Jarná CIBUĽKA je chutný a lacný VŠELIEK: Jedzte ju pre pevné zdravie
16. 5. 2024, 16:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)
Mladá cibuľka, vďaka svojim živinovým vlastnostiam, môže byť prospešná pri prevencii rôznych chorôb. Na rozdiel od klasickej, staršej cibule, obsahuje aj viac céčka aj antioxidantov.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Hurá, je tu! Okrem toho, že ju milujeme v sviežich jarných jedlách alebo, len tak k maslovému chlebíku, mladá cibuľka je aj skvelým zdrojom mnohých živín a podľa portálu webmd.com obsahuje niekoľko zdravých zložiek.
- Vitamín C: Mladá cibuľka je bohatá na vitamín C, ktorý je dôležitý pre zdravie imunitného systému a pomáha pri ochrane tela pred voľnými radikálmi. Vitamín C je citlivý na teplo a svetlo a jeho množstvo sa znižuje časom skladovania a vystavením svetlu. Mladé cibuľky jeme čerstvé, takže si udržiavajú viac vitamínu C ako staršie cibule.
- Vláknina: Obsah vlákniny v mladej cibuľke podporuje zdravú tráviacu sústavu a môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi.
- Antioxidanty: Obsahuje rôzne antioxidanty, ako sú flavonoidy a polyfenoly, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a môžu tiež pomôcť pri prevencii určitých chorôb.
- Síra: Mladá cibuľka obsahuje síru, ktorá má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť pri liečbe zápalových ochorení.
- Vitamíny a minerály: Okrem vitamínu C obsahuje aj ďalšie vitamíny ako A, K a B-komplex, ako aj minerály ako draslík, vápnik a horčík.
- Nízky obsah kalórií: Mladá cibuľka má nízky obsah kalórií, čo ju robí vhodnou voľbou pre tých, ktorí chudnú alebo si udržiavajú optimálnu hmotnosť.
Mladá cibuľka môže byť vďaka svojim výživovým vlastnostiam prospešná pri prevencii rôznych chorôb, uvádza medicínsky portál webmd.com. Niektoré z chorôb, pri ktorých konzumácia mladej cibuľky môže byť užitočná, zahŕňajú najmä týchto 5 neduhov:
1. Choroby srdca: Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam a obsahu síry môže mladá cibuľka pomôcť pri ochrane srdca pred oxidačným stresom a zápalom, čo môže znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb.
2. Rakovina: Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia cibule môže byť spojená so zníženým rizikom vzniku určitých typov rakoviny, ako je rakovina hrubého čreva, žalúdka a pľúc.
3. Cukrovka: Vláknina obsiahnutá v mladej cibuľke môže pomôcť pri kontrole hladiny cukru v krvi tým, že spomaľuje trávenie a absorpciu sacharidov, čo môže byť prospešné pre ľudí s cukrovkou alebo tých, ktorí sú ohrození touto chorobou.
Zdroj: Shutterstock
Sendvič s tvarohom, reďkovkou a zelenou jarnou cibuľkou
4. Obezita: Mladá cibuľka má nízky obsah kalórií a je bohatá na vlákninu, čo ju robí vhodnou súčasťou diéty pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo si udržiavajú zdravú hmotnosť.
5. Infekcie a zápaly: Vitamín C a ďalšie zložky obsiahnuté v mladej cibuľke môžu posilniť imunitný systém a pomôcť telu bojovať proti infekciám a zápalovým procesom.
Šup s ňou sem!
Mladá cibuľka vyniká v mnohých receptoch, vďaka svojej jemnej a sviežej chuti. Tu je niekoľko tipov, v ktorých je mladá cibuľka šikovnou prísadou:
Šalát s mladou cibuľkou: Mladé cibuľky sú skvelou prísadou do šalátov vďaka svojej sviežej chuti a chrumkavosti. Môžu byť skvelým doplnkom ku šalátom z listovej zeleniny alebo k šalátom s pečenou zeleninou.
Mladé cibuľky s pečenou zeleninou: Pečená zelenina ako zemiaky, mrkva, tekvica a cuketa, sa skvele dopĺňa s mladou cibuľkou. Stačí ju nakrájať na menšie kúsky, pridať trochu olivového oleja, byliniek a dať piecť!
Omáčky a dipy: Mladá cibuľka je skvelou zložkou omáčok a dipov, dodáva im sviežu chuť a jemnú ostrú chuť. Môžete ju pridať do guacamole, tzatziki, paradajkovej salsy alebo iných obľúbených omáčok.
Mladá cibuľka na grile: Mladé cibuľky sú skvelou voľbou na grilovanie. Stačí ich potrieť trochou olivového oleja, posypať soľou a korením a grilovať až do zlatisto-hnedej farby. Môžu slúžiť ako príloha k mäsu, rybám alebo zeleninovým pokrmom.
Mladé cibuľky ako prísada do polievok a omáčok: Mladé cibuľky môžete pridať do polievok a omáčok pre ich jemnú chuť a vôňu už na začiatku varenia. Môžete ich ale pridať aj ako ozdobu na vrch hotového jedla.