Pavol a Jozef Žatkovci

MATEJ KALINA

Vyrobené na Slovensku: Šťavnatá sezóna a naši skvelí ovocinári

V záhradách či sadoch sa ovocie zo stromov a z kríkov priam núka na zahryznutie. Ale aj na výrobu zdravých štiav, chutných muštov, vín, cideru či octu. Naši skvelí ovocinári sa toho už nevedeli dočkať.

Jaroslav Kvasnica, Farmárik

Jaroslav Kvasnica
Jaroslav Kvasnica
Zdroj: MATEJ KALINA

Muštáreň a sušiareň ovocia, Bolešov

„Pokušenie sa začalo jablkom,“ usmeje sa Jaroslav, keď rozpráva príbeh bolešovskej pestovateľskej muštárne. Na jeho začiatku je jeho prastarý otec, ktorý ako mlynár využíval mimo sezóny mlynské koleso na poháňanie šrotovníka a lisu jabĺk. Odvtedy pretieklo veľa muštu, ale jeho chuť Jaroslavovi na jazyku zostala. So spolužiakom Romanom Chlebanom pochodili muštárne, ciderovne aj pivovary po svete, aby sa o skúsenosti bohatší vrátili do rodnej dediny na Považí. Ľudia im zo širokého okolia vozia bohatú úrodu sezónneho ovocia.

Tu ho poriadne umyté lisujú a pasterizovanú šťavu plnia do väčších bag in boxov s čapovacím uzáverom alebo do sklenených fliaš. „Zo 100 kg jabĺk vytečie okolo 60 litrov šťavy,“ vraví vyštudovaný obchodník. „Nefiltrované nealkoholické mušty obsahujú dužinu priaznivú pre organizmus. Pre väčší podiel vlákniny šťavu miešame aj s dreňou z iného ovocia – zo sliviek, z višní, malín, čučoriedok či so šťavou z cvikle a mrkvy. Šťavu lisujeme alebo pasterizujeme aj pre vinárov.“ Keď frmol trocha opadne, v muštárni vyrábajú aj vlastné šťavy, slivkový lekvár či ovocné kože zo sušenej ovocnej drene. Sortiment ich ovocných pochúťok je bohatý a zdravý.