Slovenka vedie kurzy varenia na hausbóte: Úžasná atmosféra a tie jedlá!
22. 1. 2024, 15:05 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Peter Král
Pokojne ju nazvime slovenskou Nigellou. Barbara Chisnell k jedlu pristupuje s takou vášňou, že sa vám bude chcieť okamžite si opásať zásteru a ukuchtiť si niektorý z jej slávnych receptov.
Zdroj: Peter Král
Zdroj: Peter Král
Zdroj: Peter Král
Galéria k článku
Babsi, ako Barbaru volajú, sa v roku 2001 presťahovala do Spojeného kráľovstva. Mala vtedy čerstvých 28 rokov. Ako prezradila v rozhovore pre magazín EVA, v spoločnosti, v ktorej sa v Anglicku pohybovala, sa žilo aktívnym životom – organizovali sa večierky, brunche alebo obľúbené čajové posedenia. Aj Babsi rada svojich známych pozývala domov na večere.
"U nás doma sa varilo každý deň, mama klasiku a otec zas rád pripravoval zemiakové placky alebo halušky. Varenie som odmalička mala v krvi, a keď do môjho života vstúpila úžasná priateľka a mentorka Evka, láska k nemu sa ešte znásobila. Táto jedinečná žena ma naučila variť medzinárodné jedlá. To bol zlom, pretože v tom čase okrem vietnamských bistier bolo na Slovensku len veľmi málo reštaurácií so zahraničnou kuchyňou. Naučila som sa používať exotické koreniny alebo pripravovať argentínske recepty a zistila som, že mám talent na správne kombinovanie chutí,“ usmieva sa Barbara.
„Zistila som, že navariť špeciality z akejkoľvek svetovej kuchyne je jednoduché, pretože všade v okolí boli obchodíky s medzinárodnými potravinami od indických cez thajské až po juhoafrické. Anglické priateľky boli z mojich jedál také nadšené, že ma poprosili, aby som aj ich naučila variť,“ spomína si charizmatická Bratislavčanka.
Barbara si práve počas pobytu v Anglicku uvedomila, aké jedinečné recepty na Slovensku máme. „Ja som sa zo Spojeného kráľovstva vrátila domov po trinástich rokoch a táto skúsenosť mi stačila na to, aby som si vážila naše originálne produkty ešte viac – moji zahraniční priatelia sa nevedia dojesť bryndze, skalického trdelníka či tlačenky. Ale fascinuje ich napríklad aj to, koľko druhov jedál dokážeme pripraviť z obyčajných zemiakov."
Po návrate do rodného mesta však zistila, že aj tu sa za tie roky, čo bola preč, situácia zmenila. Barbara sa pokúsila v ľuďoch nanovo oprášiť lásku k vareniu a mala na to svoj osvedčený spôsob – kurzy varenia. Najskôr komorné – doma, neskôr sa dostala do reťazca známych britských potravín, ktoré v tom čase na Slovensku fungovali, potom varila pre sieť potravín s prémiovými lokálnymi produktmi, ktoré sa u gurmánov tešia popularite a pripravuje v nich ochutnávky dodnes.
Zdroj: Peter Král
Neďaleko od centra mesta nájdete romantické zákutie, kde varí Babsi.
"Zbieram recepty, učím sa, ako sa kombinujú rôzne typy jedál s bylinkami a koreninami, odnášam si kulinárske zážitky," hovorí. S partnerom sa rozhodla využiť magickú atmosféru hausbótu na Dunaji a usporadúvať kurzy varenia práve tu. „Je to originálne miesto. Hoci ste len kúsok od centra Bratislavy, na Jaroveckom ramene sa ocitnete v úplne inom svete. Vznášate sa na vode, všade okolo vás je nádherná príroda. Farba vody a lesa sa mení počas roka, a tak máte často pocit, že ste na úplne inom mieste ako naposledy. Variť v takom prostredí je ako liečebný pobyt.“
Pre Barbaru je najväčším zadosťučinením, keď sa jej klienti tešia z výsledku. Najčastejšie na jej kurzy chodia jednotlivci alebo páry, ktorým sa doma nechce variť v malom, a tak práve na kurze varenia so šarmantnou Babsi sa naučia, ako z jednej suroviny pomocou rôznych byliniek, korenín a príloh vykúzlia niekoľko rôznych typov jedál. „Ľudia majú často skreslené predstavy, že varenie zaberá priveľa času, a tak sa do toho radšej ani nehrnú. Ale počas štyroch hodín kurzu zistia, že na prípravu jedného receptu zo štyroch chodov, ktoré spolu pripravujeme, im stačí 30 až 40 minút. Vyberáme zrozumiteľné, technicky nenáročné a pritom delikátne jedlá, ktoré ľahko namotivujú k vareniu a sú dôkazom, že dobre navariť, upratať a prestrieť na stôl sa dá aj za veľmi krátky čas. Žiada si to len správny postup a systém.“