Reklama

Najchutnejšie TALIANSKE jedlá: Poďme variť RISOTTO, LASAGNE, PIZZU...

KARFIOLOVÁ PIZZA CAPRICCIOSA

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama

Poďte si s nami pripraviť kulinárske skvosty z obľúbeného Talianska. Všetky recepty sú overené a stopercentne chutné!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Skvelý ZERO WASTE tip: Kôrku z PARMEZÁNU už nikdy nevyhodíte

    Pizza margherita

    4 KUSY, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE PEČENIE 8 MINÚT

    Na cesto:

    • 500 g hladkej múky Špeciál 00 Extra
    • 10 g droždia 
    • 325 ml teplej vody
    • štipka cukru 
    • 5 g morskej soli
    • cherry paradajky, mozzarella, čerstvá buratta (nemusí byť), bazalka na obloženie

    Na omáčku:

    • 200 g veľkých vyzretých paradajok 
    • 100 g cherry paradajok
    • soľ, mleté čierne korenie, štipka cukru
    • balzamový ocot
    • 4 strúčiky cesnaku
    • olivový olej

    Postup na ďalšej strane >>>

    POSTUP:

    1. Najprv zamieste cesto: Droždie rozpustite vo vode so štipkou cukru. Múku zmiešajte so soľou a potom pridajte k droždiu. Ručne vypracujte jemné cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte kysnúť asi pol hodiny. Potom ho rozdeľte na 4 malé bochníky a nechajte opäť kysnúť asi 10 minút.
    2. Pripravte omáčku: Veľké paradajky na chvíľu ponorte do vriacej vody a potom rýchlo do studenej. Nakrojte šupku a olúpte ich. Očistené paradajky rozložte na plech, osoľte, okoreňte, pridajte trochu cukru, pokvapkajte olivovým olejom a balzamovým octom. Nakoniec pridajte očistený cesnak a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 °C asi na 30 minút. Potom zmes rozmixujte a primiešajte cherry paradajky. Tie popučte už iba rukou alebo vidličkou. Ak treba, omáčku dochuťte soľou a korením.
    3. Vykysnuté bochníky vyvaľkajte na mierne pomúčenej doske do tvaru pizze. Každú potrite omáčkou a na ňu rozložte cherry paradajky, mozzarellu a dajte piecť do rúry vyhriatej na 230 °C asi na 8 minút. Na upečenú pizzu poukladajte čerstvú burattu a bazalku, pokvapkajte olivovým olejom a môžete podávať.

    Talianske recepty pokračujú aj na nasledujúcej strane >>>

    Panna cotta s jahodami a čokoládovou mrveničkou

    Zdroj: Foto Matej Kalina, Food Styling Blanka Nemčeková

    Panna cotta s jahodami a čokoládovou mrveničkou

    PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 12 MINÚT

    Na panna cottu:

    • 4 veľké plátky želatíny 
    • voda
    • 700 ml smotany na šľahanie
    • 140 g kryštálového cukru 
    • 1 vanilkový struk 
    • 2-3 bobkové listy
    • 475 ml plnotučného mlieka
    • granola (najlepšie domáca), jahody, olivový olej, kakao a lístky medovky na podávanie

    Na čokoládovú mrveničku:

    • 100 g horkej čokolády (85 %)
    • 120 g masla
    • 240 g kryštálového cukru
    • 100 g kakaa
    • 120 g hladkej múky

    Postup na ďalšej strane >>>

    POSTUP:

    1. Želatínu ponorte do ľadovej vody. Zatiaľ dajte variť smotanu. Keď začne vrieť, vmiešajte cukor a hneď odstavte. Pridajte vanilku, bobkový list a vmiešajte napučanú želatínu. Nechajte takto pôsobiť. Čím dlhšie, tým viac bude panna cotta presýtená všetkými chuťami. Potom zmes preceďte, pridajte mlieko a dobre prešľahajte. Nechajte v chladničke úplne stuhnúť, najlepšie cez noc.
    2. Urobte čokoládovú mrveničku: Čokoládu s maslom rozpustite, pridajte cukor a premiešajte. Prisypte kakao s múkou a premiešajte. Zmes dajte do plechu vystlaného papierom na pečenie a vyrovnajte ju na hrúbku asi 1 cm. Pečte pri 160 °C asi 12 minút.
    3. Z odležanej panna cotty naberajte kopčeky do pripravených misiek. Okolo nich dajte čokoládovú mrveničku, granolu a nakrájané jahody. Pridajte pár kvapiek olivového oleja, balzamového octu, posypte kakaom a ozdobte lístkami medovky. Zvolajte maškrtníkov.

    Zdroj: Foto Matej Kalina, Food Styling Blanka Nemčeková

    Panna cotta s jahodami a čokoládovou mrveničkou

    Talianske recepty pokračujú aj na nasledujúcej strane >>>

    LASAGNE CON RICOTTA E SPINACI

    Špenátovo-ricottové lazane

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    LASAGNE CON RICOTTA E SPINACI: Špenátovo-ricottové lazane

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

    NA ŠPENÁTOVO-RICOTTOVÚ ZMES:

    • 1 lyžica masla
    • 1 kg očisteného čerstvého špenátu 
    • 500 g ricotty
    • 2 celé vajcia
    • 50 g parmezánu
    • NA BEŠAMEL:
    • 50 g masla
    • 50 g múky
    • 750 g plnotučného mlieka
    • muškátový oriešok 
    • soľ, mleté čierne korenie

