Reklama

NA OBED stačí POLIEVKA: Zdravá, hustá a poriadne sýta!

BORŠČ má množstvo podôb

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama

Navarte v týždni výdatnú polievku s poctivým vývarom a môžete ju jesť aj tri dni!

Borčš

Dobré rady:

  • Kvalitný vývar je základ boršču. Vylepšite ho lyžicou paradajkového koncentrátu.
  • Čerstvé paradajky môžete v recepte nahradiť kvalitným paradajkovým pretlakom.
  • Zeleninu môžete do polievky nakrájať na kocky alebo ju nahrubo nastrúhať. Vtedy pridávajte cviklu až ku koncu varenia.
  • Pred podávaním nechajte polievku aspoň pol hodiny odstáť pre lepšie prepojenie chutí. Najlepšie chutí na druhý deň.
  • Dochutiť si ho môžete kyslou smotanou, ale zaobídete sa aj bez nej.

Cesnačka s vínom

  • 2 väčšie biele alebo červené cibule
  • 30 g bylinkového masla
  • pol stredne veľkého póru
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stopky zeleru
  • 150 ml suchého ružového alebo bieleho vína
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 bageta
  • olivový olej ochutený bylinkami a cesnakom
  • 3 - 4 lyžice nastrúhaného tvrdého syra";i:10;s:32:"koriandrová vňať na posypanie";i:11;s:46:"soľ, biele alebo červené kampotské korenie

POSTUP:

  1. Ošúpanú cibuľu pokrájajte na kolieska a opečte na masle. Pridajte na kolieska nakrájaný pór a na plátky nakrájaný cesnak. Keď sa rozvinie aromatická cesnaková vôňa, do hrnca vložte očistený stonkový zeler nakrájaný na kúsky. Ochuťte čerstvo pomletým korením.
  2. Po 5 minútach zalejte polovičným množstvom vína a horúcim vývarom. Varte 10 minút a potom pridajte zvyšné víno. Podľa chuti osoľte. 
  3. Bagetu nakrájajte na plátky a opečte na rozohriatom oleji z oboch strán. Polievku rozdeľte do ohňuvzdorných keramických misiek a na vrch dajte po 2 plátky opečenej bagety. Posypte nastrúhaným syrom a misky uložte na plech. Na 10 minút zapečte v rúre.

Japonská polievka  Ramen

Výdatná polievka s poctivým vývarom a kopu rezancov!

Krémová cesnačka v bosniaku

Pridajte do nej údenú parenicu!

Krémová polievka z červenej šošovice

Stačí len zopár ingrediencií a samozrejme dobrý vývar!

Zdroj: Shutterstock

Krémová šošovicová polievka

Kelová polievka

Uvarte ju s hovädzím mäsom.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

kelova polievka s hovadzim masom

Karfiolová cesnačka

Prilejte do nej biele vínko.

Kapustnica

Nemusí byť len silvestrovská... Ponúkame vám rovno päť!

Prečítajte si tiež: