Reklama

Vyrobené na Slovensku: Slovenskí VINÁRI radia, čím si štrngnúť na jeseň

Slovenskí vinári

Zdroj: archív vinárstiev

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

V ich víne je pravda aj duša. A príbeh ošľahaný slnkom, vetrom, dažďom či mrazom. Tí, ktorí s ním a preň dennodenne vo viniciach žijú, vedia o tom svoje...

Vinárstvo Mavín – Martin Pomfy

Zdroj: archív vinárstiev

Vinárske motto: „Žijem, pijem, milujem! Kto ma pozná, vie o čom hovorím

Vinosady
Vinárske motto: „Žijem, pijem, milujem! Kto ma pozná, vie o čom hovorím.“   
Región: Malokarpatská vinohradnícka oblasť, obec Vinosady, Modranský vinohradnícky rajón
Rok založenia: 2001
Špecializujeme sa na: Veltlínske zelené, Rizling vlašský a kráľa červených vín Pinot noir.

Zdroj: archív vinárstiev

Veltlínske zelené, Rizling vlašský a kráľa červených vín Pinot noir.

Zdroj: archív vinárstiev

Veltlínske zelené, Rizling vlašský a kráľa červených vín Pinot noir.

Zdroj: archív vinárstiev

Veltlínske zelené, Rizling vlašský a kráľa červených vín Pinot noir.

Kde dostať naše víno: na webshope pomfy.sk, v niektorých prémiových reštauráciách a hoteloch, u vybraných predajcov.

Čím si štrngnúť na jeseň?

V tomto období by som odporučil ochutnať Rizling rýnsky 2018 Selection, ku ktorému by som ponúkol suši.

Zaujímavosti z vinárstva: Ročná produkcia je 80-tisíc litrov, 50 percent bieleho a 50 percent červeného vína na viacročné vyzrievanie v antikorových nádržiach, v 300 drevených barikových sudoch a devätnástich veľkolitrážnych drevených sudoch.

Obľúbený rodinný recept s vínom:

V chladnejšom období obľubujeme burgundské hovädzie podliate vínom odrody Pinot noir. Manželka ho vždy uvarí do dokonalej podoby, takže sa oblizuje celá rodina. V masti, ktorá sa uvoľní po opečenej slanine, zatiahne pomúčenú, hovädziu falošnú sviečkovicu nakrájanú na väčšie kocky. Vo výpeku opečie mrkvu s cibuľou, pridá opečené mäso, slaninu, soľ, cesnak, korenie, tymian, rozmarín a bobkový list. Podleje červeným vínkom aj vývarom a v rúre pri 160 °C dusí asi tri hodiny. K mäsu pridá tiež restované šalotky a šampiňóny. Zajedáme ho s chrumkavou bagetou.

Zdroj: archív vinárstiev

Obľúbený rodinný recept

V ponuke vinárstva nájdete aj vegánske vína a vína s nízkym obsahom histamínu

„Lásku k vinici a vínu som dostal do vienka vďaka viacerým generáciám. Ako dieťa som vinohrad nemal rád, lebo v ňom bola tvrdá robota. Smrdela mi síra, ktorá neodmysliteľne patrila k výrobe vína. To som piť nemohol a mušt bol iba chvíľu... Ozajstnú chuť pestovať vlastné hrozno a vyrábať s neho prémiové vína som dostal asi pred desiatimi rokmi. Odvtedy si plním životný sen a snažím sa vybudovať rodinné vinohradníctvo a vinárstvo, ktoré chcem odovzdať svojim deťom. Priznávam, prvé vína mi veľmi nechutili.

Boli však lepšie ako tie lacné a na trhu, a rýchlo sa predávali. Každoročne sa ich kvalita zlepšovala, až začali chutiť aj mne! Nastal čas plniť ich do fliaš z vlastnou etiketou. Produkciu zameriavam na výrobu prémiových vín v línii Selection. Chcem vniesť do pivnice čo najlepšie hrozno pestované v lokalitách, ktoré dajú vínam punc jedinečnosti. Vinice sú staré, hlboko zakorenené, nesúce prirodzene plné vína. Hrozno zberáme podľa optimálnej zrelosti, prizeráme aj na množstvo úrody, aby sme nemali riedke vína. Zaujíma ma lokálne pestovanie hrozna s jedinečným klimatickým a pôdnym rukopisom.

