka
        • 4 žĺtky
        • 2 balíčky Zlatého klasu
        • 120 g krupicového cukru
        • 1 lyžička vanilkového extraktu
        • 250 g šľahačkovej smotany

        POSTUP:

        1. Suroviny na medové pláty dajte do misy a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
        2. Oddýchnuté cesto rozdeľte na polovicu. Každé cesto rozvaľkajte na veľkosť plechu s rozmerom 25 x 30 cm. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 10 minút. Oba pláty nechajte vychladnúť.
        3. Na krém vlejte dve tretiny mlieka do kastróla a zohrejte pod bod varu. Zvyšné mlieko dajte do misky, pridajte žĺtky, Zlatý klas, cukor, vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávajte do žĺtkovej zmesi. Všetko potom vlejte späť do kastróla a uvarte hustý krémový puding. Preložte ho do misy a zakryte fóliou, tak aby sa dotýkala pudingu. Nechajte vychladnúť.
        4. Keď je puding vychladnutý, vyšľahajte šľahačku a jemne ju do pudingu zapracujte. Pôjde to lepšie, ak puding pred tým prešľaháte.
        5. Na podnos položte prvý medový plát a rovnomerne rozotrite vanilkový krém. Prikryte druhým medovým plátom, jemne popritláčajte, aby sa všetko spojilo a odložte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

        Dobrý tip: Cesto môžete rozvaľkať aj medzi dvoma plátmi papiera na pečenie. Nemusíte tak k cestu pridávať ďalšiu múku na podsypanie.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Lahodné koláče bez vajec? Tieto RECEPTY sa bez nich zaobídu!

          MONARSKÉ REZY

          20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 25 AŽ 30 MINÚT, CHLADENIE

          Potrebujete:

          Na korpus:

          • 5 bielkov
          • štipka soli
          • 200 g opražených lieskových orieškov + na ozdobenie
          • 160 g práškový cukor

          Na čokoládový krém:

          • 5 žĺtkov
          • 130 g práškového cukru
          • 100 g masla izbovej teploty
          • 80 g čokolády

          POSTUP:

          1. Bielky so soľou vyšľahajte na pevné špičky. Pridajte zomleté oriešky zmiešané s cukrom a jemne zapracujte. Hmotu vylejte do formy s rozmerom 24 x 24 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte 25 až 30 minút. Urobte tesť špajľou. Nechajte vychladnúť.
          2. Na krém vyšľahajte žĺtky s cukrom na penu a postupne pridávajte zmäknuté maslo. Nakoniec už len ručne zamiešajte roztopenú a vychladnutú čokoládu. Krém rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus. Nechajte stuhnúť približne 2 hodiny a môžete krájať pekné malé kocky, ktoré ozdobte nasekanými orieškami.

          Vyskúšajte ďalšie sladké recepty z Dobrého jedla:

          Autor článku

          Veronika Kollárová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.