Vyrobené na Slovensku: TRADIČNÉ buchty, knedle aj šišky!
24. 3. 2021, 17:36 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:19)

Zdroj: ROBO HUBAČ
Svoje buchty, knedle aj šišky pripravujú podľa starých rodinných receptov. Prísne si ich strážia, no nám ich nadýchané dobroty chutia o to viac. Ak neskúsite, budete banovať!
Peter Carboch a Sidónia Hettešová, Babičkine buchty, Bratislava
Zdroj: MATEJ KALINA
Peter Carboch a Sidónia Hettešová
Pečené buchty a koláče
„Tradičné chute a recepty predsa najlepšie pozná babička!“ vysvetlí nám po lopate názov svojej firmy vyučený kuchár čašník Peter Carboch. S priateľkou Sidkou sa tradícií držia pri všetkých koláčoch, buchtách, štrúdliach aj oškvarkových pagáčikoch, ktoré v bratislavskom Fresh Markete ponúkajú. „Do receptov dávame pšeničnú múku, akurát plnené lístkové rožky robíme zo špaldovej,“ povie majiteľ, ktorého pečenie bavilo už v škole. Venuje sa mu celý život. Už ako malý chlapec sa počas prázdnin zblízka prizeral kuchárskemu umeniu mníšok v kláštore, kde varili aj jeho tety.
Rodinné recepty na pečené buchty starej a prastarej babičky si stráži, preto nám prezradil „len“ svoj. Zato pani Sidka vďačne prezradí, že ich plnia klasicky lekvárom, makom alebo tvarohom. A veľmi obľúbené tvarohové a čučoriedkové moravské či svadobné koláčiky posypú žmolenkou. Obaja spolu kuchtia už tridsať rokov. Staré dobré časy zažili v bufete Packa v tržnici na Žilinskej, kde podávali obedy. „Pred desiatimi rokmi sme založili novú firmu, no teraz nevaríme. Už len pečieme,“ ukážu na široký sortiment, ktorému už v názve kraľujú buchty. A tie majú v predajni vždy zaručene čerstvé a domáce!
PEČENÉ LEKVÁROVÉ BUCHTY
Zdroj: MATEJ KALINA
Pečené lekvárové buchty
Potrebujete:
- 50 ml mlieka
- 20 g droždia
- 3 lyžice práškového cukru + na posypanie
- 500 g hladkej múky
- 100 g masla + na potretie
- slivkový lekvár na plnku
POSTUP:
- Z vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravte kvások. Vlejte ho do sypkej zmesi múky a zvyšného cukru. Primiešajte rozpustené maslo a vypracujte vláčne cesto.
- Prikryté utierkou ho nechajte asi hodinu vykysnúť. Rozvaľkané cesto nakrájajte na väčšie štvorce a naplňte lekvárom. Zabaľte a spojom dole nechajte na pomastenom plechu znova vykysnúť.
- Buchty potrite olejom alebo roztopeným maslom. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte 20-25 minút dozlatista. Vlažné buchty posypte práškovým cukrom.
Andrea Miklášová, Bratislavské šišky, Bratislava
Zdroj: ROBO HUBAČ
Andrea Miklášová
Nekysnuté šišky
„Pred niekoľkými rokmi sme začali podnikať s kávou a čajom, otvorili sme kaviareň a coffee shopy. V jednom z nich, pod Hradom predávame aj šišky, ktoré sme začali piecť podľa receptu manželovej ruskej babičky zo sedemdesiatych rokov,“ privíta nás Andrea vo dverách novej prevádzky na rušnej bratislavskej križovatke pri športovej hale. Do nosa nám aj cez rúška zavanie stará známa šiškovo-vanilková vôňa. Samostatná výrobňa a predajňa s týmito tradičnými koláčmi bol vytúžený sen Andreinho manžela Alexandra.
Vlani sa mu splnil. Ruská receptúra prispôsobená slovenskej chuti zafungovala a šišky si pri okienku alebo na objednávky rýchlo získali svojich skalných zákazníkov. A nielen cez fašiangovú sezónu. Na ich atraktivite a chuti nič nemení ani „modernejšie“ vydanie s tvarohovým cestom bez kysnutia a vajíčok. Pripravujú aj bezlaktózovú verziu zo špaldovej múky a chystajú sa robiť i klasické kysnuté. Šikovný pekár zamiesi cesto pomocou stroja, zručná pekárka z neho vypraží pampúšiky v tvare kolieska alebo buchty. Obalia ich v škoricovom cukre alebo plnia džemom, prípadne do papierového boxu pribalia ovocnú alebo čokoládovú omáčku. A náročný deň je hneď sladší!
NEKYSNUTÉ ŠIŠKY S JOGURTOM
Zdroj: ROBO HUBAČ
Nekysnuté šišky s jogurtom
Potrebujete:
- 300 g hladkej múky
- 200 g bieleho jogurtu
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 2 a pol lyžičky práškového cukru + na posypanie
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
POSTUP:
- Z ingrediencií vymieste cesto a dajte ho asi na 30 minút do chladničky.
- Potom ho rozvaľkajte na hrúbku približne 6 mm a povykrajujte kolieska.
- Vypražte v rozohriatom oleji a ešte teplé šišky posypte práškovým cukrom.
