Koreňová zelenina

ZELENINOVÉ FAŠÍRKY S PEČENÝMI ZEMIAKMI
ZELENINOVÉ FAŠÍRKY S PEČENÝMI ZEMIAKMI
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Drť po odšťavení koreňovej zeleniny nie je odpad, obsahuje veľa vitamínov a minerálov, preto by bolo hriechom ju vyhodiť. Skvelo poslúži ako lacná surovina pri príprave koláčov, tort, či na slano do zmesi vegetariánskych fašírok a domácich krekrov. V surovom stave ju môžete použiť ako ingredienciu do pomazánok alebo usušiť a pripraviť si vlastnú koreninovú zmes.

Recept na skvelé zeleninové fašírky, kde drť môžete využiť:

Zeleninové fašírky s pečenými zemiakmi

ZELENINOVÉ FAŠÍRKY S PEČENÝMI ZEMIAKMI
ZELENINOVÉ FAŠÍRKY S PEČENÝMI ZEMIAKMI
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

  1. Najprv upečte zemiaky: 500 g očistených zemiakov nakrájajte na krúžky, dajte do misy, pridajte 3-4 lyžice olivového oleja, dobre premiešajte a poukladajte na plech. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 20-25 minút. Potom zemiaky osoľte podľa chuti.
  2. Urobte fašírky: 2 mrkvy nastrúhajte nahrubo. Do mixéra dajte jednu brokolicu rozobranú na ružičky a rozmixujte. Potom k nej pridajte nastrúhanú mrkvu, 1 strúčik cesnaku nakrájaný nadrobno a 1 nasekanú mladú cibuľku.
  3. Dve vajcia rozklepnite do zeleninovej zmesi, pridajte 1 šálku strúhanky a 100 g nastrúhaného čedaru. Osoľte, okoreňte podľa chuti, ešte raz rozmixujte, aby sa všetko spojilo. Ak je hmota ešte veľmi mokrá, pokojne pridajte trochu strúhanky.
  4. Zo zmesi tvarujte malé fašírky a opečte ich z oboch strán na nepriľnavej panvici s 2-3 lyžicami oleja. Potom fašírky poukladajte na tanier vystlaný papierovými obrúskami, aby z nich vysali prebytočný tuk.
  5. Zamiešajte syrový dip: Iba dobre zmiešajte 50 g hustého bieleho jogurtu, 30 g nastrúhaného parmezánu a nasekanú petržlenovú vňať.
  6. Fašírky podávajte s pečenými zemiakmi a so syrovým dipom. Dobrú chuť.

Zero waste triky pokračujú na ďalšej strane >>>