    NA DOKONČENIE:

    • maslo na vymastenie formy
    • 250 g plátkov na lazane
    • parmezán na posypanie
    • soľ, mleté čierne korenie

    Postup na ďalšej strane >>>

    POSTUP:

    1. Na horúcej panvici s trochou masla postupne krátko poduste všetok špenát. Dajte ho bokom, nechajte vychladnúť a vytlačte z neho prípadnú prebytočnú tekutinu.
    2. Špenát nasekajte na menšie kúsky, primiešajte ricottu, vajcia, dochuťte nastrúhaným parmezánom, soľou a korením.
    3. Uvarte bešamel: Na panvici roztopte 50 g masla, primiešajte 50 g múky, krátko opražte a postupne, za stáleho miešania metličkou prilejte všetko mlieko. Omáčku povarte niekoľko minút a dochuťte soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
    4. Zapekaciu nádobu vymažte maslom. Na dno uložte vrstvu plátkov lazaní.
    5. Navrstvite časť bešamelu a časť špenátovo-ricottovej zmesi. Povrch zasypte nastrúhaným parmezánom. Opakujte vrstvenie cestovín, omáčky, ricotty a parmezánu.
    6. Vrstvenie ukončite plátkami cestovín, na ne natrite zvyšnú časť bešamelu a navrch nastrúhajte parmezán. Lazane pečte 25-30 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Pred krájaním nechajte lazane mierne vychladnúť.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    LASAGNE CON RICOTTA E SPINACI: Špenátovo-ricottové lazane

    Talianske recepty pokračujú aj na nasledujúcej strane >>>

    RISOTTO AL FUNGHI - Hubové rizoto

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    RISOTTO AL FUNGHI: Hubové rizoto

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 väčšia cibuľa
    • 300 g očistených zmiešaných húb
    • 1 strúčik cesnaku
    • 300 g ryže carnaroli (alebo inej ryže vhodnej na rizoto)
    • 100 ml suchého bieleho vína
    • 700 – 1 000 ml horúceho vývaru povareného s odrezkami húb
    • hrudka parmezánu
    • soľ, mleté čierne korenie
    • maslo

    POSTUP:

    1. Na masle opečte cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridajte očistené huby nakrájané na menšie kúsky a opečte spolu s cibuľou.
    2. Pridajte cesnak nakrájaný nadrobno, soľ a ryžu. Opekajte ryžu, kým nezačne byť po okrajoch sklovitá.
    3. Po niekoľkých minútach prilejte do panvice víno a nechajte ho takmer celé odpariť.
    4. Postupne prilievajte do ryže horúci vývar. Vždy len toľko, aby ním bola ryža sotva prikrytá. Varte na miernom plameni 16 – 20 minút a pravidelne pritom ryžu premiešavajte.
    5. Ku koncu bude ryža ešte polotekutá, krémová a jemne „na zhryz“. Odstavte ju a primiešajte lyžicu masla.
    6. Do hotového rizota nastrúhajte parmezán a dobre premiešajte. Podľa potreby dochuťte soľou a ihneď podávajte. Každú porciu ozdobte parmezánom a čerstvo pomletým čiernym korením.

    Talianske recepty pokračujú aj na nasledujúcej strane >>>

    Tiramisu z Milána

    ZA MISU, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE

    Potrebujete:

    • 1 šálka kvalitnej kávy (silné preso)
    • 5 vajec (čerstvých z overeného zdroja)
    • 200 g kryštálového cukru
    • 500 g mascarpone
    • dlhé piškóty
    • kakao na posypanie

    POSTUP:

    1. Urobte dobrú kávu a nechajte ju vychladnúť.
    2. Žĺtky vymiešajte s cukrom a mascarpone. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zapracujte do žĺtkovej zmesi.
    3. Piškóty namáčajte do kávy, nie však dlho, len tak, zľahka.
    4. Na dno misy uložte kávové piškóty a na ne naneste krém. Postup opakujte, kým je v mise miesto. Potom dajte do chladničky odležať, najlepšie cez noc
    5. Pred servírovaním ozdobte tiramisu preosiatym kakaom. Dobrú chuť.

    Talianske recepty pokračujú aj na nasledujúcej strane >>>

    Ak máte chuť experimentovať, vyskúšajte aj naše trochu iné tiramisu...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Lahodné TIRAMISU ako ho nepoznáte: Piškóty vám netreba!

      Talianske recepty pokračujú aj na nasledujúcej strane >>>

      Paradajkovo-bazalkové pesto

      Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

      Paradajkovo-bazalkové pesto

      6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT

      Potrebujete:

      • 60 g sušených paradajok
      • horúca voda
      • 50 g sekaných mandlí
      • 75 g syra pecorino
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 1 zväzok bazalky
      • 150 ml kvalitného olivového oleja
      • opečená bruschetta na podávanie

      POSTUP:

      1. Paradajky zalejte horúcou vodou a nechajte 20 minút odležať. Mandle zľahka opražte na suchej panvici dozlatista. Nechajte vychladnúť. Syr nastrúhajte, cesnak ošúpte a nasekajte. Z bazalky pootŕhajte lístky.
      2. Paradajky preceďte a nechajte odkvapkať. Mandle, paradajky, cesnak, bazalku dajte do sekáčika a nasekajte najemno. Zmiešajte s olivovým olejom a dajte do uzatvárateľnej nádoby. Pesto podávajte napríklad na opečenej bruschette.

      Pre ďalšiu inšpiráciu si prezrite našu fotogalériu