12x jedinečné NÁTIERKY: Skvelé kombinácie chutí na RAŇAJKY i VEČERU
1. 3. 2022, 15:51 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Vďačné chuťovky, ktoré rýchlo vytvoríte z ingrediencií "čo špajza a chladnička dá". Inšpirujte sa, neoľutujete!
Mrkvová nátierka s mandľami
- 2 väčšie mrkvy
- kúsok zeleru (nemusí byť)
- kúsok póru
- mleté mandle + lupienky na ozdobenie
- 200 g jemného (nehrudkového) tvarohu
- soľ, mleté čierne korenie
- pažítka
POSTUP:
- Mrkvu a zeler očistite a nastrúhajte nadrobno. Pór nakrájajte na jemné plátky a posekajte.
- Vymiešajte s mandľami a tvarohom. Mierne osoľte a okoreňte. Podávajte na čerstvom chlebe, posypte pažítkou a na sucho pečenými mandľovými lupienkami.
Lososová nátierka s kapary
Zdroj: Dobré jedlo
Potrebujete:
- 80 g údeného lososa
- 100 g masla
- 1 cibuľa
- 100 g ochutenej majonézy
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 2 jarné cibuľky
- 2 lyžice kapary
- soľ, mleté čierne alebo farebné korenie
POSTUP:
- Údeného lososa nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte zmäknuté maslo, pokrájanú cibuľu, ochutenú majonézu a rozmixte.
- Pokvapkajte citrónovou šťavou, podľa chuti posoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Vmiešajte nakrájanú cibuľku a kapary. Nátierka chutí na bagete i opečenej hrianke.
Arabská orechová nátierka
Potrebujete:
- za dve hrste nasekaných vlašských orechov
- 3 – 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- stredne veľká červená cibuľa nakrájaná na drobno
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 3 lyžice kečupu
- 2 lyžice čerstvej strúhanky
- 1 lyžička štipľavej mletej papriky
- soľ
POSTUP:
- Nasekané orechy v mise zalejte olejom, premiešajte a nechajte asi 1 hodinu odstáť v chladničke.
- Potom zmiešajte so zvyšnými ingredienciami a natrite na hrianku. Môžete ju potrieť cesnakom.
Nátierka vám bude na hrianke pripomínať tatarák.
Ovsená nátierka s mrkvou
Zdroj: Dobré jedlo
Ovsená nátierka s mrkvou a vajíčkom
Potrebujete:
- 1 biela cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 200 g ovsených vločiek
- 2 mrkvy
- 1 lyžica oleja
- petržlenová vňať
- soľ
- solčanka (nemusí byť)
- mleté biele korenie
- celozrnný chlieb
POSTUP:
- Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte v panvici na oleji. Pridajte najemno postrúhanú mrkvu, prelisovaný cesnak a zalejte vodou.
- Posoľte, okoreňte, ochuťte solčankou a uveďte do varu. Keď voda začne vrieť, vsypte ovsené vločky, nasekanú petržlenovú vňať, premiešajte a na miernom plameni za občasného miešania uvarte do mäkka (nátierka musí byť hustejšia ). Počas varenia podľa potreby prilievajte trocha vody. Podávajte s celozrnným chlebom.
Zemiaková nátierka
Zdroj: Dobré jedlo
Potrebujete:
- 400 g uvarených zemiakov
- 2 lyžice tatárskej omáčky
- 2 lyžice ochutenej majonézy
- 2 strúčiky cesnaku
- 2-3 nadrobno pokrájané mladé cibuľky
- kyslá smotana
- soľ, mleté čierne korenie
- kôpor
POSTUP:
- Vychladnuté zemiaky najemno postrújte.
- Pridajte tatársku omáčku, ochutenú majonézu, kyslú smotanu, prelisovaný cesnak, cibuľku, a nasekaný kôpor. Ochutíme soľou, a mletým čiernym korením.
Cviklovo-chrenová nátierka
Zdroj: Dobré jedlo
Nátierka zo sušených paradajok
Zdroj: Dobré jedlo
Potrebujete:
- 3 žĺtky z vajíčok uvarených natvrdo
- pár kvapiek oleja zo sušených paradajok
- 4 lyžice majonézy (alebo hustého jogurtu)
- 3 lyžice najemno nastrúhaného syra grana padano
- pol lyžičky dojnskej horčice
- pol lyžičky sušenej bazalky
- 150 g sušených paradajok (v oleji)
- mleté čierne korenie, soľ
- plátky prosciutta na ozdobenie
POSTUP:
- Žĺtky rozpučte vidličkou a vymiešajte s trochou oleja. Pridajte majonézu a syr.
- Ochuťte horčicou, sušenou bazalkou, mletým korením a soľou.
