Vždy sa tešíme na leto, aj kvôli týmto dobrotám.

Ríbezle

Červené sú vždy prvé

Naše bobule
Naše bobule
Zdroj: shutterstock

Krásnou jagavou farbou sa v záhradách ohlásili začiatkom júna, ak ich priveľmi nepotrápili jarné mrazy. Sú výraznejšie aj kyslejšie ako biele a čierne ríbezle, ktoré dozrievajú o pár týždňov neskôr, a v kuchyni sa s nimi dá vystrájať od rána do večera. Len do vynikajúcich letných koláčov s mrveničkami ich budete potrebovať viac ako dosť. Šup na samozber, keď nemáte vlastné kríčky! Vonku rúška netreba, takže ríbezle pravidelne koštujte – najmä pre ich zdravotné benefity sa na našom území pestovali už v 16. storočí. Červené plody sú zásobárňou céčka pre imunitu, preto tá ich kyslosť, horčíka, za ktorý sa zas poďakujú vaše nervy, svaly aj kosti, vlákniny na lepšie trávenie a takisto železa. Nie nadarmo babky bylinkárky predpisujú pri málokrvnosti pohár ríbezľového vína denne. Deťom z nich pripravte domáci sirup podľa nášho receptu zo strany, zíde sa aj na rodinnej grilovačke, alebo im čerstvé plody zamiešajte do ranného jogurtu. A keď vás, nebodaj, zvyknú potrápiť močové cesty, zamerajte sa na listy ríbezlí. Vysušte ich a popíjajte čaj.