objednať časopis
všetky kategórie
Bernadeta Hajnalová

MATEJ KALINA

Vyrobené na Slovensku: Tradičné CHRUMKAVÉ praclíky, slané oblátky, tyčinky

Niečo klasické, niečo nové, niečo zdravé aj niečo domáce. Slovenské praclíky, slané oblátky, tyčinky, paličky, grisiny či chrumky majú len jednu chybu: Nikdy ich nie je dosť!

Peter Malgot, Happylife, s. r. o, Ivanka pri Dunaji

Peter Malgot
Peter Malgot
Zdroj: MATEJ KALINA

biooblátky a tyčinky

Dôvod, pre ktorý začal vymýšľať receptúry chrumkavých oblátok, je stručný a jasný: „S manželkou sme chceli priniesť na trh niečo kvalitné, čisté, zdravé, netradičné s tradičnou chuťou...“ Jednoducho harmonicky vyvážené bioprodukty. Dôkazom toho je aj firemné logo, ktoré tvoria dve postavičky. „Jedna som ja, tá druhá je moja manželka, v tom čase tehotná. Chceli sme prezentovať, že sme zdraví ako repa!“ usmieva sa Peter Malgot. Stavebný inžinier sa do rodinného projektu vrhol vyzbrojený skúsenosťami s veľkoobchodom biopotravín. No tentoraz chcel byť priamo pri ich tvorení. Skôr ako sa zahryzol do krehkých oblátok, začal vyrábať raw tyčinky na báze datľovej pasty či kokosu.

Smelo sa pustil aj do výroby vlastnej raw a biočokolády. Mal šťastie, na svojej ceste stretol špecialistov, s ktorými sa mohol radiť o kvalite a zdravotnom prínose jednotlivých ingrediencií. Svoje poznatky preniesol aj do receptúr krehkých oblátok, ktoré sú prirodzene bezlepkové a založené na pohánkovej múke s vysokým obsahom rutínu, vitamínov B1 a B2. Okrem biovegánskych viaczrnných, cesnakových, cviklových, tekvicových či sladkých babičkiných oblátok si môžete zachrumkať na nevegánskych „poctivých“ syrových či bryndzových. K poháru vína sa hodia tiež špaldovo-pohánkové aj ražné tyčinkové plátky a tyčinky. Nevravte, že ste práve nedostali chuť...

Hokaidové tyčinky
Hokaidové tyčinky
Zdroj: MATEJ KALINA

Rodinné hokaidové tyčinky

Menšiu tekvičku hokaido dôkladne umyte, neošúpanú prekrojte a vyberte jadierka. Tie použite na siatie na budúcu sezónu. Tekvicu pokrájajte na kocky a uduste na troške vody. Pekne sa rozvarí do voňavej kaše. Mierne ju osoľte a pridajte korenie karí, prípadne cesnak podľa chuti. Nechajte voľne vychladnúť. Vmiešajte 2 vajcia, 4 hrnčeky polohrubej múky a 1 hrnček nastrúhaného obľúbeného tvrdého syra. Hutné cestíčko nechajte chvíľu odležať. Urobte z neho bochníčky, rozvaľkajte a pokrájajte na tyčinky alebo urobte malé placky. Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 15 minút. Voňavé, zlatisté tyčinky či placky sú vynikajúce samotné alebo s rôznymi dresingmi.

Kategórie