Fantastická hrášková POLIEVKA šéfkuchára Martina Korbeliča: Plus bezlepkové krokety, MŇAM!
13. 5. 2024, 16:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: MATEJ KALINA
„Jar je jednoznačne moja topková surovina. Zbožňujem reďkovky, mladý hrášok, mrkvu, kaleráb, všetky tie svieže šaláty. A keď sú z vlastnej záhrady, na tanieri svieti hotový mix zdravia!" hovorí uznávaný šéfkuchár. Jeho POLIEVKU si musíte uvariť!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Usmievavého sympaťáka poznáte najmä z televízie – zo šou Moja mama varí lepšie ako tvoja alebo ako porotcu v MasterChefovi. Dnes vedie spolu s Tomášom Sikom kuchyňu v bratislavskej reštaurácii Menju.
Predtým pôsobil ako Executive Chef pre Medusa Group, najväčšiu gastroskupinu na Slovensku. Rozbiehal tiež kultovú reštauráciu UFO v Bratislave a roky šéfoval ďalším prestížnym podnikom – napríklad Lemonde či Camouflage. Skúsenosti pozbieral aj v známych francúzskych reštauráciách, ocenených michelinskou hviezdou.
A teraz sa pustite do jeho vynikajúcej polievky s veľmi chutnými kroketami.
Krém z hrášku s kroketami bez lepku
Zdroj: Archív M.K.
Martinova fantastická polievka.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 100 g šalotky
- 100 g slaniny
- 600 g hrášku
- 500 g smotany na šľahanie
- štipka muškátového orieška
- 200 g čerstvého špenátu
- 150 g medvedieho cesnaku (po sezóne použite normálny cesnak, 1-2 strúčiky)
- 60 g kyslej smotany
- soľ, korenie
- olivový a orechový olej, maslo";i:10;s:216:"opražené lieskovce, klíčky a parmezán na podávanie
Na bezlepkové krokety:
- 80 g šalotky
- 500 g zemiakov (uvarených v šupe)
- 150 g tvrdého syra (plesňový, kozí alebo čedar)
- 2 vajcia
- 50 g ryžovej múky
- 125 g mozzarelly (nie buffala)
- 150 g rozmixovaných kukuričných lupienkov
- olivový olej + olej na vyprážanie

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Šalotku a slaninu nakrájajte a orestujte. Pridajte hrášok a podlejte smotanou na šľahanie. Osoľte, okoreňte, vmiešajte muškátový oriešok a varte, kým hrášok nezmäkne. Potom pridajte špenát, medvedí cesnak a smotanu. Už iba krátko povarte a rozmixujte.
- Pripravte krokety: Šalotku nakrájanú najemno orestujte na olivovom oleji. Nechajte vychladnúť. Zemiaky očistite a nastrúhajte. Do misy pridajte nastrúhaný tvrdý syr, vajcia, ryžovú múku, osoľte a okoreňte. Dobre premiešajte a pridajte šalotku. Zo zmesi tvarujte krokety, do každej zastrčte kúsok mozzarelly, a obaľte ich v lupienkoch. Vypražte, nechajte odkvapkať tuk.
- Krém podávajte s chutnými bezlepkovými kroketami, ozdobený opraženými lieskovcami, klíčkami a parmezánom.