Jarné rolky s krevetami: Ľahká a chutná delikatesa plná sviežich ingrediencií
20. 3. 2025, 13:06 (aktualizované: 20. 3. 2025, 13:07)

Zdroj: Dobré jedlo / Nina Smiešna
Jarné rolky sú jedným z najobľúbenejších pokrmov ázijskej kuchyne. Sú známe svojou sviežosťou, chrumkavou textúrou a variabilitou, vďaka ktorej si ich môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Dobré jedlo / Nina Smiešna
Čerstvé jarné rolky sa pripravujú z ryžového papiera, ktorý obalí chrumkavú zeleninu, bylinky, krevety, kuracie mäso alebo tofu.
Jarné rolky sú ľahký, no zároveň výživný pokrm, ktorý sa v rôznych podobách pripravuje v Číne, Vietname či Thajsku a je populárny nielen v Ázii, ale aj po celom svete.
Na rozdiel od tradičných vyprážaných jarných roliek, ktoré sú chrumkavé a plnené zmesou mäsa a zeleniny, existujú aj čerstvé vietnamské rolky, známe ako gỏi cuốn. Tie sa pripravujú z ryžového papiera, ktorý obalí chrumkavú zeleninu, bylinky, krevety, mäso alebo tofu. Výsledkom je ľahké jedlo plné farieb, ktoré sa tradične podáva s arašidovou alebo sladko-kyslou omáčkou.
Ľahké, zdravé a plné chutí
Jarné rolky alebo aj závitky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú dopriať zdravé a vyvážené jedlo, pretože sú nízkokalorické, bohaté na vlákninu a plné vitamínov. Čerstvá zelenina a bylinky dodávajú telu dôležité živiny, zatiaľ čo ryžový papier robí rolky ľahkými a ľahko stráviteľnými. Okrem toho si ich môžete pripraviť presne podľa svojich preferencií – či už s mäsom, krevetami alebo ako vegetariánsku verziu.
Anketa
Preferujete čerstvé alebo vyprážané jarné závitky?
- Čerstvé.0%
- Vyprážané. 0%
Hlasovanie bolo ukončené
Tento pokrm nie je len chutný, ale aj zábavný na prípravu – do rolovania sa môže zapojiť celá rodina, pričom si každý môže naplniť svoju rolku podľa vlastnej chuti. Ich univerzálnosť a svieža chuť robia z jarných roliek ideálne jedlo na ľahký obed, večeru alebo ako občerstvenie na spoločné stretnutia.
Ak hľadáte niečo ľahké, zdravé a plné chutí, jarné rolky sú tou správnou voľbou! Vyskúšajte náš recept!
Zdroj: Dobré jedlo / Nina Smiešna
Jarné rolky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú dopriať zdravé a vyvážené jedlo.
Jarné rolky
ČAS PRÍPRAVY 45 MINÚT 10 ROLIEK
INGREDIENCIE
Na Rolky:
- Ryžové papiere
- 1 Balenie sklenených ryžových rezancov
- 1 žltá mrkva
- 1 oranžová mrkva
- 1 avokádo
- 225 g kreviet
- Čerstvý koriander (vanička)
- Poľníček alebo ľadový šalát
- Ryžový ocot
Na omáčku:
- 2 lyžice arašidového masla (s kúskami arašidov)
- 1 lyžička ústricovej omáčky
- 1 lyžica jemnej omáčky s mangom alebo rozmixované mango
- 1 lyžička sezamového oleja
- 2 lyžičky tmavej sójovej omáčky
- Trochu vody
- Trochu čersvého červeného čili
- Nastrúhaný čerstvý zázvor
- Šťava z jednej limety
POSTUP
- Mrkvy očistíme a nakrájame na tenké rezance. Môžeme použiť Julienne škrabku. Koriadner a poľníček umyjeme a osušíme kuchynskými utierkami.
- Krevety uvaríme vo vriacej vode.
- Rezance zalejeme horúcou vodou a zakryjeme na 5 minút. Následne scedíme.
- Avokádo ošúpeme a nakrájame na tenké polmesiačiky.
- Ryžové papiere namočíme vždy po jednom v studenej vode. Keď papier zmäkne, opatrne ho usušíme kuchynskou utierkou, vložíme do vody ďalší papier a zmäknutý papier rozložíme na nelepivú pracovnú plochu.
- Naplníme (NIE od okraja po okraj) rezancami, krevetami, šalátom, koriandrom, mrkvou a na záver len jemne pokvapkáme ryžovým octom. Papier zmotáme do rolky, konce strčíme dovnútra, posypeme sezamom a zrolujeme ďalšiu rolku. Takto postupujeme pokým neminieme všetky ingrediencie.
- Do uzatvárateľnej nádoby pridáme všetky ingrediencie na omáčku, zavrieme nádobu a poriadne pretrepeme. Podávame k rolkám. Dobrú chuť!