Kvások

STYLING VERONIKA KOLLÁROVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ

HVIEZDY marcovej sezóny: Korenie, kvások a TOTO vás dostane!

Hviezdy marcovej sezóny sú superpotraviny, bez ktorých by sme si v kuchyni neporadili.

Nové celé korenie

Nové korenie
Nové korenie
Zdroj: STYLING VERONIKA KOLLÁROVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ

Ako bez neho?

Ťažko. Len si predstavte, že by hnedé guľôčky neprevoňali naše milované strukovinové či hubové polievky, v ktorých tvoria spolu s bobkovým listom dokonalý tandem. Alebo také omáčky. Špeciálna kapitola aj v tomto čísle Dobrého jedla. Náš dvorný kuchár Ľuboš zamiešal nové korenie do svojej parádnej paradajkovej, rovnako do sviečkovej, po ktorých sa u vás doma stopercentne zapráši. Ešte radšej ho pridávate do poctivého vývaru alebo pekáča s dobrým bravčovým či divinou?

Veru, ani pomaly pečené mäsko sa bez nového korenia v rúre nezaobíde. Nové sa im hovorí preto, že k nám do Európy doplávali v 17. storočí práve z Nového sveta, krajín Strednej Ameriky. A napríklad v Anglicku im hovoria allspice (všekorenie), lebo v sebe spájajú chuť, vôňu klinčeka, škorice, muškátového orecha a klasického čierneho korenia. Zaujímavé je, že plody pimentovníka, stromu vysokého až 15 metrov, sa zberajú fialové. Zhnednú, až keď ich trpezliví farmári nechajú voľne vysušiť na slnku.