Naše obľúbené RECEPTY na REZY musíte vyskúšať: Mrkvové, makové, karamelové aj medové sú mňam!
19. 4. 2024, 15:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)
Upečte si niektorý z našich lahodných rezov, rodina a priatelia vás ocenia prázdnymi taniermi. Recepty cukrárky Veroniky si obľúbite.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
MRKVOVÉ REZY S PENOU Z BIELEJ ČOKOLÁDY
15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 25 AŽ 30 MINÚT, CHLADENIE
Zdroj: Laura Witteková
Mrkvové rezy s penou z bielej čokolády.
Potrebujete:
Na korpus:
- 200 g nastrúhanej mrkvy
- 30 g citrónovej šťavy
- kôra z polovice pomaranča
- 1 vajce L
- 70 g slnečnicového oleja
- 100 g medu
- 65 g hladkej múky
- 50 g celozrnnej pšeničnej múky
- štipka soli
- štvrť lyžičky kypriaceho prášku";i:10;s:30:"pol lyžičky sódy bikarbóny";i:11;s:29:"pol lyžičky mletej škorice
Na oranžové želé:
- 5 g práškovej želatíny
- 30 ml vody
- 210 g dužiny pomaranča – 3 až 4 pomaranče
- 30 g cukru
Na penu z bielej čokolády:
- 5 g práškovej želatíny
- 30 ml vody
- 3 žĺtky
- 20 g krupicového cukru
- 110 g mlieka
- 100 g bielej čokolády
- 180 ml šľahačkovej smotany
Na dekoráciu:
- 100 g hustej smotany
- 30 g práškového cukru
POSTUP:
- Rúru zohrejte na 175 °C. Dno formy s rozmerom 20 x 20 cm vyložte papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte najemno nastrúhanú mrkvu, citrónovú šťavu, pomarančovú kôru, vajce, olej a med. Pridajte preosiate múky, soľ, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu a všetko dobre premiešajte. Hmotu vylejte do formy a vložte do rúry. Pečte približne 25 až 30 minút. Urobte test špajľou. Korpus nechajte vychladnúť.
- Na pomarančové želé nechajte v studenej vode 10 minút napučať želatínu. Zatiaľ si očistite pomaranče od kôry aj od bielych častí, takže ostanú iba čisté plátky dužiny. Dužinu vložte do hrnca spolu s cukrom a priveďte do varu. Počas varenia plátky pomaranča jemne rozdeľte na malé kúsky. Odstavte a nechajte schladnúť na približne 50 °C, potom pridajte želatínu a dobre rozmiešajte. Zmes vylejte na vychladnutý korpus a vložte na hodinu do chladničky.
- Do studenej vody nasypte želatínu a nechajte 10 minút napučať. V miske zmiešajte žĺtky, cukor a dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Mlieko zohrejte pod bod varu a následne ho za stáleho miešania vlejte k žĺtkom. Potom zmes prelejte späť do hrnca a varte, kým nedosiahne 80 °C a nezačne jemne hustnúť. Odstavte, vsypte nasekanú bielu čokoládu a rozmiešajte. Teraz pridajte aj napučanú želatínu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Zakryte fóliou, tak aby sa dotýkala krému, a nechajte vychladnúť. Šľahačku vyšľahajte a jemne zapracujte do krému. Zmes preložte na pomarančovú vrstvu, rovnomerne rozotrite a opäť vložte do chladničky aspoň na 4 až 5 hodín.
- Koláč nakrájajte na rezy a ozdobte šľahačkou vyšľahanou s cukrom.

MAKOVÉ REZY S VIŠŇOVÝM DŽEMOM
Zdroj: Laura Witteková
Makové rezy s višňovým džemom.
30 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
Na tri vanilkové korpusy:
- 9 vajec
- 180 g trstinového cukru
- 1 a pol lyžičky vanilkového extraktu
- 180 g hladkej múky
- 21 g kypriaceho prášku
- 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny
Na dva makové korpusy:
- 6 vajec
- 120 g krupicového cukru
- 120 g hladkej múky
- 14 g kypriaceho prášku
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 4 lyžice celého maku
- 400 g višňového džemu
Na polevu:
- šťava z troch citrónov
- 400 g práškového cukru
POSTUP:
- Prvý vanilkový korpus pripravte vyšľahaním 3 vajíčok so 60 g cukru a pol lyžičkou vanilkového extraktu na svetlú penu. Potom pridajte 60 g preosiatej múky, 7 g kypriaceho prášku, pol lyžičky sódy bikarbóny a jemne zamiešajte. Zmes vylejte na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 12 minút. Takto pripravte ešte aj ďalšie dva vanilkové korpusy. Nechajte vychladnúť.
- Na prvý makový korpus vyšľahajte 3 vajíčka so 60 g cukru na svetlú penu. Pridajte 60 g preosiatej múky, 7 g kypriaceho prášku, pol lyžičky sódy bikarbóny, 2 lyžice maku a jemne zamiešajte. Zmes vylejte na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 12 minút. Takto pripravte ešte jednej makový korpus. Nechajte vychladnúť.
- Z vychladnutých korpusov odstráňte papier na pečenie. Ako prvý na čistý podnos uložte vanilkový korpus a potrite tenučkou vrstvou višňového džemu. Prikryte makovým korpusom. Makový korpus potrite hrubou vrstvou džemu a opäť prikryte vanilkovým korpusom. Na vanilkový korpus natrite tenučkú vrstvu džemu a pridajte makový korpus. Teraz natrite poslednú hrubú vrstvu džemu a zakryte posledným vanilkovým korpusom.
- Jemne korpusy popritláčajte po celej ploche a uložte na chladné miesto, aspoň na 2 hodiny, aby sa korpusy spojili.
- Na polevu vymiešajte citrónovú šťavu s cukrom a rovnomerne polejte celý povrch koláča. Nechajte polevu 10 minút zatuhnúť a môžete krájať.

