Reďkovky

Reďkovka
Zdroj: Shutterstock
Pikantné listy reďkovky použite do šalátov, polievok, či na jemno nakrájané do dresingov, ktorým prepožičajú štipľavú chuť.
Vyskúšajte aj náš:
JARNÝ ŠALÁT S ORECHMI A PARMEZÁNOM

JARNÝ ŠALÁT S ORECHMI A PARMEZÁNOM
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 800 g chrumkavej zeleniny (fialová a žltá mrkva, fenikel, červené a biele reďkovky)
- 1 šálka vlašských orechov
- 5 sardelových filiet
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- parmezán
- soľ, mleté čierne korenie
- extra panenský olivový olej
Postup:
- Zeleninu očistite a nakrájajte na tenké plátky. Veľkú šalátovú misu naplňte vodou s kockami ľadu a dajte do nej nakrájanú zeleninu najmenej na 15 minút. V ľadovej vode ju môžete nechať až 6 hodín, ale vtedy misu dajte do chladničky.
- Medzitým predhrejte rúru na 160 °C a na plechu opečte do zlatista vlašské orechy. Bude to trvať asi 9 minút. Počas pečenia ich raz premiešajte, nechajte vychladnúť a nahrubo ich podrvte.
- V mažiari podrvte sardely, cesnak a veľkú štipku soli na hladkú pastu. Zmes dajte do malého hrnca a pridajte tretinu šálky oleja. Nechajte zovrieť a povarte asi 3 minúty. Často miešajte. Preložte do veľkej misy a nechajte mierne vychladnúť. Primiešajte vlašské orechy, citrónovú šťavu a soľ.
- Zeleninu sceďte a osušte napríklad v odstredivke na šalát. Vložte ju do misy so zálievkou a premiešajte. Pridajte parmezán.
- Na taniere dajte šalát. Navrch nasypte zvyšný parmezán, pokvapkajte trochou oleja a dochuťte korením.
Zero waste triky pokračujú na ďalšej strane >>>