Reklama

Výborné recepty na kapustové závitky: Tradičné holubky, ale aj grécka verzia má svoje čaro

Grécke kapustové závitky lahanodolmades.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Plnené kapustové závitky sú nielen tradičný slovenský recept, ale obľubujú ich aj v slnečnom Grécku v trochu inej verzii.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Testujte s nami: Ktorá červená kapusta je najlepšia?

    Plnené kapustové závitky sú symbolom domácej pohody a rodinného kuchárskeho umenia. U nás sa robievajú hlavne na východnom Slovensku, ale poznajú ich aj v Grécku, kde sú veľmi obľúbené práve v kombinácii s bylinkami. Stačí si vybrať recept, ktorý vám ide viac na chuť.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Grécke kapustové závitky lahanodolmades.

    GRÉCKE LAHANODOLMADES

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 45 AŽ 50 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 hlávka kapusty
    • 180 g ryže
    • 500 g mletého hovädzieho mäsa
    • 1 cibuľa
    • 2 jarné cibuľky
    • 1 mrkva
    • 2 lyžice olivového oleja
    • poriadna hrsť kôpru + na ozdobenie
    • poriadna hrsť petržlenovej vňate
    • soľ, korenie

    Na podliatie:

    • 800 ml zeleninového vývaru
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 lyžička soli, korenie

    Na omáčku avgolemono:

    • 1 vajce
    • 2 žĺtky
    • 1 biocitrón
    • 1 lyžička kukuričného škrobu

    POSTUP:

    1. Kapustu umyte, odstráňte hlúbik v strede a celú ju vložte vykrojenou časťou nadol, do veľkého hrnca s vriacou vodou. Varte približne 15 minút, kým sa listy nebudú dať ľahko oddeliť. Kapustu vyberte, rozoberte na jednotlivé listy a nechajte vychladnúť.
    2. Na náplň zmiešajte ryžu s mäsom, nadrobno nakrájanou cibuľou a jarnými cibuľkami. Pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu, olej, nasekaný kôpor, petržlenovú vňať, soľ, korenie a premiešajte. Zmes vlož- te na hodinu do chladničky.
    3. Na kraj kapustového listu dajte lyžicu náplne a zaviňte do tvaru kužeľa. Takto spracujte všetku náplň. Rolky poukladajte do kastróla, ktorý môžete vystlať zvyšnými kapustovými listami.
    4. Zalejte vývarom zmiešaným s olejom, soľou a korením. Priveďte k varu a na vrch roliek položte tanier, aby ste závitky zaťažili. Na miernom ohni varte približne 45 až 50 minút. Skontrolujte, či je ryža už mäkká.
    5. Na omáčku rozšľahajte vajce, žĺtky, citrónovú šťavu, kukuričný škrob a postupne prilievajte horúci vývar, v ktorých sa varili závitky. Zmesou prelejte závitky a veľmi krátko povarte.
    6. Závitky preložte na tanier, polejte omáčkou a ozdobte čerstvým kôprom.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Kapustové závitky - holubky.

    KAPUSTOVÉ ZÁVITKY – HOLUBKY

    6 AŽ 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 hlávka kapusty
    • 300 g uvarenej ryže
    • 800 g bravčového mletého mäsa
    • 350 g paradajkového pretlaku
    • 4 vajcia
    • 1 cibuľa
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžička mletej červenej papriky
    • 150 g mäsovej slaniny
    • soľ, korenie
    • 500 až 700 ml vody

    POSTUP:

    1. Kapustu rozoberte na jednotlivé listy a varte pár minút vo vriacej vode, aby zmäkli. Vyberte ich, nechajte vychladnúť a vyrežte stredný hrubý hlúbik.
    2. Uvarenú a vychladnutú ryžu dajte do misy, pridajte mleté mäso, polovicu pretlaku, vajcia, nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, korenie a mletú červenú papriku. Zmes dobre premiešajte.
    3. Na kapustový list dajte lyžicu mäsovej zmesi, na bokoch zaviňte list smerom ku stredu a zrolujte. Takto pokračujte, kým neminiete všetku náplň. Kapustové rolky poukladajte do hlbšej zapekacej misy.
    4. V panvici osmažte nakrájanú slaninu, pridajte zvyšný pretlak, soľ, korenie a vodu. Premiešajte a zalejte kapustové rolky. Misu zakryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne hodinu.

    Autor článku

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.