Reklama

Dezert z tofu? A ešte aký! S malilnami chutí vynikajúco

Malinový tofu dezert - zdravá rýchlovka do pohára

Zdroj: Nina Smiešna / Dobré jedlo

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Biele tofu je skvelá voľba! Môžete ho marinovať, opekať, piecť, pridať do polievok, šalátov či dokonca dezertov. Túto zdravú dobrotu si zamilujete!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rýchly dezert z JABLKA a OVSENÝCH VLOČIEK: Poriadne šťavnatý a zdravý!

    Jednoduchý, zdravý a navyše chutný! Tento dezert vieme vykúzliť kedykoľvek dostaneme chuť na niečo sladké. A sladké v tomto prípade znamená zdravé. Ovocie v ňom môžeme variovať, kombinovať a prispôsobiť tomu čo máme doma či aktuálnej sezóne. Efektný dezert je skvelou náhradou klasických pudingov aj pre najmenších.

    Zdroj: Nina Smiešna / Dobré jedlo

    Malinový tofu dezert - zdravá rýchlovka do pohára

    Tofu = skvelá voľba

    Tofu je nenápadná, no výživovo hodnotná potravina, ktorá si zaslúži miesto v každom jedálničku. Ak hľadáte potravinu, ktorá je výživná, nenáročná na prípravu a zároveň priateľská k tráveniu aj planéte – biele tofu je ideálna voľba.

    Je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre správne fungovanie tela. Vďaka tomu je tofu ideálnou náhradou mäsa nielen pre vegetariánov a vegánov, ale aj pre každého, kto chce odľahčiť svoj jedálniček.

    Má nízky obsah kalórií a minimum nasýtených tukov, no zároveň dokáže dobre zasýtiť. Aj preto je skvelou voľbou pri chudnutí alebo udržiavaní zdravej hmotnosti. Zároveň obsahuje izoflavonoidy – rastlinné látky s účinkom podobným estrogénu, ktoré môžu pomáhať pri hormonálnej nerovnováhe, najmä u žien v období menopauzy.

    Zdroj: Nina Smiešna / Dobré jedlo

    Malinový tofu dezert - zdravá rýchlovka do pohára

    Obrovská variabilita

    Tofu často býva aj dobrým zdrojom vápnika, najmä ak je vyrobené so síranom vápenatým. Vápnik je dôležitý pre zdravé a pevné kosti a pomáha predchádzať osteoporóze. Okrem toho môže tofu prispieť aj k zdravšiemu srdcu – výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia sójových produktov, vrátane tofu, môže pomôcť znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu a podporiť zdravý krvný tlak.

    Obrovskou výhodou tofu je aj jeho variabilita. Je neutrálnej chuti, takže sa výborne hodí do rôznych jedál – od slaných až po sladké. Môžete ho marinovať, opekať, piecť, pridať do polievok, šalátov či dokonca dezertov. Vďaka tejto vlastnosti dokáže tofu nasať chute ostatných surovín a vždy príjemne prekvapiť.

    Recept na malinový tofu dezert nájdete na druhej strane.

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.