ORECHOVÝ ZÁVIN S HRUŠKAMI
orechový závin
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
10-12 PORCIÍ, 75 MINÚT
Na cesto:
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 50 g práškového cukru
- 250 g masla
- 180 ml jogurtu
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 1 vajce na potretie
Na plnku:
- 40 ml rumu
- 100 g sušených brusníc
- 2-3 zrelé hrušky
- 1 citrón
- 40 g trstinového cukru
- 50 g detských piškót
- 200 g vlašských orechov (plus na ozdobu)
- 2 lyžičky mletej škorice
POSTUP:
- V múke rozmiešajte kypriaci prášok, cukor, pridajte zmäknuté maslo, jogurt a vypracujte tuhšie cesto.
- Na plnku v malom hrnčeku nechajte zovrieť rum a dajte doň brusnice, aby poriadne nasiakli. Do misy dajte očistené hrušky nakrájané na kocky, trochu ich pokvapkajte šťavou z citróna a pridajte cukor, kôru z citróna a dajte bokom.
- Piškóty rozmixujte s polovicou orechov a so škoricou. K hruškám pridajte scedené brusnice, druhú polovicu orechov nasekaných nahrubo a škoricovú strúhanku.
- Rúru vyhrejte na 190 °C. Cesto rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik. Do jeho stredu rozložte plnku a zrolujte. Konce závinu pevne stisnite, aby plnka ostala v ňom. Potom závin opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a stočte ho do tvaru slimáka. Potrite rozšľahaným vajcom, ozdobte orechmi a pečte asi 40 minút dozlatista.
Recepty na záviny pokračujú na ďalšej strane >>>