Brokolica

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Hlúb brokolice nemusíte zahadzovať, stačí len odstrániť vonkajšiu drevnatú šupku a zvyšok postrúhať do šalátu, použiť ako súčasť opekanej zeleniny či do krémovej polievky, napríklad aj do tejto:
BROKOLICOVÁ POLIEVKA S KOZÍM SYROM

Brokolicová s kozím syrom
Zdroj: FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ, FOTO A DEKOR STYLING ALENA HRBKOVÁ
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 750 g brokolice
- 10 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie
- pol lyžičky mletého muškátového orieška
- 100 g čerstvého kozieho syra
- soľ, mleté čierne korenie
- Na krutóny:
- 3 krajce chleba
- 30 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vetvičky rozmarínu
Postup:
- Brokolicu očistite, umyte a rozdeľte na ružičky. Hlúb ošúpte a nakrájajte na plátky. Na horúcom masle v hrnci orestujte nadrobno nakrájaný cesnak a pokrájaný hlúb. Prilejte vývar a povarte na miernom ohni aspoň 5 minút.
- Pridajte ružičky brokolice, povarte a spolu s vývarom rozmixujte. Za stáleho miešania prilejte smotanu a dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením.
- Zatiaľ pripravte krutóny: Chlieb nakrájajte na kocky a orestujte na panvici s rozpusteným maslom, prelisovaným cesnakom a rozmarínom.
- Polievku podávajte posypanú rozmarínovými krutónmi a nadrobeným kozím syrom.
Zero waste triky pokračujú na ďalšej strane >>>