Reklama

Jarné rolky s krevetami: Ľahká a chutná delikatesa plná sviežich ingrediencií

Tento ľahký, no zároveň výživný pokrm sa v rôznych podobách pripravuje v Číne, Vietname či Thajsku a je populárny nielen v Ázii, ale aj po celom svete.

Zdroj: Dobré jedlo / Nina Smiešna

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jarné rolky sú jedným z najobľúbenejších pokrmov ázijskej kuchyne. Sú známe svojou sviežosťou, chrumkavou textúrou a variabilitou, vďaka ktorej si ich môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Už nemusíte ísť do reštaurácie RÝCHLE ÁZIJSKÉ REZANCE si pripravíte aj v pohodlí domova.

    Zdroj: Dobré jedlo / Nina Smiešna

    Čerstvé jarné rolky sa pripravujú z ryžového papiera, ktorý obalí chrumkavú zeleninu, bylinky, krevety, kuracie mäso alebo tofu.

    Jarné rolky sú ľahký, no zároveň výživný pokrm, ktorý sa v rôznych podobách pripravuje v Číne, Vietname či Thajsku a je populárny nielen v Ázii, ale aj po celom svete.

    Na rozdiel od tradičných vyprážaných jarných roliek, ktoré sú chrumkavé a plnené zmesou mäsa a zeleniny, existujú aj čerstvé vietnamské rolky, známe ako gỏi cuốn. Tie sa pripravujú z ryžového papiera, ktorý obalí chrumkavú zeleninu, bylinky, krevety, mäso alebo tofu. Výsledkom je ľahké jedlo plné farieb, ktoré sa tradične podáva s arašidovou alebo sladko-kyslou omáčkou.

    Ľahké, zdravé a plné chutí

    Jarné rolky alebo aj závitky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú dopriať zdravé a vyvážené jedlo, pretože sú nízkokalorické, bohaté na vlákninu a plné vitamínov. Čerstvá zelenina a bylinky dodávajú telu dôležité živiny, zatiaľ čo ryžový papier robí rolky ľahkými a ľahko stráviteľnými. Okrem toho si ich môžete pripraviť presne podľa svojich preferencií – či už s mäsom, krevetami alebo ako vegetariánsku verziu.

    Anketa

    Preferujete čerstvé alebo vyprážané jarné závitky?

    • Čerstvé.0%
    • Vyprážané. 0%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Tento pokrm nie je len chutný, ale aj zábavný na prípravu – do rolovania sa môže zapojiť celá rodina, pričom si každý môže naplniť svoju rolku podľa vlastnej chuti. Ich univerzálnosť a svieža chuť robia z jarných roliek ideálne jedlo na ľahký obed, večeru alebo ako občerstvenie na spoločné stretnutia.

    Ak hľadáte niečo ľahké, zdravé a plné chutí, jarné rolky sú tou správnou voľbou! Vyskúšajte náš recept!

    Zdroj: Dobré jedlo / Nina Smiešna

    Jarné rolky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú dopriať zdravé a vyvážené jedlo.

    Jarné rolky

    ČAS PRÍPRAVY 45 MINÚT 10 ROLIEK
    I
    NGREDIENCIE

    Na Rolky:

    • Ryžové papiere
    • 1 Balenie sklenených ryžových rezancov
    • 1 žltá mrkva
    • 1 oranžová mrkva
    • 1 avokádo
    • 225 g kreviet
    • Čerstvý koriander (vanička)
    • Poľníček alebo ľadový šalát
    • Ryžový ocot

    Na omáčku:

    • 2 lyžice arašidového masla (s kúskami arašidov)
    • 1 lyžička ústricovej omáčky
    • 1 lyžica jemnej omáčky s mangom alebo rozmixované mango
    • 1 lyžička sezamového oleja
    • 2 lyžičky tmavej sójovej omáčky
    • Trochu vody
    • Trochu čersvého červeného čili
    • Nastrúhaný čerstvý zázvor
    • Šťava z jednej limety

    POSTUP

    1. Mrkvy očistíme a nakrájame na tenké rezance. Môžeme použiť Julienne škrabku. Koriadner a poľníček umyjeme a osušíme kuchynskými utierkami.
    2. Krevety uvaríme vo vriacej vode.
    3. Rezance zalejeme horúcou vodou a zakryjeme na 5 minút. Následne scedíme.
    4. Avokádo ošúpeme a nakrájame na tenké polmesiačiky.
    5. Ryžové papiere namočíme vždy po jednom v studenej vode. Keď papier zmäkne, opatrne ho usušíme kuchynskou utierkou, vložíme do vody ďalší papier a zmäknutý papier rozložíme na nelepivú pracovnú plochu.
    6. Naplníme (NIE od okraja po okraj) rezancami, krevetami, šalátom, koriandrom, mrkvou a na záver len jemne pokvapkáme ryžovým octom. Papier zmotáme do rolky, konce strčíme dovnútra, posypeme sezamom a zrolujeme ďalšiu rolku. Takto postupujeme pokým neminieme všetky ingrediencie.
    7. Do uzatvárateľnej nádoby pridáme všetky ingrediencie na omáčku, zavrieme nádobu a poriadne pretrepeme. Podávame k rolkám. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.