Krémová CESNAČKA na večeru: Najlepšie chutí z jedlej misky!
7. 10. 2021, 8:01 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Vynikajúcu sýtu polievku v domácom bosniaku pripravíte podľa nášho FOTOPOSTUPU.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Cesnačka v bosniaku
3-4 PORCIE, PRÍPRAVA A KYSNUTIE 60 MINÚT, VARENIE A PEČENIE 30 MINÚT
Na bosniaky:
- 250 g hladkej chlebovej múky
- 250 g ražnej múky
- 10 g soli
- 20 g cukru
- sušené droždie na 500 g múky
- 300 ml vlažnej vody
- hrubozrnná soľ
- celá rasca
Na polievku:
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 múčne zemiaky
- mäsový alebo zeleninový vývar (voda)
- 1 bobkový list
- 200 ml smotany na varenie
- soľ, mleté čierne korenie
- maslo alebo olej
- pažítka, jarná cibuľka alebo petržlenová vňať na posypanie, cesnak na ozdobu
Fotopostup nájdete na ďalších stranách>>
Pripravte bosniaky:
1. Z lyžičky múky, trochu vlažnej vody, cukru a droždia pripravte kvások. Zvyšok múky premiešajte v mise so soľou, s cukrom, pripraveným kváskom a so zvyšnou vlažnou vodou. Vypracujte hladké a takmer nelepivé cesto. Misu prikryte fóliou a nechajte cesto riadne nakysnúť.
2. Na spodok a do stredu rúry umiestnite prázdne plechy a rúru vyhrejte na 200 °C. Cesto znovu premieste a vypracujte z neho 3 alebo 4 rovnako veľké bochníky. Dajte ich na papier na pečenie a nechajte ešte asi 10-20 minút nakysnúť. Potom ich narežte ostrým nožom alebo žiletkou do kríža, potrite vodou, posypte celou rascou a hrubozrnnou soľou. Bochníky aj s papierom na pečenie preložte na horný plech a do spodného vyhriateho plechu vlejte pohár vody. Pečte 10 minút, stíšte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 15-20 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke.
3. Z bosniakov odrežte pokrievku, lyžicou vyberte striedku, nakrájajte ju na menšie kusy a na tuku osmažte dochrumkava.
Recept na polievku nájdete na ďalšej strane>>
4. Osmažte nakrájanú cibuľu na masle alebo oleji, pridajte roztlačený cesnak a nakrájané očistené zemiaky. Všetko spolu osmažte, pridajte soľ a korenie, prilejte vývar a bobkový list. Varte, kým zemiaky nezmäknú.
5. Polievku odstavte, nechajte mierne vychladnúť a rozmixujte ponorným mixérom. Časť horúcej polievky postupne vlejte do smotany. Vráťte polievku späť na plameň, vlejte do nej smotanu, krátko povarte a odstavte. Dochuťte soľou a čerstvým pretlačeným cesnakom.
6. Horúcu polievku podávajte v bosniaku posypanú bylinkami, opečenými kúskami striedky, prípadne tenkými plátkami cesnaku a bylinkami.
Dobrý tip kuchára Ľuboša Mega
Polievku môžete zahustiť aj varenou bielou fazuľou, karfiolom alebo klasicky múčnou zápražkou. Pred podávaním do nej skúste nastrúhať parený syr.