Brokolica

brokolica
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Hlúb brokolice nemusíte zahadzovať, stačí len odstrániť vonkajšiu drevnatú šupku a zvyšok postrúhať do šalátu, použiť ako súčasť opekanej zeleniny či do krémovej polievky, napríklad aj do tejto:

BROKOLICOVÁ POLIEVKA S KOZÍM SYROM

Brokolicová s kozím syrom
Brokolicová s kozím syrom
Zdroj: FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ, FOTO A DEKOR STYLING ALENA HRBKOVÁ

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT

Potrebujete:

  • 750 g brokolice
  • 10 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • pol lyžičky mletého muškátového orieška
  • 100 g čerstvého kozieho syra
  • soľ, mleté čierne korenie
  • Na krutóny:
  • 3 krajce chleba
  • 30 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu

Postup:

  1. Brokolicu očistite, umyte a rozdeľte na ružičky. Hlúb ošúpte a nakrájajte na plátky. Na horúcom masle v hrnci orestujte nadrobno nakrájaný cesnak a pokrájaný hlúb. Prilejte vývar a povarte na miernom ohni aspoň 5 minút.
  2. Pridajte ružičky brokolice, povarte a spolu s vývarom rozmixujte. Za stáleho miešania prilejte smotanu a dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením.
  3. Zatiaľ pripravte krutóny: Chlieb nakrájajte na kocky a orestujte na panvici s rozpusteným maslom, prelisovaným cesnakom a rozmarínom.
  4. Polievku podávajte posypanú rozmarínovými krutónmi a nadrobeným kozím syrom.

Zero waste triky pokračujú na ďalšej strane >>>