ČOKOLÁDOVO-KARAMELOVÉ REZY
15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT, CHLADENIE
Zdroj: Laura Witteková
Čokoládovo-karamelové rezy.
Potrebujete:
Na korpus:
- 120 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 50 g strúhaného kokosu
- 125 g roztopeného masla
Na karamelovú vrstvu:
- 125 g masla
- 80 g trstinového cukru
- 1 kondenzované mlieko
- 200 g čokolády 54 % + na ozdobenie
- 1 lyžica masla
POSTUP:
- Do misy vsypte múku, cukor, kokos, pridajte roztopené maslo a zmiešajte. Zmes preložte do formy s rozmerom 22 x 22 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie a utlačte na dno formy. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 15 minút.
- V hrnci rozpustite maslo, pridajte cukor a miešajte, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Potom opatrne vlejte kondenzované mlieko, priveďte do varu a ešte 3 minúty povarte. Následne karamelovú zmes vylejte na predpečený korpus a vložte späť do rúry. Pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť.
- V ohňovzdornej miske nad vodnou parou nechajte rozpustiť čokoládu s maslom. Čokoládu vylejte na vychladnutú karamelovú vrstvu, rovnomerne rozotrite a nechajte stuhnúť.
- Koláč rozkrájajte na menšie rezy a podávajte ozdobené čokoládou.

MEDOVÝ KRÉMEŠ
15 AŽ 20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, CHLADENIE
Zdroj: Laura Witteková
Medový krémeš.
Potrebujete:
Na medové pláty:
- 500 g hladkej múky
- 60 g masla izbovej teploty
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 4 lyžice medu
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- práškový cukor na posypanie
Na vanilkový krém:
- 1 l mlieka
- 4 žĺtky
- 2 balíčky Zlatého klasu
- 120 g krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 g šľahačkovej smotany
POSTUP:
- Suroviny na medové pláty dajte do misy a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
- Oddýchnuté cesto rozdeľte na polovicu. Každé cesto rozvaľkajte na veľkosť plechu s rozmerom 25 x 30 cm. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 10 minút. Oba pláty nechajte vychladnúť.
- Na krém vlejte dve tretiny mlieka do kastróla a zohrejte pod bod varu. Zvyšné mlieko dajte do misky, pridajte žĺtky, Zlatý klas, cukor, vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávajte do žĺtkovej zmesi. Všetko potom vlejte späť do kastróla a uvarte hustý krémový puding. Preložte ho do misy a zakryte fóliou, tak aby sa dotýkala pudingu. Nechajte vychladnúť.
- Keď je puding vychladnutý, vyšľahajte šľahačku a jemne ju do pudingu zapracujte. Pôjde to lepšie, ak puding pred tým prešľaháte.
- Na podnos položte prvý medový plát a rovnomerne rozotrite vanilkový krém. Prikryte druhým medovým plátom, jemne popritláčajte, aby sa všetko spojilo a odložte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Dobrý tip: Cesto môžete rozvaľkať aj medzi dvoma plátmi papiera na pečenie. Nemusíte tak k cestu pridávať ďalšiu múku na podsypanie.

MONARSKÉ REZY
20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 25 AŽ 30 MINÚT, CHLADENIE
Zdroj: Laura Witteková
Monarské rezy.
Potrebujete:
Na korpus:
- 5 bielkov
- štipka soli
- 200 g opražených lieskových orieškov + na ozdobenie
- 160 g práškový cukor
Na čokoládový krém:
- 5 žĺtkov
- 130 g práškového cukru
- 100 g masla izbovej teploty
- 80 g čokolády
POSTUP:
- Bielky so soľou vyšľahajte na pevné špičky. Pridajte zomleté oriešky zmiešané s cukrom a jemne zapracujte. Hmotu vylejte do formy s rozmerom 24 x 24 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte 25 až 30 minút. Urobte tesť špajľou. Nechajte vychladnúť.
- Na krém vyšľahajte žĺtky s cukrom na penu a postupne pridávajte zmäknuté maslo. Nakoniec už len ručne zamiešajte roztopenú a vychladnutú čokoládu. Krém rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus. Nechajte stuhnúť približne 2 hodiny a môžete krájať pekné malé kocky, ktoré ozdobte nasekanými orieškami.