Fit jedlá nielen na víkend: Spoľahnite sa na naše chutné RECEPTY
19. 1. 2024, 8:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Či už ste si predsavzali schudnúť alebo sa vám len žiada čosi ľahšie, inšpirujte sa našimi chutnými receptami nielen na víkend.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
BYLINKOVÝ LOSOS S QUINOOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, NAMÁČANIE 10 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Bylinkový losos s quinoou.
Potrebujete:
- 120 g quinoy
- 250 ml horúceho zeleninového vývaru
- 1 lyžica olivového oleja
- nasekané bylinky (petržlen, tymian, estragón alebo rozmarín)
- 2 mladé cibuľky
- 4 sušené paradajky
- 2 plátky lososa (po 200 g)
- 1 citrón
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Quinou dajte do misky a zalejte studenou vodou. Po 10 minútach sceďte. Dajte do hrnca, zalejte horúcim zeleninovým vývarom a uveďte do varu. Pod pokrievkou varte asi 15 minút. Odstavte z ohňa a nechajte 5-10 minút postáť.
- K uvarenej quinoi primiešajte časť nadrobno nasekaných byliniek, cibuliek nakrájaných na kolieska a sušených paradajok nakrájaných na kocky.
- Z papiera na pečenie odstrihnite dva väčšie listy. Na každý rozdeľte quinou. Navrch uložte lososa, osoľte ho, okoreňte, posypte zvyšnými bylinkami, pridajte koliesko citróna a pokvapkajte olejom. Papier preložte na polovicu a okraje dobre zahnite, aby ste balíček utesnili.
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Balíčky pečte 15 minút, podľa potreby o pár minút dlhšie. Uložte na taniere a podávajte.

HUMMUS Z PEČENEJ MRKVY
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Hummus z pečenej mrkvy.
Potrebujete:
- 4 väčšie mrkvy
- pol cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
- pol lyžičky kurkumy
- pol lyžičky mletých horčicových semiačok
- pol lyžičky mletých koriandrových semiačok
- 1 plechovka cícera (400 g)
- šťava z 1 limety
- 250 g ricotty";i:10;s:5:"maslo";i:11;s:13:"soľ, korenie";i:12;s:46:"tortily a mix čerstvej zeleniny na podávanie
POSTUP:
- Do misy dajte očistenú mrkvu nakrájanú na menšie kúsky, pridajte roztopené maslo (asi 15 ml), cibuľu nakrájanú nahrubo, nakrájaný cesnak, zázvor, kurkumu aj oba druhy semiačok. Osoľte, okoreňte a premiešajte.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladajte mrkvovú zmes a dajte piecť na 15-20 minút do rúry vyhriatej na 220 °C. Vyberte z rúry a nechajte chvíľu vychladnúť.
- Do mixéra dajte cícer, upečenú mrkvovú zmes, limetovú šťavu a rozmixujte na hladkú hmotu. Hummus preložte do misy, zmiešajte s ricottou, ochutnajte a prípadne dochuťte soľou, korením aj limetovou šťavou.
- Tortily rozkrájajte na menšie trojuholníky, potrite ich olivovým olejom a dajte do rúry vyhriatej na 200 °C na 5-7 minút.
- Hummus servírujte s opečenými tortilami a čerstvou zeleninou.
BULGUROVÝ ŠALÁT S MASLOVOU TEKVICOU A BRUSNICAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Bulgurový šalát a maslovou tekvicou a brusnicami.
Potrebujete:
- pol maslovej tekvice
- 1 malá cibuľa
- 4 lyžice olivového oleja
- 50 g sušených brusníc
- 1 a pol šálky bulguru
- 3 šálky vody
- 2 lyžice jablkového džúsu (octu z bieleho vína)
- kôra z 1 pomaranča v biokvalite
- pol lyžičky mletého koriandra
- 1 lyžička mletej škorice";i:10;s:46:"pol lyžičky mletého muškátového orieška";i:11;s:26:"1 lyžička rímskej rasce";i:12;s:18:"pol lyžičky soli";i:13;s:26:"100 g cícera (z konzervy)";i:14;s:28:"150 g mäkkého kozieho syra
POSTUP:
- Tekvicu umyte, osušte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu očistite a nakrájajte na plátky. Dajte na plech na pečenie, polejte dvoma lyžicami oleja, premiešajte a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 30 minút. Nechajte vychladnúť.
- Brusnice zalejte horúcou vodou a nechajte odstáť, kým sa tekvica pečie. Sceďte.
- Bulgur uvarte podľa návodu alebo rovnakým spôsobom, ako varíte ryžu.
- Jablkový džús, zostávajúce 2 lyžice oleja, najemno nastrúhanú pomarančovú kôru, koriander, škoricu, muškátový oriešok, rascu a pol lyžičky soli zmiešajte vo veľkej mise.
- Pridajte opečenú tekvicu, cibuľu, bulgur, brusnice a scedený cícer. Zľahka premiešajte a posypte kozím syrom. Môžete podávať.
CÍCEROVÉ GUĽKY
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VYPRÁŽANIE 15 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cícerové guľky so šalátom.
Potrebujete:
- 1 hrnček uvareného cícera (sterilizovaného)
- 1 menšia fialová cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžička drvenej rasce
- strúhanka podľa potreby
- hladká múka na obaľovanie
- soľ, mleté farebné korenie
- olej
NA ŠALÁT:
- za dve hrste rukoly
- pol žltej papriky
- pol červenej papriky
- zväzok reďkoviek
- olivový olej
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- čierne korenie
NA DIP:
- 100 ml kyslej smotany
- 1 zarovnaná lyžička plnotučnej horčice
- 1 lyžica nasekanej pažítky
- soľ, mleté biele korenie
POSTUP:
- Vopred namočený cícer uvarte do mäkka. Sterilizovaný zlejte. Dohladka ho rozmixujte a preložte do hlbšej misy. Pridajte očistenú a cibuľu nakrájanú najemno, očistený a prelisovaný cesnak a vajce. Ochuťte soľou, korením, petržlenovou vňaťou, rascou a podľa potreby zahustite strúhankou. Zmes premiešajte a nechajte chvíľu postáť.
- Z pripravenej cícerovej zmesi tvarujte malé guľky, obaľte ich v hladkej múke, oklepte a vložte do horúceho oleja. Opečte rovnomerne zo všetkých strán. Po upečení guľky preložte na papierovú kuchynskú utierku, aby sa odsal prebytočný tuk.
- Rukolu opláchnite na sitku a nechajte osušiť. Nakrájajte farebné papriky a reďkovky. V mise premiešajte rukolu so zeleninou, pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou a ochuťte čerstvo pomletým korením. Cícerové guľky servírujte na čerstvom zeleninovom šaláte s dipom vymiešaným z kyslej smotany, horčice, nasekanej pažítky a ochuteným soľou a korením.