Snažíme sa raziť cestu cez terroirové vína. Víno je slnko, mráz, vietor aj dážď. Víno je aj pivnica a citlivá práca v nej. Je výsledkom vzájomnej spolupráce všetkých ľudí, ktorí doň odovzdávajú časť seba. Na začiatku mi boli najviac nápomocní otec a manželka Katarína. V súčasnosti ma teší záujem staršieho syna Mateja. Vinárstvo postupne prechádza od produkcie ultra moderných vín k vínam, ktoré sú produkované s minimálnymi zásahmi pri procese ich výroby – neprechemizovanie vína, odborný prístup za pomoci moderných, inovatívnych technológií.“

Diana a Tibor Kušickí, Natural Vino Domin & Kušický

Zdroj: Lucia Semenikova Photography

Vinárske motto: „Kvalitné víno má svoju vlastnú zem.“

Veľký Krtíš
Vinárske motto: „Kvalitné víno má svoju vlastnú zem.“
Región: Stredoslovenská vinohradnícka oblasť, Modrokamenský a Vinický vinohradnícky rajón, Hon Viničky I. II., Katovka, Pustatina a Husárka.
Rok založenia: 1991
Špecializujeme sa na: Tramín červený, všetky Pinoty – blanc, noir, gris, Sauvignon, ale aj novošľachtenec Hron. 

Zdroj: archív vinárstiev

Tramín červený, všetky Pinoty – blanc, noir, gris, Sauvignon, ale aj novošľachtenec Hron.

Zdroj: archív vinárstiev

Tramín červený, všetky Pinoty – blanc, noir, gris, Sauvignon, ale aj novošľachtenec Hron.

Zdroj: archív vinárstiev

Tramín červený, všetky Pinoty – blanc, noir, gris, Sauvignon, ale aj novošľachtenec Hron.

Zdroj: archív vinárstiev

Tramín červený, všetky Pinoty – blanc, noir, gris, Sauvignon, ale aj novošľachtenec Hron.

Kde dostať naše víno: Naše vína môžete zažiť všetkými zmyslami takmer na každom veľkom festivale vína v rámci Slovenska, ale aj u nás vo vinárstve. Nájdete ich tiež v bioobchodíkoch, vo vínotékach, vybraných reštauráciách a vínnych baroch.

Čím si štrngnúť na jeseň?

Odporúčame srnčie ragú so zemiakovými šúľancami opečenými na masle a k tomu náš Dominus, cuvée z odrôd Hron, Merlot a Cabernet Sauvignon vypestovaných na najteplejšej a najkvalitnejšej parcele honu Viničky I. nad mestom Veľký Krtíš.

Zaujímavosti z vinárstva: Z nášho hrozna vyrobíme ročne 70-80-tisíc fliaš vína. Časť úrody ešte predáme. Obrábame 40 hektárov vinohradov v biorežime, na výrobu používame výlučne naše ručne zbierané hrozno.

Obľúbený rodinný recept s vínom:

Často, keď sa stretneme celá rodina, si pochutnávame na zapečených kuracích alebo morčacích prsiach, ktoré zapíjame naším Tramínom. Vyklepané rezne osolíme, okoreníme, opečieme a preložíme do pekáča. Na spodok dáme trocha kačacej masti a na plátky mäsa naukladáme plátky kačacej pečene. Pečieme vo vyhriatej rúre.

Zdroj: archív vinárstiev

Obľúbený rodinný recept

Hrozno je dopestované v certifikovanej biokvalite.

„Rodinné vinárstvo vybudoval môj otec Ján Domin, ktorý pochádza z vinohradníckej rodiny. V 90. rokoch sa mu podarilo odkúpiť administratívnu budovu pobočky Výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho aj s priľahlými vinohradmi nad Veľkým Krtíšom. Neskôr sme v rámci okresu vysadili aj ostatné plochy. Niekoľko rokov sme úrodu predávali a pokračovali sme aj v pestovaní očiek a podpníkov. Až v roku 2001 sa nám podarilo postaviť pivnicu a o dva roky sme vyšli na trh s našimi prvými nafľašovanými vínami.

Ako dieťa si pamätám, že som otcovi nazerala ponad plece, keď vymýšľal tvar fľaše a kreslil prvé etikety ešte v časoch, keď sa na PD Nenince, kde pracoval ako predseda, rodilo prvé slovenské odrodové víno. To estetično máme v rodine a aj dnes pri výrobe našich vín tvoríme tandem s dcérou dizajnérkou. Spoločne vymýšľame, ako naše vínko oblečieme, lebo aj obal predáva. Vždy sa naň snažíme vtlačiť našu pečať, naše myšlienky a vízie. Moju životnú vínnu cestu možno predurčil deň môjho narodenia na svätého Urbana, patróna vinohradníkov. Odmalička som vyrastala obklopená vinohradmi, rozhovormi o víne a prácou okolo neho.

