objednať časopis
všetky kategórie

Vďaka šikovným pestovateľom a výrobcom si pochutnávame nielen na rôznych odrodách paradajok, ale aj na poriadne zdravých pochúťkach, ktoré z nich radi vymýšľajú. Ešteže ich máme!

Eduard Huňady a Ladislav Kerti

EDUARD HUŇADY A LADISLAV KERTI
EDUARD HUŇADY A LADISLAV KERTI
Zdroj: ROBO HUBAČ

Slnečné záhrady Sľažany,pestovanie paradajok v skleníku a výroba paradajkového džúsu

Eduard Huňady už niekoľko rokov pôsobí v  spoločnosti zameranej na rastlinnú i živočíšnu výrobu. „Keďže odpad z nej sa dá využiť v bioplynke, ktorá vyrobí elektrinu aj teplo, napadlo mi vybudovať skleník,“ vysvetlí, ako sa s manželkou dostali k pestovaniu paradajok. S manželmi Kertiovcami, špecialistami na stavanie skleníkov, postavili na 6 hektároch za rok technologicky unikátny skleník s riadenou klimatizáciou. Vlani v septembri nasadili prvé planty do vyživovaných kokosových matracov a o šesť týždňov zberali úrodu.

Šalátovým a malým snackovým uhorkám, ktoré pestujú v druhej polovici, stačia na dozretie štyri týždne. „Aj vďaka osvetleniu majú naše licenciované strapcové odrody vynikajúce chuťové vlastnosti po celý rok. Šľachtitelia si chránia licenciou iba najlepšie odrody. Pestujeme ich bez chemických postrekov,“ zdôrazní. Najsladšie sú malé cherry Adorion. Prenikavou arómou a chuťou vás dostanú aj o niečo väčšie Sunstream. Budete ich jesť ako cukríky. Väčšie kokteilové Dreamvine vám na masle s chlebom pripomenú staré časy. Onedlho budete môcť vyskúšať aj ich paradajkový džús či chuťovo vycibrený kečup. A pre paradajkových fajnšmekrov ešte tento rok pribudne hnedo-zelená odroda Cacao.