7 statočných KAPUSTNÍC: BEŤÁRKA babi miluje pikantnú oravskú
22. 12. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 21:43)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Babička má štipľavý jazýček a aj do kapustnice rada prihodí čosi pikantné. Štipľavú klobásku i trochu čili. Ale nebojte sa, v našom výbere máme kapustnicu pre každú chuť.
ŠTEDRÁ KAPUSTNICA
6 porcií, 80 minút
NA VÝVAR:
- 1-2 kg údeného mäsa (pliecko, stehno, koleno, rebrá)
- kožu z údenej slaniny
- 1 cibuľu
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 bobkové listy
- 2 guľôčky nového korenia
- 1 lyžičku celého čierneho korenia
NA KAPUSTNICU:
- 1 kg kyslej kapusty
- 2 hrste sušených hríbov
- za hrsť sušených sliviek
- 250 g údenej slaniny
- 2 väčšie cibule
- 2 lyžice mletej červenej papriky
- 2 paprikové klobásy (jemne pikantné, ak chcete)
- kyslú smotanu
- soľ
POSTUP:
- Z údeného mäsa, kože zo slaniny, cibule, cesnaku, bobkových listov, nového a čierneho korenia uvarte vývar. Ak je údené mäso veľmi slané, najprv ho chvíľu povarte v čistej vode, tú zlejte a vývar uvarte až potom. Mäso môžete variť aj v tlakovom hrnci, v košíku na parenie s menším množstvom vody.
- Na pár hodín namočte sušené hríby a slivky. Kapustu sceďte a prepláchnite, ak treba. Šťavu nevylievajte.
- V hrnci vypražte nakrájanú údenú slaninu, vyberte ju a vo vytopenom tuku osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte mletú papriku, chvíľu opražte a pridajte nasekanú kapustu.
- Zalejte kapustu scedeným vývarom z údeného, pridajte scedené hríby a trochu vody, ak treba. Do polouvarenej kapusty vložte celé klobásy, scedené slivky a kapustnicu dovarte.
- Klobásy vyberte, nakrájajte na menšie kúsky a tie, spolu s nakrájaným uvareným údeným, dajte späť to kapustnice. Ochuťte ju soľou a šťavou z kyslej kapusty.
- Kapustnicu odložte aspoň na dva dni do chladu a potom podávajte s kyslou smotanou a ražným chlebom.
PIKANTNÁ KAPUSTNICA OD BABIČKY
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 2 väčšie cibule
- 500 g bravčového mäsa (pliecko, krkovička)
- 2 strúčiky cesnaku
- štipku muškátového orieška
- 1 a pol lyžice mletej sladkej červenej papriky
- 100 g sušených dubákov (alebo suchohríbov)
- 1 kg kvasenej kapusty
- 2 bobkové listy
- 2 nožičky suchej čabianskej klobásy
- 2,5 l mäsového vývaru";i:10;s:23:"1 malú čili papričku";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:26:"1 lyžicu bravčovej masti";i:13;s:19:"chlieb ako prílohu
POSTUP:
- Vo väčšom hrnci rozohrejte masť a opečte na nej očistenú a nakrájanú cibuľu. Pridajte umyté mäso nakrájané na kocky, prelisovaný cesnak, štipku muškátového orieška a na miernom ohni duste prikryté asi 30 minút, kým mäso nezmäkne.
- Ochuťte mletou paprikou a pridajte vopred namočené huby. Aspoň 10 minút opekajte, potom pridajte kapustu, bobkový list, nakrájanú klobásu a zalejte horúcim vývarom. Premiešajte a varte ešte 20-30 minút. Tesne pred dovarením pridajte nakrájanú dužinu čili papričky podľa chuti. Servírujte s čerstvým chlebom.
ŠOŠOVICOVÁ KAPUSTNICA
6 PORCIÍ, 50 minút
Potrebujete:
- 1 kg kyslej kapusty
- 250 g šošovice
- 2 hrste sušených hríbov
- 150 g údenej slaniny s kožou
- 2 bobkové listy
- 1 lyžicu celej rasce
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- múku na zásmažku
- 1 lyžicu mletej červenej papriky";i:10;s:29:"sušenú petržlenovú vňať";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Šošovicu namočte cez noc do vody. Na pár hodín namočte aj sušené hríby. Na druhý deň šošovicu prepláchnite a dajte variť s väčším množstvom vody. Pridajte kožu z údenej slaniny, scedené hríby, bobkové listy a celú rascu.
- Kyslú kapustu sceďte a prepláchnite, ak je veľmi kyslá. Nasekajte ju na drobnejšie kúsky. Vodu z kapusty nevylievajte. Keď je šošovica sčasti uvarená, pridajte k nej kyslú kapustu.
- Tenké slaninové plátky nechajte vyškvariť v druhom hrnci, vyberte ich a na vytopenom tuku opražte do sklovita cibuľu nakrájanú nadrobno.
- K cibuli pridajte nakrájaný cesnak, zasypte múkou a chvíľu opekajte. Prisypte mletú červenú papriku a po chvíli zalejte trochou studenej vody. Zápražku povarte a premiešavajte. Pridajte do hrnca so šošovicou a ešte pár 1-2 minúty varte.
- Kapustnicu dochuťte soľou, korením a, ak treba, aj šťavou z kyslej kapusty. Podávajte so sušenou petržlenovou vňaťou a s plátkami vyškvarenej slaniny.
