Karí

Laura Witteková

Hviezdy februárovej sezóny: Samé SUPERPOTRAVINY!

Hviezdy februárovej sezóny sú chutné a mimoriadne zdravé.

Ananás

Ananás
Ananás
Zdroj: Laura Witteková

Fešák z dovozu
Dobre sa naň pozerá, vonia sladko a chutí božsky. Koniec koncov, nanas je v jazyku pôvodných obyvateľov Ameriky Mayov a Inkov „jedno nádherné ovocie“. Jasné, že vzápätí, ako ho Kolumbus prepašoval z Brazílie na našu zem, ochkala nad exotickým krásavcom s korunou takmer celá európska šľachta. Z ananásu sa stalo ovocie pre vyvolených, symbol moci a bohatstva, hviezda kráľovských večierkov. Punc máličko stratil, keď ho šikovní Holanďania začali pestovať vo svojich skleníkoch, a ešte viac po tom, ako na Havaji vznikla prvá fabrika na výrobu konzervovaného ananásu (1903).

Odvtedy je poruke kedykoľvek... no iste, nie je nad čerstvý ananás z Karibiku, ktorý tak úžasne štípe na jazyku. Portoričania si ho preto vždy najprv trošku osolia alebo ponoria do osolenej vody. Vyskúšate? A nemajte mu to za zlé, za pálenie môže bromelín, výnimočný enzým, ktorý štiepi bielkoviny, zráža mlieko a tlmí zápaly, čím sa ananás stal liekom na množstvo boľačiek. V obchode vyberajte podľa oka – akurát zrelý plod má žlté oká a svieže zelené listy. Vôňa je sladká, ale nie ťažká alkoholová, a keď ho vezmete do rúk, prekvapí vás hmotnosťou. Čím ťažší ananás, tým dozretejší.

Kategórie