Upečte božské DEZERTY z vychýrenej cukrárne v Piešťanoch: Dostali sme pre vás RECEPTY!
19. 1. 2024, 11:13 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: MATEJ KALINA
Keď sa Monika stala mamou, jej život s malou Sofi v náručí sa zmenil na sladký. V historickej budove Kúpeľného ostrova otvorila cukráreň Elizabeth, o ktorej kolujú chýry. Aj my sme sa zalizovali za ušami, už s receptami na jej tri sladké dobroty, ktoré si kúpeľní hostia nevedia vynachváliť.
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku
Upečte si doma báječnú tortu plnú kakaa, jemnú bábovku aj malinové minicheesecaky, ktoré si hostia slávnej kaviarne nevedia vynachváliť.
„Keďže do cesta ide málo múky, je veľmi nadýchané a krehké. Určite ho pečte v troch formách a nie v jednej, ako to robievate pri klasickom piškótovom korpuse, ktorý potom rozkrájate na tri diely,“ odporúča cukrárka Monika Galbavá.
Čučoriedkovo-kakaová torta
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: MATEJ KALINA
Elizabeth, cukráreň & kaviareň v Piešťanoch a jej parádna torta plná kakaa a čučoriedok.
Potrebujete:
Na korpus:
- 8 vajec
- 190 g kryštálového cukru
- 90 ml oleja
- 55 g kakaa
- 75 g hladkej múky
- 45 g polohrubej múky
Na krém:
- 450 g mascarpone
- 300 g krémového syra
- 225 g tvarohu
- 150 g práškového cukru
- 220 g čučoriedok (mrazených)
Na čokoládovú ganáš:
- 50 g tmavej čokolády (60-percentnej)
- 50 g smotany na šľahanie
- drobné ovocie na ozdobu
POSTUP:
- Najprv upečte korpusy: Z bielkov a cukru vyšľahajte sneh. Ručne metličkou vymiešajte žĺtky s olejom, jemne ich zapracujte do snehu a nakoniec takisto ručne vmiešajte preosiate kakao a múku. Hmotu vylejte do troch foriem (20 cm) vystlaných papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 °C na 30 minút pri funkcii ventilátor. Nechajte vychladnúť.
- Urobte krém: Len vyšľahajte všetky suroviny do tuha.
- Môžete skladať tortu: Na spodný korpus naneste tretinu krému, prikryte druhým korpusom, opäť potrite krémom a uložte vrchný korpus. Zvyškom krému obtrite celú tortu a nechajte stuhnúť v chladničke.
- Pripravte ganáš: Smotanu dajte zovrieť a potom ňou zalejte nalámanú čokoládu. Vymiešajte hladký krém.5. Tortu polejte ganášou a počkajte, kým stuhne. Nakoniec ju ozdobte drobným ovocím a môžete podávať.
Ovocná bábovka s ganášou z bielej čokolády
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Zdroj: MATEJ KALINA
Elizabeth, cukráreň & kaviareň v Piešťanoch.
Potrebujete:
- 4 vajcia
- štipka soli
- 200 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml vody
- 200 g hladkej múky (+ na vysypanie formy)
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 100 ml oleja
- za hrsť malín (čučoriedok)
- maslo na vymastenie formy";i:10;s:46:"jedlé kvety a lyofilizované maliny na ozdobu
Na ganáš:
- 50 g smotany na šľahanie
- 100 g bielej čokolády
POSTUP:
- Z bielkov a zo soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vymiešajte s cukrami a vodou na nadýchanú penu. Pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom, olej a zapracujte sneh. Nakoniec jemne vmiešajte ovocie.
- Hmotu vylejte do vymastenej menšej formy na bábovku, vysypanej múkou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 40 minút a nechajte vychladnúť. Potom bábovku vyklopte.
- Urobte ganáš: Nalámanú čokoládu prelejte zohriatou smotanou a dobre vymiešajte.
- Bábovku polejte ganášou a počkajte, kým stuhne. Ozdobte jemnými jedlými kvietkami, podrvenými lyofilizovanými malinami a môžete krájať.
Malinové minicheesecaky
12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 24 MINÚT
Zdroj: MATEJ KALINA
Elizabeth, cukráreň & kaviareň v Piešťanoch.
Potrebujete:
Na korpus:
- 110 g maslových sušienok
- 45 g masla (rozpusteného)
Na krém:
- 340 g krémového syra
- 83 g krupicového cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 veľké vajcia
- 100 g kyslej smotany
- 100 g mrazených malín
- drobné ovocie a jedlé kvety na ozdobu
POSTUP:
- Sušienky pomeľte alebo podrvte najemno. Pridajte maslo a vymiešajte sypkú hmotu.
- Naplňte ňou formu na mafiny vystlanú papierovými košíčkami a jemne ju do nich pozatláčajte, napríklad pohárikom.
- Dobre vymiešajte všetky suroviny na krém, okrem malín.
- Rozmrazené maliny rozmixujte tyčovým mixérom na pyré a zapracujte do krému.
- Krém naneste do pripravených košíčkov s podrvenými sušienkami a pečte pri 160°C asi 24 minút.
- Minicheesecaky nechajte vychladnúť, vyberte ich z formy a ozdobte drobným ovocím, prípadne aj jedlými kvietkami.