KAPUSTNICA S ÚDENÝM MÄSOM
8 porcií, 60 minút
Potrebujete:
- 500 g kyslej kapusty
- 250 g údeného bôčika
- 150 g zemiakov
- 1 lyžicu masti
- 1 lyžicu hladkej múky
- 1 cibuľu
- mletú červenú papriku
POSTUP:
- Do väčšieho hrnca dajte do vody variť bôčik. Keď je polomäkký, pokrájajte ho na kocky, vráťte späť do hrnca k vode spolu s kapustou. Na miernom ohni povarte takmer domäkka.
- Zemiaky ošúpte, umyte, nakrájajte na menšie kúsky, vložte do polievky a dovarte domäkka.
- Na panvici rozpustite masť a opečte nasekanú cibuľu. Pridajte múku, papriku a krátko opečte. Zápražkou zahustite kapustnicu, nechajte ešte raz prevrieť a odstavte.
NOVOROČNÁ KAPUSTNICA
6 porcií , 20 minút
Potrebujete:
- 300 g kyslej kapusty
- za hrsť sušených húb
- 1 lyžičku bravčovej masti
- 1 lyžičku múky
- mletú červenú papriku
- rascu
- 1 bobkový list
- 4 až 5 zrniečok celého čierneho korenia
- 2 až 3 zrniečka borievok
- 1 malú cibuľu";i:10;s:31:"300 g údenej domácej klobásy";i:11;s:42:"250 ml kyslej alebo šľahačkovej smotany";i:12;s:10:"1,5 l vody
POSTUP:
- Klobásy uvarte vo vode. Kyslú kapustu pokrájajte, vložte do hrnca a zalejte vodou z klobás. Do kapusty pridajte bobkový list, pár zrniek celého čierneho korenia, sušených borievok, rascu, sušené huby, prikryte a na miernom ohni varte 40 minút.
- Na bravčovej masti opečte pokrájanú cibuľu, pridajte múku a urobte tmavšiu zápražku. Odstavte a pridajte mletú červenú papriku. Rozmiešajte, zalejte trochou studenej vody, premiešajte a vlejte do vriacej kapusty. Vložte domáce klobásy a varte 30 minút.
- Nakoniec môžete priliať smotanu. Klobásy pokrájajte a vložte do horúcej polievky.
ORAVSKÁ S KOREŇOVOU ZELENINOU
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 2 l vody
- 5 zrniečok čierneho korenia
- 1 šálku sušených dubákov
- 500 g bravčového pliecka
- 250 g jemne pikantnej klobásy
- 1 veľkú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 veľkú mrkvu
- 1 petržlen
- štvrť lyžičky celej rasce";i:10;s:30:"sušený majorán podľa chuti";i:11;s:4:"soľ";i:12;s:37:"2 a pol lyžice bravčovej masti
POSTUP:
- Do hrnca vlejte studenú vodu, pridajte soľ, korenie, huby, umyté mäso a klobásu. Na miernom ohni priveďte do varu.
- Na rozohriatej masti v hlbšej väčšej panvici opečte ošúpanú cibuľu pokrájanú nadrobno. Po chvíli pridajte prelisovaný cesnak, očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen a rascu. Zmes premiešajte a asi 10 minút opekajte. Potom vmiešajte kapustu a spolu duste ešte asi 10 minút.
- Keď je mäso mäkké, pridajte k nemu podusenú kapustu so zeleninou a premiešajte. Nechajte prevariť a odstavte. Z kapustnice vyberte mäso a klobásu, pokrájajte ich na menšie kúsky a dajte späť. Ochuťte sušeným majoránom, prípadne soľou a môžete podávať.
RYBACIA KAPUSTNICA
6 PORCIÍ, 75 minút
NA VÝVAR:
- hlavu, plutvy a vnútornosti zo sladkovodných rýb
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 pór
- 1 petržlen
- celé korenie, bobkový list, stonky z petržlenovej vňate
NA KAPUSTNICU:
- 3-4 hrste kyslej kapusty
- 2 hrste sušených hríbov
- za hrsť sušených sliviek
- pol hrste sušených hrozienok
- 2 cibule
- 1 lyžicu mletej červenej papriky
- 1-2 litre rybacieho vývaru
- 20 g masla
- 20 g múky
- biele víno, med";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:4:"olej
POSTUP:
- Z rybacích hláv (bez očí a žiabier), plutiev, vnútorností, cibule, cesnaku, póru, petržlenu, celého korenia, bobkového listu, stoniek z petržlenovej vňate uvarte vývar. Bude to trvať 30-45 minút. Mäso z rýb oberte.
- Na pár hodín namočte sušené hríby, slivky aj hrozienka. Kapustu sceďte a prepláchnite, ak treba. Šťavu nevylievajte.
- Na oleji opražte cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridajte mletú červenú papriku, krátko opražte, pridajte nasekanú kyslú kapustu a premiešajte.
- Ochuťte mletým čiernym korením, pridajte scedené a nakrájané hríby, rybací vývar a kapustu varte do zmäknutia. Potom pridajte scedené slivky a hrozienka.
- Z masla a múky upražte v ďalšom hrnci svetlú zásmažku, prilejte studenú vodu a povarte. Zásmažkou zahustite kapustnicu a ešte krátko povarte. Pridajte soľ, biele víno alebo šťavu z kyslej kapusty a med. Podávajte s mäsom z obratých rýb.