Jedlé kvety zoženiete už aj v obchodnej sieti, najčastejšie ako jednodruhové alebo mix. Najväčšiu radosť však urobia dopestované vo vlastnej záhrade či v kvetináči. Tak poďte na to!
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Zbierajte JEDLÉ KVETY: Zadarmo nimi OZDOBÍTE OBED aj TORTY, hostia odpadnú! Teaser Zdroj: NMH
Krásne aj chutné! Nájdite v záhrade miesto aj pre kvety, ktoré krásne dozdobia vaše jedlá a dezerty a dodajú im aj chuť. Máme pre vás tipy na 8 druhov jedlých kvetov, ktoré sa určite oplatia. Do pestovania vlastných jedlých kvetov sa pustite podľa overených rád magazínu Záhradkár.
1. Sirôtky
Vysejte si ich semienka a doprajte im dobre výživnú pôdu, aby vás tešili dlhým a bohatým kvitnutím. Ich kvety patria v kategórii jedlých kvetov k tým najobľúbenejším.
Ozdobíte nimi zákusky, torty, obložené chlebíčky, varené a pečené jedlá i nápoje.
Hoci kapucínka je známa ako urologická bylinka, vďaka antibiotickým vlastnostiam pomôže aj pri chrípke a prechladnutí.
2. Kapucínka
Jedno z prírodných antibiotík, ktoré je prospešné pre močové orgány a celkovú imunitu. Do pôdy ju môžete vysievať koncom jari do hniezd po tri semienka. Máva červené, oranžové alebo žlté kvety. Svojou chuťou pripomína žeruchu.
Používať z nej môžete kvety, listy aj puky. Jej pikantná chuť vynikne v zeleninových šalátoch či nátierkach a naozaj perfektne sa hodí k syru.
Vitamíny A, C, vápnik, železo sú len ďalšie z mnohých zdravých látok, ktoré levanduľa obsahuje. Táto bylina s nezameniteľnou vôňou je skvelá pre imunitný systém, pomáha pri nespavosti, má upokojujúce účinky, pôsobí pri bolestiach hlavy a má tiež antibakteriálne účinky.
Môžete si ju dopestovať zo semienok, ktoré treba vysiať skoro na jar a takto si pripraviť priesady alebo si kúpite už rastlinu. Levanduľa sa úžasne hodí k sladkým i k slaným jedlám. Vynikne aj pri príprave jahňacieho mäska. Kvety môžete primiešať do cukru, z ktorého pripravíte dezert.
Medzi ďalšie obľúbené a účinné bylinky patrí rumanček kamilkový, nechtík lekársky a kostihoj lekársky. Bylinky môžete využiť na teplé obklady alebo sedací kúpeľ.
5. Nechtík
Je to nenáročná rastlinka, ktorú si na jar ľahko vypestujete zo semienok a kvetmi vás bude obdarúvať až do neskorej jesene.
Pôsobí protizápalovo a antibakteriálne a ocení ho vaše trávenie. Okvetné lístky chutia korenisto a výborne sa hodia do omelety, jogurtu, na ochutenie ryže či do bylinkového masla. Majú jemný farbiaci účinok.
Lupienky ruže obsahujú množstvo vitamínu C a okrem svojej omamnej vône ponúkajú aj skvelú chuť.
Dobre chutia s ovocím a v dezertoch, ale aj k slaným jedlám. Zaujímavé sú však tiež v zeleninových šalátoch. Populárne je aj využitie ruží na prípravu džemu.