Septembrové hviezdy vás očaria. Veď kto by nemal rád paradajkovú polievku alebo cestoviny s mozzarellou?

Paradajky

Paradajky
Paradajky
Zdroj: shutterstock

Kto ich neľúbi?

„Doteraz som stretol jedného človeka, ktorý nemá rád paradajky,“ prehodil náš kuchár Ľuboš na začiatku výroby septembrového čísla. A keďže on sám rajčiny miluje, pustil sa do nich opäť raz s nadšením, bez námietok a o niekoľko dní nás zásobil receptmi, ktoré si znova odkladáme do zbierky Výnimočné. Vieme, že sa pridáte. Kedysi to však vlčie broskyne, tak sa rajčinám hovorí vo svete botanikov, mali s priazňou oveľa zložitejšie. A podržte sa, práve u tých, ktorí na ne dnes nedajú dopustiť a na rajčinách si postupne postavili takmer celú svoju kuchyňu. Po tom, čo šťavnatý objav z Južnej Ameriky zakotvil v Španielsku a onedlho aj v Taliansku, domáci mali pred ním veľký rešpekt. Rajčiny im pripomínali ľuľkovca zlomocného a mandragoru, rastliny so silnými psychotropnými účinkami. Práve preto ich Taliani nejedli, popínavými paradajkovými kríkmi si radšej krášlili múry svojich domov. Tiež vám nejaké práve dozrievajú na balkóne? O tom, ako im dopriať všetko, čo potrebujú, aby vám robili radosť zvonka, zvnútra, si nechajte poradiť od poctivých slovenských pestovateľov. Vyspovedala ich naša Majka.