Dušan Boczek a Pavol Čičmanec, Na pare, Svätý Jur
Varené buchty a knedle
Recept zdedený po prababičke priniesla kuchárka Mária do kantíny na Evanjelickej bohosloveckej fakulte, ktorú prevádzkoval terajší spolumajiteľ rodinnej firmy Ľuboš Boczek. Ten spolu s bratom Dušanom (na foto vpravo) rozbehol pred dvadsiatimi rokmi vo Svätom Jure ručnú výrobu domácich buchiet a knedlí. Okrem skúseného kuchára Paliho zapojili do nej takmer celú rodinu a pustili sa do miesenia a varenia plnou parou vpred! V eshope si môžete objednať tradičné buchty plnené slivkovým a jahodovým lekvárom, ale aj mäsom, či u nás netradičné ázijské bao žemle. „Buchty a knedle vložíme do kotla s vriacou vodou, kde ich necháme niekoľko minút variť.
Rozplývajú sa ako obláčik, nedrobia sa ani na ďalší deň a vydržia dlhšie čerstvé,“ pochvaľuje recept veselý Pali a vysvetľuje: „Pred podávaním si ich každý ešte zohreje na pare, odtiaľ pochádza aj názov našej firmy.“ Na ich kvalitu a domácu receptúru (z ktorej nám neprezradili všetky svoje finty) prisahajú aj majitelia: „Do cesta idú vajcia z voľného chovu na farme vo Vysokej pri Morave. Okrem surovín, z ktorých ich kedysi miesili naše babičky, tam nepridávame nič navyše.“ A k správnemu pomeru surovín prihodia aspoň za lyžicu lásky! Vďaka patrí aj pánovi Ľudovítovi Hauptvogelovi, ktorý bol pri zrode výroby parených knedlí vo Svätom Jure.