Reklama

12x jedinečné NÁTIERKY: Skvelé kombinácie chutí na RAŇAJKY i VEČERU

Domáci zemiakovo- pšeničný chlieb a mrkvová nátierka s pažítkou

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Vďačné chuťovky, ktoré rýchlo vytvoríte z ingrediencií "čo špajza a chladnička dá". Inšpirujte sa, neoľutujete!

Mrkvová nátierka s mandľami

  • 2 väčšie mrkvy
  • kúsok zeleru (nemusí byť)
  • kúsok póru
  • mleté mandle + lupienky na ozdobenie
  • 200 g jemného (nehrudkového) tvarohu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka

POSTUP:

  1. Mrkvu a zeler očistite a nastrúhajte nadrobno.  Pór nakrájajte na jemné plátky a posekajte.
  2. Vymiešajte s mandľami a tvarohom. Mierne osoľte a okoreňte. Podávajte na čerstvom chlebe, posypte pažítkou a na sucho pečenými mandľovými lupienkami.

Lososová nátierka s kapary 

Zdroj: Dobré jedlo

Potrebujete:

  • 80 g údeného lososa
  • 100 g masla
  • 1 cibuľa
  • 100 g ochutenej majonézy
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 lyžice kapary
  • soľ, mleté čierne alebo farebné korenie 

POSTUP:

  1. Údeného lososa nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte  zmäknuté maslo, pokrájanú cibuľu, ochutenú majonézu a  rozmixte.
  2. Pokvapkajte citrónovou šťavou, podľa chuti posoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Vmiešajte nakrájanú cibuľku a kapary. Nátierka chutí na bagete i opečenej hrianke.

Arabská  orechová nátierka

Potrebujete:

  • za dve hrste nasekaných vlašských orechov
  • 3 – 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • stredne veľká červená cibuľa nakrájaná na drobno
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 3 lyžice kečupu
  • 2 lyžice čerstvej strúhanky
  • 1 lyžička štipľavej mletej papriky
  • soľ

POSTUP:

  1. Nasekané orechy v mise zalejte olejom, premiešajte a nechajte asi 1 hodinu odstáť v chladničke.
  2. Potom zmiešajte so zvyšnými ingredienciami a natrite na hrianku. Môžete ju potrieť cesnakom.

Nátierka vám bude na hrianke pripomínať tatarák.

Ovsená nátierka s mrkvou

Zdroj: Dobré jedlo

Ovsená nátierka s mrkvou a vajíčkom

Potrebujete:

  • 1 biela cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 200 g ovsených vločiek
  • 2 mrkvy
  • 1 lyžica oleja
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • solčanka (nemusí byť)
  • mleté biele korenie
  • celozrnný chlieb

POSTUP:

  1. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte v panvici na oleji. Pridajte najemno postrúhanú mrkvu, prelisovaný cesnak a zalejte vodou.
  2. Posoľte, okoreňte, ochuťte solčankou a uveďte do varu. Keď voda začne vrieť, vsypte ovsené vločky, nasekanú petržlenovú vňať, premiešajte a na miernom plameni za občasného miešania uvarte do mäkka (nátierka musí byť hustejšia ). Počas varenia podľa potreby prilievajte trocha vody. Podávajte s celozrnným chlebom.    

Zemiaková nátierka

Zdroj: Dobré jedlo

Potrebujete:

  • 400 g uvarených zemiakov
  • 2 lyžice tatárskej omáčky
  • 2 lyžice ochutenej majonézy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3  nadrobno pokrájané mladé cibuľky
  • kyslá smotana
  • soľ, mleté čierne korenie
  • kôpor

POSTUP:

  1. Vychladnuté zemiaky najemno  postrújte.
  2. Pridajte tatársku omáčku, ochutenú majonézu,  kyslú smotanu, prelisovaný cesnak, cibuľku, a nasekaný kôpor. Ochutíme soľou, a mletým čiernym korením.

Cviklovo-chrenová nátierka

Zdroj: Dobré jedlo

Nátierka zo sušených paradajok

Zdroj: Dobré jedlo

Potrebujete:

  • 3 žĺtky z vajíčok uvarených natvrdo
  • pár kvapiek oleja zo sušených paradajok
  • 4 lyžice majonézy (alebo hustého jogurtu)
  • 3 lyžice najemno nastrúhaného syra grana padano
  • pol lyžičky dojnskej horčice
  • pol lyžičky sušenej bazalky
  • 150 g sušených paradajok (v oleji)
  • mleté čierne korenie, soľ
  • plátky prosciutta na ozdobenie

POSTUP:

  1. Žĺtky rozpučte vidličkou a vymiešajte s trochou oleja. Pridajte majonézu a syr.
  2. Ochuťte horčicou, sušenou bazalkou, mletým korením a soľou.
  3. Sušené paradajky nakrájajte nadrobno a pridajte do hmoty. Dobre premiešajte alebo rozmixujte na jemnú konzistenciu. Táto nátierka sa hodí aj na prípravu kanapiek či chuťoviek pre návštevu. Chutí v kombinácii so sušenou šunkou.