- Sušené paradajky nakrájajte nadrobno a pridajte do hmoty. Dobre premiešajte alebo rozmixujte na jemnú konzistenciu. Táto nátierka sa hodí aj na prípravu kanapiek či chuťoviek pre návštevu. Chutí v kombinácii so sušenou šunkou.
Šošovicová nátierka
Zdroj: Dobré jedlo
Šošovicová nátierka
Potrebujete:
- 200 g šošovice
- 1 bobkový list
- 1 lyžička tymianu
- 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 100 g masla
- 100 g topeného syra
- štipka mletého muškátového kvetu
- 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- soľ
POSTUP:
- Prebratú a prepláchnutú šošovicu namočte aspoň na 30 minút do vody (tak aby mierne prekrývala šošovicu). V menšom množstve vody povarte bobkový list a tymian, preceďte a vývar prilejte do hrnca s vodou, v ktorej namáčate šošovicu. Pridajte očistenú a na menšie kusy pokrájanú koreňovú zeleninu a varte asi 25 minút. Nechajte vychladnúť.
- Do vychladnutej zmesi pridajte maslo a syr, dochuťte soľou, muškátovým kvetom a petržlenovou vňaťou. Rozmixujte tyčovým mixérom a zľahka vmiešajte nadrobno nasekané natvrdo uvarené vajcia.
Nátierka z údeného pstruha
Zdroj: Shutterstock
Potrebujete:
- filet z údeného prstruha - bez kostí
- 150 g nátierkového masla
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 menšia cibuľa nasekaná nadrobno
- 2-3 kyslé uhorky nakrájané nadrobno
- 2-3 zavárané kápie (plátky) nakrájané nadrobno
- soľ, mleté čierne a nové korenie
- petržlenová vňať na posypanie
POSTUP:
- Rybu potrhajte na menšie kúsky.
- V miske zmiešajte s ďalšími surovinami a dobre vidličkou premiešajte. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Nátierku podávajte na chlebe posypanú čerstvou vňaťou.
Nátierka z tofu a cícera
Zdroj: Hellmann's
Potrebujete:
- 400 g bieleho tofu
- 200 g údeného tofu
- 2 veľké cibule
- 2 lyžice oleja
- 1 plechovka cíceru aj s nálevom (400 g)
- 4 strúčiky cesnaku
- vetvička tymianu
- soľ
- 4 lyžice Majolenky Starej mamy
- Koreniny: štipka sušeného zázvoru, štipka majoránu, štipka muškátového kvetu, mletá rasca, čierne korenie
POSTUP:
- Vo väčšej panvici nechajte na oleji pomaly orestovať najemno nakrájanú cibuľu, až získa zlatohnedú farbu. Potom pridajte pretlačený cesnak a tymian. Krátko, asi 1 minútu opečte.
- Vložte rozdrvené biele aj údené tofu a opečte ich do zlatista. Podlejte 200 ml vody, privďte do varu a odstavte. Hmota by mala byť vláčna. Necajte vychladnúť.
- Hmotu zmiešajte s cícerom aj s nálevom a majolenkou. Ponorným mixérom alebo v robote zmes vymixujte dohladka. Pastu dochuťte soľou a koreninami. Podávajte s chlebovými hriankami.
Pikantná Avokádová nátierka s koriandrom
Zdroj: Archív
Potrebujete:
- 2 zrelé avokáda
- 100 ml olivového oleja
- 1 červená cibuľa
- 1 čili paprička
- šťava z 1 limetky
- 3 - 4 lístky čerstvého koriandru
- mleté korenie
- soľ
POSTUP:
- Avokádo rozkrojte, vyberite kôstku, dužinu vydlabte a roztlte ju vidličkou. Pridajte olej a rozmixujte dohladka.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekanú a semiačok zbavenú čili papričku, limetkovú šťavu a najemno nasekané lístky koriandru.
- Všetko premiešajte a dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Podávajte na hrianke alebo v diétnejšej verzii na Knäckebrote, ktorý je obohatený o drvenú raž a semienka sezamu a rasce.
TVAROHOVÁ NÁTIERKA S KÔPROM
Zdroj: Dobré jedlo
Potrebujete:
- 120 g jemného tvarohu
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice nátierkového masla
- 3 lyžice kyslej smotany
- 1-2 mladé cibuľky
- čerstvý kôpor
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- V miske vymiešajte tvaroh, zmäknuté maslo, nátierkové maslo a kyslú smotanu. Pridajte nadrobno nakrájanú mladú cibuľku a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Do nátierky primiešajte nakrájaný kôpor. Podávajte s čerstvou bagetou alebo iným obľúbeným pečivom.