Dušan Boczek a Pavol Čičmanec, Na pare, Svätý Jur
Zdroj: ROBO HUBAČ
Dušan Boczek a Pavol Čičmanec
Varené buchty a knedle
Recept zdedený po prababičke priniesla kuchárka Mária do kantíny na Evanjelickej bohosloveckej fakulte, ktorú prevádzkoval terajší spolumajiteľ rodinnej firmy Ľuboš Boczek. Ten spolu s bratom Dušanom (na foto vpravo) rozbehol pred dvadsiatimi rokmi vo Svätom Jure ručnú výrobu domácich buchiet a knedlí. Okrem skúseného kuchára Paliho zapojili do nej takmer celú rodinu a pustili sa do miesenia a varenia plnou parou vpred! V eshope si môžete objednať tradičné buchty plnené slivkovým a jahodovým lekvárom, ale aj mäsom, či u nás netradičné ázijské bao žemle. „Buchty a knedle vložíme do kotla s vriacou vodou, kde ich necháme niekoľko minút variť.
Rozplývajú sa ako obláčik, nedrobia sa ani na ďalší deň a vydržia dlhšie čerstvé,“ pochvaľuje recept veselý Pali a vysvetľuje: „Pred podávaním si ich každý ešte zohreje na pare, odtiaľ pochádza aj názov našej firmy.“ Na ich kvalitu a domácu receptúru (z ktorej nám neprezradili všetky svoje finty) prisahajú aj majitelia: „Do cesta idú vajcia z voľného chovu na farme vo Vysokej pri Morave. Okrem surovín, z ktorých ich kedysi miesili naše babičky, tam nepridávame nič navyše.“ A k správnemu pomeru surovín prihodia aspoň za lyžicu lásky! Vďaka patrí aj pánovi Ľudovítovi Hauptvogelovi, ktorý bol pri zrode výroby parených knedlí vo Svätom Jure.
MÁRIINE BUCHTY
Zdroj: ROBO HUBAČ
Máriine buchty
Potrebujete:
- 1 kocka droždia
- 350 ml vlažnej vody
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 2 lyžičky oleja
- štipka soli
- hustý lekvár
Na poliatie a posypanie:
- roztopené maslo, práškový cukor, kakao, mak alebo orechy
POSTUP:
- Všetky ingrediencie na spracovanie cesta by mali mať izbovú teplotu. Droždie rozdrobte do vlažnej vode, pridajte trochu cukru a premiešajte. Pridajte k zmesi múky, vajca, oleja a soli a vypracujte cesto.
- Ak je lepivejšie, pridajte múku, ak je hustejšie, prilejte trocha vody. Mieste ručne asi 15 minút. Vytvarujte bochník, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vykysnúť na dvojnásobný objem.
- Na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na hrúbku 1 cm, pokrájajte na štvorce a na každý dajte lyžičku lekváru. Zabaľte ho do cesta a buchty nechajte prikryté trochu podkysnúť.
- Vo vriacej vode ich varte 4-5 minút. Pred podávaním ich polejte maslom a posypte podľa chuti.
Terézia Falťanová, Legendárne buchty, Zbojská
Zdroj: ROBO HUBAČ, MATEJ KALINA, ARCHÍV
Terézia Falťanová
Pečené prekladané buchty
Mladá folkloristka vychýrené muránske buchty od Dušana Ďureja milovala. Keď ich majiteľ známej prevádzky v Muráni prestal ako jediný v obci piecť, zasvätil ju do tajomstva starodávnej receptúry. A tak pred tromi rokmi obliekla fertuchu a v krčmičke u Falťanovcov, v sedle Zbojská, na nadýchané buchty zamiesila ona. Neskôr si vytvorila šikovný tím. Pôvodný názov pred časom zmenila pre úradné predpisy, no svoje legendárne buchty pečie naďalej podľa pôvodného receptu z Muránskej planiny. „Považujem ich za slow food endemit medzi buchtami,“ smeje sa Terézia.
„Ukrýva sa v nich naozaj poctivá ručná robota, štyri hodiny miesenia, kysnutia, vaľkania a plnenia. Cesto niekoľkokrát prekladáme, aby bolo po upečení krásne chrumkavé. Poriadne veľké sladké buchty plnia tvarohom, čučoriedkami, čokoládou, makom aj orechmi. No obľúbené sú tiež slané so škvarkami v kombinácii s medvedím cesnakom, bryndzou, alebo so slivkovým lekvárom. Všetko z lokálnych surovín. Aj keď s agroturistikou, ktorú vyštudovala, mala trocha iné plány, z Horehronia sa v buchtomobile dostane do každého kúta Slovenska. A pýtajú ju až za Viedňu!
ŠKVARKOVÉ BUCHTIČKY S LEKVÁROM
Zdroj: ROBO HUBAČ, MATEJ KALINA, ARCHÍV
Škvarkové pagáče s lekvárom
Potrebujete:
- 800 ml mlieka
- 1 kocka droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1,2 kg polohrubej múky
- 3 lyžičky soli
- 1 vajce + na potretie
- 600 g mletých škvariek
- slivkový lekvár
POSTUP:
- Mlieko, droždie a cukor zmiešajte a nechajte vytvoriť kvások. Múku, soľ a vajce zmiešajte s kváskom, vypracujte cesto a nechajte asi 20 minút nakysnúť.
- Cesto rozvaľkajte a rovnomerne rozložte mleté škvarky. Preložte a rozvaľkajte. Postup zopakujte dvakrát, nakoniec z rozvaľkaného plátu vykrajujte kolieska.
- Polovicu potrite vajíčkom, dajte za lyžičku lekváru a prikryte nepotretým kolieskom. Dobre spojte a vrch potrite vajíčkom. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte 15 minút dozlatista.