Kardamóm
Voňavý všeliek
„Pridajte z neho trošku do každého jedla alebo kávy, ako to denne robievam ja. Najmä v jesennom období je sladkasté orientálne korenie skvelou prevenciou ochorení dýchacích ciest, astmy, dokonca zápalu pľúc,“ poradila nám známa slovenská bylinkárka Anka Kopáčová, keď sme debatovali o sile liečivých bylín a korenín.
Pridala tiež recept na svoju osvedčenú medicínu, ktorá zmierňuje kašeľ a zlepšuje zrak. „Zmiešajte 20 g mletého kardamómu so 100 g medu a každé ráno si naordinujte jednu lyžičku. Nech vám pomôže.“ Viac o zdravotných benefitoch korenia, ktoré starobylí Egypťania žuli na čistenie zubov, Rimania ho používali ako parfum a Indovia ním plašili obezitu, si prečítajte v tipoch našich kolegýň z časopisu Zdravie. Ak ste práve teraz – no a čo?