Reklama

Upečte božské DEZERTY z vychýrenej cukrárne v Piešťanoch: Dostali sme pre vás RECEPTY!

Elizabeth, cukráreň & kaviareň v Piešťanoch.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Keď sa Monika stala mamou, jej život s malou Sofi v náručí sa zmenil na sladký. V historickej budove Kúpeľného ostrova otvorila cukráreň Elizabeth, o ktorej kolujú chýry. Aj my sme sa zalizovali za ušami, už s receptami na jej tri sladké dobroty, ktoré si kúpeľní hostia nevedia vynachváliť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 94.29%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Božské DEZERTY z vychýrenej cukrárne v Piešťanoch: Dostali sme pre vás RECEPTY!
    Zdroj: NMH

    Upečte si doma báječnú tortu plnú kakaa, jemnú bábovku aj malinové minicheesecaky, ktoré si hostia slávnej kaviarne nevedia vynachváliť.

    „Keďže do cesta ide málo múky, je veľmi nadýchané a krehké. Určite ho pečte v troch formách a nie v jednej, ako to robievate pri klasickom piškótovom korpuse, ktorý potom rozkrájate na tri diely,“ odporúča cukrárka Monika Galbavá.

    Čučoriedkovo-kakaová torta

    12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Elizabeth, cukráreň & kaviareň v Piešťanoch a jej parádna torta plná kakaa a čučoriedok.

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 8 vajec
    • 190 g kryštálového cukru
    • 90 ml oleja
    • 55 g kakaa
    • 75 g hladkej múky
    • 45 g polohrubej múky

    Na krém:

    • 450 g mascarpone
    • 300 g krémového syra
    • 225 g tvarohu
    • 150 g práškového cukru
    • 220 g čučoriedok (mrazených)

    Na čokoládovú ganáš:

    • 50 g tmavej čokolády (60-percentnej)
    • 50 g smotany na šľahanie
    • drobné ovocie na ozdobu

    POSTUP:

    1. Najprv upečte korpusy: Z bielkov a cukru vyšľahajte sneh. Ručne metličkou vymiešajte žĺtky s olejom, jemne ich zapracujte do snehu a nakoniec takisto ručne vmiešajte preosiate kakao a múku. Hmotu vylejte do troch foriem (20 cm) vystlaných papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 °C na 30 minút pri funkcii ventilátor. Nechajte vychladnúť.
    2. Urobte krém: Len vyšľahajte všetky suroviny do tuha.
    3. Môžete skladať tortu: Na spodný korpus naneste tretinu krému, prikryte druhým korpusom, opäť potrite krémom a uložte vrchný korpus. Zvyškom krému obtrite celú tortu a nechajte stuhnúť v chladničke.
    4. Pripravte ganáš: Smotanu dajte zovrieť a potom ňou zalejte nalámanú čokoládu. Vymiešajte hladký krém.5. Tortu polejte ganášou a počkajte, kým stuhne. Nakoniec ju ozdobte drobným ovocím a môžete podávať.
    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:21
    Remaining Time 0:21
    Loaded: 55.09%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Adriana Poláková má SUPER RECEPT na CISÁRSKY TRHANEC: Mňam, budete si ho robiť často!
      Zdroj: NMH

      Ovocná bábovka s ganášou z bielej čokolády

      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

      Zdroj: MATEJ KALINA

      Elizabeth, cukráreň & kaviareň v Piešťanoch.

      Potrebujete:

      • 4 vajcia
      • štipka soli
      • 200 g práškového cukru
      • 1 balíček vanilkového cukru
      • 100 ml vody
      • 200 g hladkej múky (+ na vysypanie formy)
      • 1 balíček kypriaceho prášku
      • 100 ml oleja
      • za hrsť malín (čučoriedok)
      • maslo na vymastenie formy";i:10;s:46:"jedlé kvety a lyofilizované maliny na ozdobu

      Na ganáš:

      • 50 g smotany na šľahanie
      • 100 g bielej čokolády

      POSTUP:

      1. Z bielkov a zo soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vymiešajte s cukrami a vodou na nadýchanú penu. Pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom, olej a zapracujte sneh. Nakoniec jemne vmiešajte ovocie.
      2. Hmotu vylejte do vymastenej menšej formy na bábovku, vysypanej múkou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 40 minút a nechajte vychladnúť. Potom bábovku vyklopte.
      3. Urobte ganáš: Nalámanú čokoládu prelejte zohriatou smotanou a dobre vymiešajte.
      4. Bábovku polejte ganášou a počkajte, kým stuhne. Ozdobte jemnými jedlými kvietkami, podrvenými lyofilizovanými malinami a môžete krájať.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:12
      Remaining Time 0:12
      Loaded: 100.00%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Božské KOKOSOVÉ KOLÁČIKY Viki Rákovej si musíte urobiť: A ten krém je MŇAM!
        Zdroj: NMH

        Malinové minicheesecaky

        12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 24 MINÚT

        Zdroj: MATEJ KALINA

        Elizabeth, cukráreň & kaviareň v Piešťanoch.

        Potrebujete:

        Na korpus:

        • 110 g maslových sušienok
        • 45 g masla (rozpusteného)

        Na krém:

        • 340 g krémového syra
        • 83 g krupicového cukru
        • 1 lyžica kukuričného škrobu
        • 2 veľké vajcia
        • 100 g kyslej smotany
        • 100 g mrazených malín
        • drobné ovocie a jedlé kvety na ozdobu

        POSTUP:

        1. Sušienky pomeľte alebo podrvte najemno. Pridajte maslo a vymiešajte sypkú hmotu.
        2. Naplňte ňou formu na mafiny vystlanú papierovými košíčkami a jemne ju do nich pozatláčajte, napríklad pohárikom.
        3. Dobre vymiešajte všetky suroviny na krém, okrem malín.
        4. Rozmrazené maliny rozmixujte tyčovým mixérom na pyré a zapracujte do krému.
        5. Krém naneste do pripravených košíčkov s podrvenými sušienkami a pečte pri 160°C asi 24 minút.
        6. Minicheesecaky nechajte vychladnúť, vyberte ich z formy a ozdobte drobným ovocím, prípadne aj jedlými kvietkami.

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.