Reklama

7 statočných KAPUSTNÍC: BEŤÁRKA babi miluje pikantnú oravskú

kapustnica

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Babička má štipľavý jazýček a aj do kapustnice rada prihodí čosi pikantné. Štipľavú klobásku i trochu čili. Ale nebojte sa, v našom výbere máme kapustnicu pre každú chuť.

ŠTEDRÁ KAPUSTNICA

6 porcií, 80 minút

NA VÝVAR:

  • 1-2 kg údeného mäsa (pliecko, stehno, koleno, rebrá)
  • kožu z údenej slaniny
  • 1 cibuľu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 2 guľôčky nového korenia
  • 1 lyžičku celého čierneho korenia

NA KAPUSTNICU:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 2 hrste sušených hríbov
  • za hrsť sušených sliviek
  • 250 g údenej slaniny
  • 2 väčšie cibule
  • 2 lyžice mletej červenej papriky
  • 2 paprikové klobásy (jemne pikantné, ak chcete)
  • kyslú smotanu
  • soľ

POSTUP:

  1. Z údeného mäsa, kože zo slaniny, cibule, cesnaku, bobkových listov, nového a čierneho korenia uvarte vývar. Ak je údené mäso veľmi slané, najprv ho chvíľu povarte v čistej vode, tú zlejte a vývar uvarte až potom. Mäso môžete variť aj v tlakovom hrnci, v košíku na parenie s menším množstvom vody.
  2. Na pár hodín namočte sušené hríby a slivky. Kapustu sceďte a prepláchnite, ak treba. Šťavu nevylievajte.
  3. V hrnci vypražte nakrájanú údenú slaninu, vyberte ju a vo vytopenom tuku osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte mletú papriku, chvíľu opražte a pridajte nasekanú kapustu.
  4. Zalejte kapustu scedeným vývarom z údeného, pridajte scedené hríby a trochu vody, ak treba. Do polouvarenej kapusty vložte celé klobásy, scedené slivky a kapustnicu dovarte.
  5. Klobásy vyberte, nakrájajte na menšie kúsky a tie, spolu s nakrájaným uvareným údeným, dajte späť to kapustnice. Ochuťte ju soľou a šťavou z kyslej kapusty.
  6. Kapustnicu odložte aspoň na dva dni do chladu a potom podávajte s kyslou smotanou a ražným chlebom.

PIKANTNÁ KAPUSTNICA OD BABIČKY

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 väčšie cibule
  • 500 g bravčového mäsa (pliecko, krkovička)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipku muškátového orieška
  • 1 a pol lyžice mletej sladkej červenej papriky
  • 100 g sušených dubákov (alebo suchohríbov)
  • 1 kg kvasenej kapusty
  • 2 bobkové listy
  • 2 nožičky suchej čabianskej klobásy
  • 2,5 l mäsového vývaru";i:10;s:23:"1 malú čili papričku";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:26:"1 lyžicu bravčovej masti";i:13;s:19:"chlieb ako prílohu

POSTUP:

  1. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť a opečte na nej očistenú a nakrájanú cibuľu. Pridajte umyté mäso nakrájané na kocky, prelisovaný cesnak, štipku muškátového orieška a na miernom ohni duste prikryté asi 30 minút, kým mäso nezmäkne.
  2. Ochuťte mletou paprikou a pridajte vopred namočené huby. Aspoň 10 minút opekajte, potom pridajte kapustu, bobkový list, nakrájanú klobásu a zalejte horúcim vývarom. Premiešajte a varte ešte 20-30 minút. Tesne pred dovarením pridajte nakrájanú dužinu čili papričky podľa chuti. Servírujte s čerstvým chlebom.

ŠOŠOVICOVÁ KAPUSTNICA

6 PORCIÍ, 50 minút

Potrebujete:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 250 g šošovice
  • 2 hrste sušených hríbov
  • 150 g údenej slaniny s kožou
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžicu celej rasce
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • múku na zásmažku
  • 1 lyžicu mletej červenej papriky";i:10;s:29:"sušenú petržlenovú vňať";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Šošovicu namočte cez noc do vody. Na pár hodín namočte aj sušené hríby. Na druhý deň šošovicu prepláchnite a dajte variť s väčším množstvom vody. Pridajte kožu z údenej slaniny, scedené hríby, bobkové listy a celú rascu.
  2. Kyslú kapustu sceďte a prepláchnite, ak je veľmi kyslá. Nasekajte ju na drobnejšie kúsky. Vodu z kapusty nevylievajte. Keď je šošovica sčasti uvarená, pridajte k nej kyslú kapustu.
  3. Tenké slaninové plátky nechajte vyškvariť v druhom hrnci, vyberte ich a na vytopenom tuku opražte do sklovita cibuľu nakrájanú nadrobno.
  4. K cibuli pridajte nakrájaný cesnak, zasypte múkou a chvíľu opekajte. Prisypte mletú červenú papriku a po chvíli zalejte trochou studenej vody. Zápražku povarte a premiešavajte. Pridajte do hrnca so šošovicou a ešte pár 1-2 minúty varte.
  5. Kapustnicu dochuťte soľou, korením a, ak treba, aj šťavou z kyslej kapusty. Podávajte so sušenou petržlenovou vňaťou a s plátkami vyškvarenej slaniny.

