5 rýchlych a LACNÝCH jedál: Sadnite si spolu k VEČERI, nie všetci to môžu urobiť
10. 3. 2022, 21:40 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Zvolajte rodinu k večeri. Nie všetci si dnes môžu sadnúť k spoločnému stolu.
Tak si poďte vybrať...
ZELENINOVÁ PANVIČKA S KLOBÁSOU
2 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
1 cuketu
1 cibuľu
1 červenú papriku
200 g klobásy
štvrť lyžičky štipľavej mletej papriky
2 vajcia
soľ, mleté čierne korenie
olivový olej
čerstvú petržlenovú vňať
POSTUP
1. Cuketu očistite a nakrájajte na kocky veľké asi 1 cm. Cibuľu nakrájajte na tenké rezance. Červenú papriku očistite a nakrájajte na kocky veľké 1 cm. Klobásu nakrájajte na kolieska alebo menšie kúsky.
2. Na panvici rozohrejte asi 2 lyžice olivového oleja a pridajte klobásu. Opekajte dochrumkava. Klobásu vyberte a do výpeku pridajte zeleninu a cibuľu. Opekajte na strednom alebo silnom ohni asi 5 minút. Zamiešajte klobásu a dochuťte soľou, korením a červenou paprikou.
3. Na druhej panvici rozohrejte olej a upečte na ňom 2 volské oká. Posypte soľou a červenou paprikou a servírujte so zeleninovou zmesou. Nakoniec ozdobte petržlenovou vňaťou.
FRANCÚZSKA HRIANKA S BROKOLICOVÝM DIPOM
2 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
2 vajcia
50 ml mlieka
60 g čedaru
400 g bieleho hriankového chleba
60 g hydinovej šunky
pol lyžičky mletej sladkej papriky
soľ
maslo
čerstvý koriander na ozdobu
Na dip:
pol brokolice
pol avokáda
80 g majonézy
50 g nízkotučného jogurtu
soľ, kajenské korenie
POSTUP
1. Najprv pripravte brokolicový dip: Brokolicu natrhajte na ružičky a asi 10 minút varte nad parou. Nechajte vychladnúť. Pridajte dužinu z avokáda, majonézu, jogurt, soľ a kajenské korenie. Rozmixujte najemno a dajte do chladničky.
2. Vajcia rozšľahajte s mliekom, so soľou a s trochou kajenského korenia. Do tejto zmesi rýchlo namočte plátky hriankového chleba. Jeden plát obložte plátkami šunky a syra, no po okrajoch nechajte voľné miesto. Priklopte druhým plátom chleba a zľahka pritlačte.
3. Na panvici rozhorúčte maslo a chlieb na ňom z oboch strán dozlatista opečte. Vyberte, prerežte na trojuholníky a podávajte s brokolicovým dipom, posypané nasekaným koriandrom.
RYŽOVÝ TANIER S MLETÝM MÄSOM
2 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
250 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
1 cuketu
150 g cherry paradajok
1 strúčik cesnaku
80 g uvarenej ryže
soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca
olivový olej
150 g smotanového jogurtu ako príloha
petržlenovú vňať na ozdobu
POSTUP
1. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte mleté mäso a opekajte dozlatista. Cuketu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Cherry paradajky rozpoľte a s pretlačeným cesnakom pridajte k mäsu. Na miernom ohni opekajte 2-3 minúty.
2. Pridajte uvarenú ryžu, dochuťte soľou, mletým čiernym korením a rascou. Z petržlenovej vňate otrhajte lístky a posypte ním mäsovú zmes. Podávajte s bielym jogurtom.
RYŽOVÝ ŠALÁT S KOKOSOVÝM MLIEKOM A ANANÁSOM
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE ASI 20 MINÚT
Potrebujete:
250 g dlhozrnnej ryže (basmati)
1 väčšiu cibuľu
6 lyžíc oleja
1 konzervu kokosového mlieka
2 lyžice karí
300 g varenej šunky
1 malú konzervu kukurice
1 konzervu ananásu
soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
1. Ryžu uvarte podľa návodu na obale a presypte do veľkej misy. Cibuľu očistite a nasekajte nadrobno. Poduste na oleji dosklovita a zalejte kokosovým mliekom. Zamiešajte karí korenie, priveďte do varu a nalejte na ryžu. Dôkladne premiešajte.
2. Šunku nakrájajte nadrobno a rovnako zapracujte do ryže. Ananás zlejte, časť šťavy odložte na dochutenie. Nakrájajte ho na menšie kúsky a s kukuricou zamiešajte do šalátu. Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a podľa chuti aj ananásovou šťavou. Šalát nechajte chvíľu odstáť, aby sa prepojili všetky jeho chute, a môžete zvolávať hladošov.
ULTRARÝCHLE CARBONARA S HRÁŠKOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
400 g cestovín
150 g mrazeného hrášku
1 cibuľu
125 g slaniny
100 g parmezánu
6 vajec
soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
1. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Na posledné 2 minúty k nim pridajte hrášok. Ošúpte cibuľu a nasekajte ju najemno. Slaninu nakrájajte na menšie kúsky. Parmezán nastrúhajte najemno.
2.Vajcia, tri štvrtiny parmezánu a 4 až 5 lyžíc vody z cestovín vymiešajte a dochuťte soľou a korením. Na suchej panvici opečte slaninku dochrumkava, pridajte cibuľu a krátko opekajte. 3.Cestoviny s hráškom zlejte, zamiešajte cibuľovo-slaninovú zmes a následne aj vajcovú zmes. Premiešajte, posypte parmezánom a okamžite podávajte.