Jarmila a Ivan Klučiarovci, Topoľčianky

Dobré jedlo/Matej Kalina

Vyrobené na Slovensku: Umelecké MEDOVNÍKY aj na spapanie!

Svoje umelecké diela pečú a zdobia s láskou a veľkou trpezlivosťou. Videli sme to všetko na vlastné oči! A tak sme sa pri tej nádhere usmievali, že sme nakoniec odišli nielen s medovníčkami, ale aj s tajnými receptmi. Páči sa.

Pierka z čarovného vtáka.
Čítajte viac
MEDOVNÍKY ako zo sna: Toľko sladkej krásy ste v živote nevideli

Mária Balačinová, Košťany nad Turcom

Mária Balačinová, Košťany nad Turcom
Mária Balačinová, Košťany nad Turcom
Zdroj: Dobré jedlo/ ROBO HUBAČ

balacinova.sk

Šikovné ruky by jej mohol bárskto závidieť. Odjakživa štrikuje, vyšíva, prvé medovníky ozdobila asi tri roky pred tým, ako si založila živnosť. Jej mužovi sa spočiatku nepozdávalo, keď sa pred 24 rokmi namiesto istého zamestnania pustila do neistého podnikania. No potom jej pomohol zariadiť malú výrobňu aj formičky na vykrajovanie sú jeho robota. Medovnikárkina intuícia zvíťazila. Márii Balačinovej sa onedlho otvorili dvere do Paríža, kde na Champs-Élysées prezentovala svoju prácu. Napriek počiatočným rozpakom sa v nej začala cítiť ako med v medovníkoch...

Najskôr zbierala skúsenosti, potom obdiv a ocenenia doma aj v zahraničí. „S mamou sme medovníky nepiekli, no keď som ich raz uvidela v ženskom časopise, učarovali mi. Našla som v nich súzvuk výtvarného cítenia, organizačných schopností a napokon aj znalostí z účtovníctva, ktorému som sa predtým venovala,“ vyznáva sa jedna z najznámejších slovenských majsteriek v tomto umení. Vylepšovala vlastnú technológiu aj recepty. Do cesta na zdobené medovníky maslo nedáva. Vzory a glazúru nanáša zvyčajne tak, ako to práve cíti. Jej srdcovkou sú medovníkové srdcia, ale aj vianočné gule, ktoré natiera prifarbeným žĺtkom, aby získali pekný lesk. A ešte aj svietia.

Dobrá rada:

Ak chcete mať mäkké medovníky, do cesta pridajte maslo a nedávajte veľa medu v pomere k múke. Vysušiť ich môže aj mráz alebo suchý vzduch. Treba ich dobre uskladniť v škatuli.

Kategórie