Slovenská parenica

Dobré jedlo/ Laura Witteková

Hviezdy JÚNOVEJ sezóny: Parenica, cesnak a čo ešte?

Milujeme ich stále, ale teraz je po nich najväčší dopyt...

Skorý cesnak

Skorý cesnak
Skorý cesnak
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Ruský penicilín

Aj vaša babka ho tak volala? Štúdie dokázali, že tepelne neupravený cesnak má podobné účinky ako tento liek. Za prírodné antibiotické účinky, ale aj za aromatický zápach vďačí látke alicín, ktorá zabíja rôzne druhy bakteriálnych, vírusových i plesňových infekcií. Že táto aromatická zelenina prospieva zdraviu, je jasné. A je jedno, či ide o mrazuvzdorné zimné odrody, ktoré čakajú v zemi od októbra a zberajú sa zvyčajne začiatkom júna, ako skorý cesnak alebo cesnak vysadený na jar a dozrievajúci v auguste. Ten je vhodnejší na dlhšie skladovanie. Mladý cesnak má však väčšiu silu. V oboch prípadoch sa teší veľkému kulinárskemu záujmu a ušlo sa ho dosť aj do nášho júnového čísla.

Skorý cesnak môžete využiť na grilovanie alebo tepelne neupravený do dresingov, ktorým dodá sviežu pikantnú chuť. Jeho zelenú vňať nevyhadzujte, zíde sa do šalátov. Pripomína vňať póru a dá sa aj podobne využiť. Tip na vynikajúcu pochúťku sme objavili aj v knižke Vojtecha Majlinga Poklady tradičnej slovenskej kuchyne. Nakrojenú hlávku natrite bravčovou masťou a pečte v rúre asi 20 minút. Na tejto dobrote si kedysi pochutnávali v Zuberci. Tatrancom zasa chutila cesnačka so slaninou. Ak ju chcete mať ešte zdravšiu, pretlačený skorý cesnak pridajte až do taniera! Alebo si ho nakrájajte len tak na chlieb s maslom... Ale, pozor, zvyšuje potenciu!

Kategórie