V otcovom vinárstve pracujem od samého začiatku a som nadšená myšlienkou jeho harmonického a ekologického prístupu. Vôbec prvý ekologický vinohrad na Slovensku sme založili s manželom v roku 1998 na hone Katovka v Modrom Kameni. Vinič pestujeme podľa prísnych zásad bez použitia syntetických pesticídov a umelých hnojív. Hrozno zbierame výlučne ručne, rýchlo ho spracujeme a šetrne vylisujeme. Naše víno je čisté, bez akejkoľvek chemickej stabilizácie a má protokol na hodnotu histamínu. Zatiaľ čo ja mám na starosti najmä administratívu, manžel sa stará o vinohrady a novú výsadbu. A po oberačke riadi prácu v pivnici. Tam sa rodia veľkorysé nápady na výnimočné elegantné a pravdivé biovína!“

Lenka a František Dragúňovci, Vinárstvo Komjathi

Zdroj: Mqr. Lucia Repkova

Vinárske motto: „Načúvame viniciam.“

Komjatice
Vinárske motto: „Načúvame viniciam.“
Región: Južnoslovenská vinohradnícka oblasť 
Rok založenia: 2012
Špecializujeme sa na: Müller Thurgau, Rizling rýnsky, Rulandské šedé, novošľachtence Devín a Nitria.

Zdroj: archív vinárstiev

Müller Thurgau, Rizling rýnsky, Rulandské šedé, novošľachtence Devín a Nitria.

Kde dostať naše víno: Na priamy odber, v penziónoch a reštauráciách, ktoré vyhľadávajú niečo špeciálne. Ochutnať ich môžete aj v hoteli Koliba Gréta Liptovská Sielnica či vo Vinotéke pod Hradom v Nitre.

Čím si štrngnúť na jeseň?

Na jeseň odporúčame pohár bieleho polosladkého vínka Rizling rýnsky, ročník 2015. Vyskúšajte ho s kačacinou alebo husacinou.

Zaujímavosti z vinárstva: Ročne dorobíme do 7-tisíc litrov vína. Zreje dlhšie v drevených, barikových sudoch aj v antikore. Mieša sa na jemných kaloch a fľaškujeme ho najskôr po roku. 

Obľúbený rodinný recept s vínom:

Červené vínko z Nitrie, ktoré zrelo v barikovom sude, radi používame pri pripravovaní pečeného jahňacieho mäsa. Pridáme med, cibuľu, cesnak, koreniny a pripijeme si ružovým vínom tej istej odrody. Hrozno z nej je vďaka svojej intenzívnej farbe a chuti vynikajúce aj na hroznový džem, ktorý tiež vyrábame. Na výmenu za dobré vínko sme od našej rodinnej známej dostali zasa čili džem. Podávame ho pri ochutnávkach vína k slaným špecialitkám – šunke, ku klobáse či k syrom.

Zdroj: archív vinárstiev

Obľúbený rodinný recept

Pestujú prírodný produkt s rešpektom k prírode.

„História našej rodiny aj Komjatíc je poprepletaná vinohradníctvom a vinárstvom. Nečudo, že nás korene zaviedli späť k tomu, čo poznali už naši predkovia. Pri skúmaní rodopisu našej rodiny sme zistili, že obrábali tú istú pôdu už v polovici sedemnásteho storočia. Chceme nadviazať na tradície a ich skúsenosti a zachovať všetko, čo bolo dobré, tak, aby tieto prírodné zdroje ostali v slušnej kondícii aj pre budúce generácie. V historických prameňoch sme objavili jeden z prvých pôvodných názvov obce Komjatice. Preto naše vína nesú značku Komjathi.

Vinohrady, ktoré sme zdedili po dedovi, majú 60 rokov. Naše vlastné sme začali vysádzať pred ôsmimi rokmi. No nie vždy sa všetko ujalo na prvýkrát. Raz prišli silné mrazy, potom zajace, ktorým chutia mladé štepy. Tak sme objavili čaro a nutnosť ochranných tubusov na mladé štepy... Vo všetkom nám pomáha najmä   rodina, známi a kamaráti, ktorí nás nikdy nenechali vytrápiť sa v tom. Začínali sme na zopár riadkoch so sadenicami Müller Thurgau. Vínko z tejto odrody je ľahšie, s krásnou arómou a jemnou kyselinkou.

Teraz vo vinohradoch Hon Hašardíky a Hon Vrštek pestujeme aj odrody Rizling rýnsky Rulandské šedé, Pálavu, Devín a Nitriu, z ktorej sa tešíme na prvé zrelé bobule. V súčasnosti sa často vďaka chémii zabúda na pôvodné chute a vône. A tak sa môžeme stretávať s vínami, ktoré napriek rôznym vinohradníckym polohám, odrodám a ročníkom chutia stále rovnako. My to robíme inak. Snažíme sa dopestovať zdravé hrozno, v maximálnej kvalite, bez zaťažovania pôdy a hrozna ťažkými kovmi či inými jedovatými látkami. Snažíme sa zachovávať z prírody všetko dobré a preniesť to aj do našich produktov. Ak vinár načúva vinohradu, ten mu rozpovie svoj príbeh...“

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!