KAPUSTNICA S ÚDENÝM MÄSOM

8 porcií, 60 minút

Potrebujete:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 250 g údeného bôčika
  • 150 g zemiakov
  • 1 lyžicu masti
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 1 cibuľu
  • mletú červenú papriku

POSTUP:

  1. Do väčšieho hrnca dajte do vody variť bôčik. Keď je polomäkký, pokrájajte ho na kocky, vráťte späť do hrnca k vode spolu s kapustou. Na miernom ohni povarte takmer domäkka.
  2. Zemiaky ošúpte, umyte, nakrájajte na menšie kúsky, vložte do polievky a dovarte domäkka.
  3. Na panvici rozpustite masť a opečte nasekanú cibuľu. Pridajte múku, papriku a krátko opečte. Zápražkou zahustite kapustnicu, nechajte ešte raz prevrieť a odstavte.

NOVOROČNÁ KAPUSTNICA

6 porcií , 20 minút

Potrebujete:

  • 300 g kyslej kapusty
  • za hrsť sušených húb
  • 1 lyžičku bravčovej masti
  • 1 lyžičku múky
  • mletú červenú papriku
  • rascu
  • 1 bobkový list
  • 4 až 5 zrniečok celého čierneho korenia
  • 2 až 3 zrniečka borievok
  • 1 malú cibuľu";i:10;s:31:"300 g údenej domácej klobásy";i:11;s:42:"250 ml kyslej alebo šľahačkovej smotany";i:12;s:10:"1,5 l vody

POSTUP:

  1. Klobásy uvarte vo vode. Kyslú kapustu pokrájajte, vložte do hrnca a zalejte vodou z klobás. Do kapusty pridajte bobkový list, pár zrniek celého čierneho korenia, sušených borievok, rascu, sušené huby, prikryte a na miernom ohni varte 40 minút.
  2. Na bravčovej masti opečte pokrájanú cibuľu, pridajte múku a urobte tmavšiu zápražku. Odstavte a pridajte mletú červenú papriku. Rozmiešajte, zalejte trochou studenej vody, premiešajte a vlejte do vriacej kapusty. Vložte domáce klobásy a varte 30 minút.
  3. Nakoniec môžete priliať smotanu. Klobásy pokrájajte a vložte do horúcej polievky.

ORAVSKÁ S KOREŇOVOU ZELENINOU

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 l vody
  • 5 zrniečok čierneho korenia
  • 1 šálku sušených dubákov
  • 500 g bravčového pliecka
  • 250 g jemne pikantnej klobásy
  • 1 veľkú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 veľkú mrkvu
  • 1 petržlen
  • štvrť lyžičky celej rasce";i:10;s:30:"sušený majorán podľa chuti";i:11;s:4:"soľ";i:12;s:37:"2 a pol lyžice bravčovej masti

POSTUP:

  1.  Do hrnca vlejte studenú vodu, pridajte soľ, korenie, huby, umyté mäso a klobásu. Na miernom ohni priveďte do varu.
  2. Na rozohriatej masti v hlbšej väčšej panvici opečte ošúpanú cibuľu pokrájanú nadrobno. Po chvíli pridajte prelisovaný cesnak, očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen a rascu. Zmes premiešajte a asi 10 minút opekajte. Potom vmiešajte kapustu a spolu duste ešte asi 10 minút.
  3. Keď je mäso mäkké, pridajte k nemu podusenú kapustu so zeleninou a premiešajte. Nechajte prevariť a odstavte. Z kapustnice vyberte mäso a klobásu, pokrájajte ich na menšie kúsky a dajte späť. Ochuťte sušeným majoránom, prípadne soľou a môžete podávať.

RYBACIA KAPUSTNICA

6 PORCIÍ, 75 minút

NA VÝVAR:

  • hlavu, plutvy a vnútornosti zo sladkovodných rýb
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 pór
  • 1 petržlen
  • celé korenie, bobkový list, stonky z petržlenovej vňate

NA KAPUSTNICU:

  • 3-4 hrste kyslej kapusty
  • 2 hrste sušených hríbov
  • za hrsť sušených sliviek
  • pol hrste sušených hrozienok
  • 2 cibule
  • 1 lyžicu mletej červenej papriky
  • 1-2 litre rybacieho vývaru
  • 20 g masla
  • 20 g múky
  • biele víno, med";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:4:"olej

POSTUP:

  1. Z rybacích hláv (bez očí a žiabier), plutiev, vnútorností, cibule, cesnaku, póru, petržlenu, celého korenia, bobkového listu, stoniek z petržlenovej vňate uvarte vývar. Bude to trvať 30-45 minút. Mäso z rýb oberte.
  2. Na pár hodín namočte sušené hríby, slivky aj hrozienka. Kapustu sceďte a prepláchnite, ak treba. Šťavu nevylievajte.
  3. Na oleji opražte cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridajte mletú červenú papriku, krátko opražte, pridajte nasekanú kyslú kapustu a premiešajte.
  4. Ochuťte mletým čiernym korením, pridajte scedené a nakrájané hríby, rybací vývar a kapustu varte do zmäknutia. Potom pridajte scedené slivky a hrozienka.
  5. Z masla a múky upražte v ďalšom hrnci svetlú zásmažku, prilejte studenú vodu a povarte. Zásmažkou zahustite kapustnicu a ešte krátko povarte. Pridajte soľ, biele víno alebo šťavu z kyslej kapusty a med. Podávajte s mäsom z obratých rýb.