Šošovicová nátierka

Zdroj: Dobré jedlo

Šošovicová nátierka

Potrebujete:

  • 200 g šošovice
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička tymianu
  • 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 100 g masla
  • 100 g topeného syra
  • štipka mletého muškátového kvetu
  • 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • soľ

POSTUP:

  1. Prebratú a prepláchnutú šošovicu namočte aspoň na 30 minút do vody (tak aby mierne prekrývala šošovicu). V menšom množstve vody povarte bobkový list a tymian, preceďte a vývar prilejte do hrnca s vodou, v ktorej namáčate šošovicu. Pridajte očistenú a na menšie kusy pokrájanú koreňovú zeleninu a varte asi  25 minút. Nechajte vychladnúť.
  2. Do vychladnutej zmesi pridajte maslo a  syr, dochuťte soľou, muškátovým kvetom a petržlenovou vňaťou. Rozmixujte tyčovým mixérom a zľahka vmiešajte nadrobno nasekané natvrdo uvarené vajcia.

Nátierka z údeného pstruha

Zdroj: Shutterstock

Potrebujete:

  • filet z údeného prstruha - bez kostí
  • 150 g nátierkového masla
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 menšia cibuľa nasekaná nadrobno
  • 2-3 kyslé uhorky nakrájané nadrobno
  • 2-3 zavárané kápie (plátky) nakrájané nadrobno
  • soľ, mleté čierne a nové korenie
  • petržlenová vňať na posypanie

POSTUP:

  1. Rybu potrhajte na menšie kúsky.
  2. V miske zmiešajte s ďalšími surovinami a dobre vidličkou premiešajte. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Nátierku podávajte na chlebe  posypanú čerstvou vňaťou.

Nátierka z tofu a cícera

Zdroj: Hellmann's

Potrebujete:

  • 400 g bieleho tofu
  • 200 g údeného tofu
  • 2 veľké cibule
  • 2 lyžice oleja
  • 1 plechovka cíceru aj s nálevom (400 g)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • vetvička tymianu
  • soľ
  • 4 lyžice  Majolenky Starej mamy
  • Koreniny: štipka sušeného zázvoru, štipka majoránu, štipka muškátového kvetu, mletá rasca, čierne korenie

POSTUP:

  1. Vo väčšej panvici nechajte na oleji pomaly orestovať najemno nakrájanú cibuľu, až získa zlatohnedú farbu. Potom pridajte pretlačený cesnak a  tymian. Krátko, asi 1 minútu opečte.
  2. Vložte rozdrvené biele aj údené tofu a opečte ich do zlatista.  Podlejte 200 ml vody, privďte do varu a odstavte. Hmota by mala byť vláčna. Necajte vychladnúť.
  3. Hmotu zmiešajte s cícerom aj s nálevom a majolenkou. Ponorným mixérom alebo v robote zmes vymixujte dohladka. Pastu dochuťte soľou a  koreninami. Podávajte s chlebovými hriankami.

Pikantná Avokádová nátierka s koriandrom

Zdroj: Archív

Potrebujete:

  • 2 zrelé avokáda
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 červená cibuľa
  • 1 čili paprička
  • šťava z 1 limetky
  • 3 - 4 lístky čerstvého koriandru
  • mleté korenie
  • soľ

POSTUP:

  1. Avokádo rozkrojte, vyberite kôstku, dužinu vydlabte a roztlte ju vidličkou. Pridajte olej a rozmixujte dohladka.
  2. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekanú a semiačok zbavenú čili papričku, limetkovú šťavu a najemno nasekané lístky koriandru.
  3. Všetko premiešajte a dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Podávajte na hrianke alebo v diétnejšej verzii na Knäckebrote, ktorý je obohatený o drvenú raž a semienka sezamu a rasce.

TVAROHOVÁ NÁTIERKA S KÔPROM

Zdroj: Dobré jedlo

Potrebujete:

  • 120 g jemného tvarohu
  • 2 lyžice masla
  • 3 lyžice nátierkového masla
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • 1-2 mladé cibuľky
  • čerstvý kôpor
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. V miske vymiešajte tvaroh, zmäknuté maslo, nátierkové maslo a kyslú smotanu. Pridajte nadrobno nakrájanú mladú cibuľku a podľa chuti osoľte a okoreňte.
  2. Do nátierky primiešajte nakrájaný kôpor. Podávajte s čerstvou bagetou alebo iným obľúbeným pečivom.