objednať časopis
všetky kategórie

Zozbierali sme pre vás sladké i slané záviny z rôznych druhov cesta.

ORECHOVÝ ZÁVIN S HRUŠKAMI

orechový závin
orechový závin
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

10-12 PORCIÍ, 75 MINÚT

Na cesto:

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 180 ml jogurtu
  • pol balíčka kypriaceho prášku
  • 1 vajce na potretie

Na plnku:

  • 40 ml rumu
  • 100 g sušených brusníc
  • 2-3 zrelé hrušky
  • 1 citrón
  • 40 g trstinového cukru
  • 50 g detských piškót
  • 200 g vlašských orechov (plus na ozdobu)
  • 2 lyžičky mletej škorice

POSTUP:

  1. V múke rozmiešajte kypriaci prášok, cukor, pridajte zmäknuté maslo, jogurt a vypracujte tuhšie cesto.
  2. Na plnku v malom hrnčeku nechajte zovrieť rum a dajte doň brusnice, aby poriadne nasiakli. Do misy dajte očistené hrušky nakrájané na kocky, trochu ich pokvapkajte šťavou z citróna a pridajte cukor, kôru z citróna a dajte bokom.
  3. Piškóty rozmixujte s polovicou orechov a so škoricou. K hruškám pridajte scedené brusnice, druhú polovicu orechov nasekaných nahrubo a škoricovú strúhanku.
  4. Rúru vyhrejte na 190 °C. Cesto rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik. Do jeho stredu rozložte plnku a zrolujte. Konce závinu pevne stisnite, aby plnka ostala v ňom. Potom závin opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a stočte ho do tvaru slimáka. Potrite rozšľahaným vajcom, ozdobte orechmi a pečte asi 40 minút dozlatista.

Recepty na záviny pokračujú na ďalšej strane >>>